Pojawiły się jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki. Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem. Pyszności. Składniki na 16 bułek Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru(...)nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić ciasto formując bułkę. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Polukrować. jagodzianki Źródlo przepisu margarytka.blogspot.com
O kuchni z uczuciemmąki (trochę ponad 1/2 szklanki) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka masła (lub oleju) szczypta proszku do pieczenia + 1 łyżeczka kakao Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło
Ciastkozercymasłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 15 minut by były lekko rumiane. Ja studziłam je na blasze
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaapieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wymieszać z ziołami i skórką cytrynowa. W nacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4 godziny. Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy od wielkości ryby). Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy
królestwo garówsię cukru. Zmniejszamy ogień i gotujemy chwilkę do momentu aż całość nabierze kolor karmelu. Odstawimy z ognia, wsypujemy sodę i energicznie mieszamy. Formę kwadratową 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, uważając gdyż jest bardzo gorąca. Odstawiamy na 1-1/5 h. Całość stwardnieje i będzie gotowa do połamania. The post Honeycomb – Słodka Przekąska appeared first
Made By Mom And Sondojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę
Mienta blogzawijaj w podgotowane liście, ja te twarde kłyki wycinam. Gołąbki układaj na pozostałych liściach i nimi też przykryj ruloniki, aby się nie spaliły. Zalej wszystko połową szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu . Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego. CMOK
Pasje Jolkioraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa
Krakowskie smaki Aniboskie pancakesy, idealne na śniadanie czy podwieczorek) Pancakesy owsiano-bananowe z gorzką czekoladą Składniki na około 8 pancakesów: 2 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 6 łyżek mielonych migdałów 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy) 200 ml mleczka kokosowego lub sojowego/ryzowego/lub mleka 1 szklanka płatkow owisanych
Mia Cucina Sofietatniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy na rożnie z pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie grilla z pokrywą, takie szparagi można śmiało przygotować w piekarniku. Przekąska ta idealnie smakuje zarówno na zimno jak i ciepło
Moniki Smakołykizaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy kawałki truskawek i budyń. Ubijamy białka i przekładamy je do reszty składników delikatnie mieszając. Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Łamiemy na małe kawałki herbatniki kakaowe i połowę układamy na folię, tak żeby przykryły całą powierzchnie. Następnie wlewamy na nie masę i na górę układamy resztę pokruszonych na kawałki
Parowar Facetaprzykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy bułeczki i na każdej
Mienta blogkoniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić(...)mrożonych, które rozmroziłam na ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt przekroiłam na dwa równe blaty. Jeden blat ułożyłam w tortownicy, w której się piekł, zapięłam obręcz. Wylałam na niego warstwę musu z żelatyną, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego
Blondynka Gotujefilety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule 250ml
Szefowa kuchni