Lubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków(...)myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarówne kulki. Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
Walijskie Pichceniewyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez dalsze 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu
Miód i pieprzulubione dodatki - u mnie jagody goi, orzechy nerkowca i borówki 1. Jogurt wymieszaj z wiórkami i ksylitolem. 2. Powstałą masą posmaruj silikonową formę (możesz też wyłożyć pudełko papierem do pieczenia lub folią spożywczą). 3. Posyp dowolnymi dodatkami i włóż do zamrażarki na kilka godzin. 4. Wyjmij i połam na kawałki
Powiedz dietom nieJest identyczny jaki został wysłany do organizatora. W rolach głównych występuje: Cukier trzcinowy nierafinowany Królewski - 3/4 szklanki W pozostałych rolach: mąka pszenna - 210 g proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki soda -1/2 łyżeczki sól -1/2 łyżeczki masło -120 g roztopione duże jajko - 1 sok ananasowy - 120 ml mleko kokosowe
Malinowe PocałunkiKolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku
Moje domowe kucharzeniePIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem(...)przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki
Słodko-Słony Świat IlonyStaram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka cieciorki(...)papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odsączyć. Wysuszyć na papierowych ręczniczkach. Olej wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nim cieciorkę. Piec w 190-200 stopniach przez ok. 40 minut. Gdy lubicie mniej ostro, dajcie więcej słodkiej papryki, a mniej ostrej. Możecie też dać inne ulubione przyprawy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówbudyni śmietankowe lub waniliowe 6-8 ciasteczek oreo skórka kandyzowana pomarańczowa na dno herbatniki,lub biszkopty Wykonanie 2 blaszki 25x20 cm,lub jedną dużą ,wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym naczyniu ubić osiem żółtek i dwa całe jaja z połową cukru.Dodawać porcjami ser, olej, mleko i budyń do połączenia składników,na jednolitą masę Ubić pianę z białek
w mojej kuchnitylko kilka brzoskwinie i nektarynki. Postanowiłyśmy je wykorzystać i upiec w piekarniku, a następnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 3 brzoskwinie 3 nektarynki 3 łyżki cukru waniliowego Kilka kropli soku z cytryny Brzoskwinie i nektarynki kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy
Kolizje Smakówprzepis u Malwiny z bloga Filozofia smaku . Miałam pod ręką maślankę, więc zamiast jogurtu greckiego, jak w przepisie Malwiny, wykorzystałam to co mam. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Od siebie dodałam słodką paprykę w proszku. Flatbread z patelni Składniki: 1 szklanka mąki, użyłam mąki do pizzy 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka
Moja smaczna kuchniażurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus , czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie
Marta GotujeWychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania Wszystkie składniki prócz truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy
Be Fit Be StrongPrzepis: własny / 1 porcja / 3-4 łyżki płatków owsianych czubata łyżka miodu łyżeczka masła Wszystko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż miód obklei płatki. Wyłożyć na papier do pieczenia lub formę sylikonową do ostygnięcia. Ostudzoną granolę połamać na kawałki. Podawać np. z jogurtem i owocami. 300 g jogurtu naturalnego porzeczki granola Wszystko umieścić w miseczce, zajadać
tost z dżememciacho idealne na takie upały :) Bardzo kwaśne z nutą kokosu i słodyczy. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka wody 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych 1 łyżka mąki 50g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 50g masła
Cukier&Puder