masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut. Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego function load
dom-agi.plmusi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się
dom-agi.pljeszcze śpią mogę coś spokojnie poczytać, pomyśleć, coś sobie zaplanować. Tosty są jednym z ulubionych śniadań dzieci, pięknie pachnie wanilią i pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka cukru wanilinowego; Wykonanie: Do miski wbić
dom-agi.plcukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej
dom-agi.pldoprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać delikatnie mąkę i wymieszać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Do przełożenia: - konfitura wiśniowa, - 1 l śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru - różowy barwnik Z biszkoptu wyciąć kształt
dom-agi.plsufletu. Przejechać palcem wokół brzegów tworząc w masie rowek. Po wstawieniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180. Wierch można posypać ziołami lub ziołami wymieszanymi z bułka tartą. Piec 20 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Przepis zainspirowany ponownie kuchnią Rachel Khoo
Humanistka w kuchniporcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę
e-PrzepisyKulinarneKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych
Gotuj z Blue Ravendużym naczyniu rozgniatamy np. widelcem dojrzałe banany, mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem Dodajemy cukier i roztrzepane jajko- mieszamy Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodką i solą - dokładnie mieszamy Pieczemy w temp. 170 *C przez godzinę, w keksówce 10 x 20 cm Smacznego
Proste Potrawyjuż ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto posmarowałam 2 łyżkami ajwaru (może być inny sos) obłożyłam plastrami szynki dojrzewającej, plastrami sera i pokrojonymi oliwkami. Pizzę pieczemy ok. 10-15 min. w 250 stopniach. Wyjmujemy, obkładamy świeżą bazylią, kroimy i zajadamy ze smakiem. The post Prosta pizza domowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam
Truskawkowa FiestaNastępnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola. Całość piekę jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie na widelcuogonkiem włożyć w czekoladową masę w kokilkach. Resztę można pokroić w kawałki i wrzucić do pozostałych- smakuje tak samo dobrze, ale naszym zdaniem ładniej wyglądają te z ogonkami ;) Pieczemy 20-25 minut (aż powierzchnia deseru stężeje) i zjadamy! Można podać ze świeżymi owocami np. malinami i gałką ulubionych lodów. Smacznego. PS. Zdjęcia robione były na drugi dzień od wykonania deseru
Symfonia Smakówdrożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, dodajemy ulubione składniki i od razu można piec
Ditecz