Gofry M.Roux 210sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux
CookYourself
Łosoś z cytryną i koperkiem 202Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami
Szefowa kuchni
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 224lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól, pieprz, zioła prowansalskie Wszystkie składniki dressingu
Zawsze głodna!
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 208wgłębienia drożdżówek. Kruszonka: 120g mąki pszennej, 60g cukru, 60g masła lub margaryny. Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkości
Pizza z tuńczykiem 229rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia oregano cząber tymianek można dać po prostu zioła prowansalskie
Kuchenne aromaty
Snickers 221łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier
Kuchenne aromaty
Tarta z szynką porem i pieczarkami 203mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser. Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie
Kuchenne aromaty
Francuzy z serem i rabarbarem 220każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut
Kuchenne aromaty
Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 200Smarujemy koncentratem zmieszanym z ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy polaną ketchupem i ozdobioną listkami świeżej bazylii. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchenne aromaty
Clafoutis z czereśniami 174misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromaty
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 179dwór. Na szczęście wszystko, co miałam do załatwienia, załatwione zostało, i mogę się oddać błogiemu weekendowemu nieróbstwu. Przyszły tydzień bowiem będzie długi, trzeba więc naładować akumulatory. Jutro będę piekła, a dzisiaj... Będę robić nic, nic będę robić , jak śpiewała Kasia Klich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorpresa – włoska pieczona rolada 218jagodzianka" Kuchnię włoską najbardziej lubię za jej świeżość, prostotę i smak. Sorpresę polubiłam od pierwszego zrobienia. Dość proste (jednogarnkowe) włoskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Sorpresa – włoska pieczona rolada pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
przetwory 188mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy
królestwo garów
Tarta z grzybami 186pieprzem. A następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzy
Ofenschlupfer figowo - serowy 199łyżkami cukru i cukrem waniliowym i dodać do nich serek. Do masy jajeczno - serowej dodać bułkę, figi, orzechy, rodzynki. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać lody
Jadło i czytadło