czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i do pieczonych ziemniaków. Składniki: mały jogurt naturalny (190 g) 3 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku szczypta soli pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Solimy, pieprzymy. Całość mieszamy. Przykład podania: Pieczone ziemniaki z koperkiem Smacznego
Smak mojego domulodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek) 1 łyżka soku z limonki(...)oprószenia Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC i na termoobiegu. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem podwyższ temperaturę o 10- 15 stopni w kależności od piekarnika
codojedzeniaTakie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny. Składniki na surówkę 500 g młodej marchwi 100 g solonych orzeszków ziemnych 3 łyżki dobrego oleju 3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina Przygotowanie: marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam(...)Nigelii Lawson, zdjęcie to odda idealnie: Tak przygotowane ziemniaki smażymy pociętą stroną na bardzo rozgrzanym oleju około 10 minut, wtedy plasterki ładnie się rozchylą, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 210 C około godziny. Do tego dorzuciłam jeszcze duszone młode buraczki i młody seler pokrojony na ćwiartki. Smacznego
greenscarfPomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej
Milion Smakówtutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
zdrowa vege kuchniaprzyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy
Wanilia i Kardamonokazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!). Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie(...)lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku
Kuchnia PrezydentowejMuszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv . Jeśli nie chce Wam się piec bułek, spokojnie możecie pobiec do pobliskiej piekarni lub sklepu i zaopatrzyć się w gotowe bułki. Jednak mówię Wam, nie ma jak satysfakcja z takich własnoręcznie upieczonych :D Składniki: Bułki(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. #U mnie jest to najczęściej piekarnik nastawiony na 50 stopni ;) Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade
Czerwona PorzeczkaZwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka(...)odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut
Z miłości do słodkościtrzepaczki… Są sytuacje, kiedy musi być miękko… Dosypujecie oba rodzaje mąki i miksujecie jeszcze kilka minut, aż wyrobi się ciasto. Okrągłą albo kwadratową foremkę wykładacie papierem do pieczenia, na papier wykładacie ciasto i szpatułką rozprowadzacie je po całej powierzchni. Środek może być nieco niższy niż brzegi. Na koniec wysypujecie pokrojony rabarbar, rozgarniacie go ręką i wstawiacie
GRUBY WAŁEKmiędzy czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki były na wpół twarde. Do miski dajemy ser ricotta, jogurt oraz jajka i mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy naszą masę serowo-buraczkową. Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut , aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego
Kuchenne Wariacjeuzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody
Smakowite Daniapuder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z jakimi owocami łączycie
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś coś słodkiego ale bez pieczenia. U nas truskawki o dziwo zamiast taniec drożeją, ale na deserek kupiłam. Bo przecież sezon truskawkowy jest tak krótki, że trzeba się nim cieszyć. A takie serniczki szybko znikają i nie trzeba odpalać piekarnika. Serniczek w towarzystwie New Hollis Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo(...)byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść, a mój żołądek kategorycznie odmawiał surowego - na samą myśl o surówce robiło mi się niedobrze. Zjadłam więc pieczone jabłko z cynamonem. Pyszne było, takie niepozorne, a cieszy :) Dzień drugi zaliczony :) ciekawe co będzie jutro
pyszne zdrowości