lurku, zamiast woreczków strunowych można używać również jednorazowych rękawów cukierniczych, wystarczy nałozyć do nich lukier odciąć rożek i dekorować. Jak zrobić papierowy rożek? Bardzo prosto :) Potrzebujemy pasek papieru do pieczenia, który tniemy nastęnie na dwa trójkąty. Trójkąt składamy w rożek. Bardzo ważne jest to, aby czubek był zupełnie zamknięty, niepotrzebna nam teraz dziurka przez którą wyciskamy lukier, będziemy
DefinicjaSmakuszklanki mąki gryczanej 1 kopiasta łyżka kawy inki (lub innej zbożowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta
DefinicjaSmakukulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać, że w czasie smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą słabo sklejone to po prostu pękną w tym miejscu. Gotowe pączki odkładamy na 30-40 minut
DefinicjaSmakuekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy (dzięki temu granola upiecze się
DefinicjaSmakukurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza 2-3 łyżki pestek
DefinicjaSmakuPrzy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik). Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem. Smacznego
DefinicjaSmakunieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze lub 1,5 szklanki ugotowanej(...)całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Soczewicę przesypujemy do miseczki i dodajemy do niej pokrojony w nieduże kawałki ser. Pomidorki wyjmujemy z pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy
DefinicjaSmakuKolejna szybka i pyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego
DefinicjaSmakudość drobną kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego
DefinicjaSmakugroszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo
Weekendy w domu i ogrodziealuminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza, który również
Trzeci talerzMój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym przepisie. Chyba nie do końca tak miało być, bo ciasto wyszło bardzo płynne, ale pierwsze koty za płoty :) Zastanawiałam się czy publikować ten wpis, ale może komuś się
Polska Zupapostrzegałam jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami z przepisu poniżej uzyskacie gęsty krem, zwarty po schłodzeniu. Smacznego
Milion Smakówdelikatnie. Wspaniałe naleśniki, które z chęcią zjedliśmy z truskawkami. Naleśniki nadziewane i zapiekane nutellą Składniki: na 10 naleśników 10 łyżek nutella 400 ml pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oczyszczonej sody 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty masło lub olej do smażenia Przed rozpoczęciem smażenia naleśników przygotuj medaljong
codojedzeniazłóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut po czym uformuj bułeczki i ułóż w formie w lekkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 5-10 minut w zależności od piekarnika. Ostudź bułeczki na metalowej kratce
codojedzenia