pomidory pokrojone w kostkę łyżeczka oliwy posiekana świeża bazylia posiekany bardzo drobno ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie: Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy oliwą i zapiekamy w piecu. Wyjmujemy z pieca, nakładamy na wierzch farsz, od razu podajemy. Smacznego
Smak mojego domupóźniej cukier zacznie się krystalizować, a później roztapiać i przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchninajlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja(...)Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina. Jestem
Garniec Magaliełyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy w galaretce i tak układamy na dnie tortownicy. Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy
Cukier&PuderPrzygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić
KreatywnePinytutaj Składniki (jedna porcja): 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki pitnego jogurtu naturalnego (w oryginale jest maślanka) 2 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka stevii/miodu (ja dałam 2 łyżeczki fruktozy) aromat śmietankowy jako dodatek domowe powidła truskawkowe mojej mamy + wiórki kokosowe ;) Sposób przygotowania: Mieszamy suche składniki dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBiałka ubijamy na sztywną pianę do żółtek dodajemy sól (ja użyłam ziołowej) i pieprz (na oko;)) łączymy żółtka z białkami delikatnie mieszając wykładamy masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ważne żeby powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto się lepiej kleiło wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy na papierze do pieczenia w kształcie sera lub zwykłej okrągłej pizzy pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli) wstawiamy pizzę do piekarnika (na ostatnią półkę) nagrzanego do 200 stopni na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;) znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos ;) taka odmiana jakby znudziła Wam się brukselka w standardowej formie, zwłaszcza, że jest to niezwykle prosta i szybka potrawa ;) Składniki: około 200g mrożonej brukselki (dajemy tyle ile zjemy;)) 1 jajko 200g serka wiejskiego ulubione(...)znów miksujemy brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby się rozmroziła (nie może się rozgotować!) wkładamy brukselkę do żaroodpornego naczynia, a następnie zalewamy masą serowo-jajeczną pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćplacuszków): 1 jajko 1 puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 3 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Tuńczyka porządnie odcedzamy mieszamy razem wszystkie składniki smażymy na rozgrzanej patelni (lekko posmarowanej oliwą z oliwek) pod przykrywką
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćktórymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku, pyszny smak jabłka i cynamonu ;) Składniki (1-2 porcje): 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWowowowo dziś szaleństwo i dodaję dwa przepisy na ten sam finalny produkt jakim są batoniki proteinowe bez pieczenia :) Mam nadzieję, że docenicie mój trud i przezwyciężenie popracowego lenia :p Wersja nr 1 Składniki (na około 4-5 batoników): 2 czubate łyżki waniliowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional szklanka błyskawicznych płatków owsianych garść jagód goji dostępnych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące szpinak smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMłode ziemniaczki dostępne już w sklepach i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane... 1 kg ziemniaków 2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieWłoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta(...)cienkie wałeczki. -Ciasto nakłuć widelcem i pokryć marmoladą. -Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta. -Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki. Z podanych składników można upiec również mini crostaty
Zakamarki mojej kuchni