pieczenie - 19054 przepisów (strona:839/1271)

Rolada z mięsa mielonego 167

środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 181

łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.  Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zaplątane bułeczki 126

supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny.  Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szisza kebab z warzywami 192

plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty parówkowe 284

rozmąconym jajku, a następnie zwijamy w kółko. Końce zlepiamy ze sobą, można spiąć wykałaczką.  W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 179

wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się zarumieni.  Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 182

łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów i żurawiny i pokrojony w paseczki ser. Całość zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gwiezdne pierożki 173

sosem sojowym.  Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.  Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem.  Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Jabłko z bakaliami z mikrofalówki 153

miseczce mieszamy płatki migdałowe, żurawinę, rodzynki i cynamon. Nakładamy mieszankę do jabłek łyżeczką, a na wierzch nakładamy masło. Naokoło wbijamy do jabłka goździki. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i pieczemy ok 3 minuty na dużej mocy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy 205

Ciasto francuskie zawijamy i sklejamy brzegi. Jajko rozmącamy. Cały rulon przekładamy do jajka i obtaczamy dokładnie w nim. Rulon kroimy na 2 cm kawałki.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15- 20 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 211

moja kuchnia została doposażona w patelnię grillową. Nie zastanawiając się długo padło na to, że jako pierwszy z nowej patelni zejdzie pstrąg. Jest to jedna z Naszych ulubionych ryb. Pieczemy ją standardowo w piekarniku a w lecie na grillu, czasem zdarza się również usmażyć na oleju, ale od tej opcji już raczej odejdziemy, gdyż z patelni grillowej jest równie smacznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 175

boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni ok 20 minut. Całość po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem 196

Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 177

wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki meksykańskie 169

każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę.      Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.        Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania