pieczenia - 22046 przepisów (strona:950/1470)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 179

momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki tworząc male bułeczki, lekko ugniatamy, a na wierzch nakładamy około łyżkę truskawek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180`C do złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami 191

ciasto się zarumieni, wyjmujemy je, a następnie układamy na jego wierzchu umyte i wydrążone czereśnie. Całość zalewamy gotową masą jajeczną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy 30 minut. Studzimy w formie, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki z jagodami 195

zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.  Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem ubitej śmietany i łyżeczką jagód.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 191

masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę- spód nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut  W tym czasie przygotowujemy krem: Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem twarogowym i jagodami 168

każdej foremki układamy krążek pergaminu, a następnie nakładamy łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru.  W tym czasie przygotowujemy krem twarogowy: Do malaksera wrzucamy biały chudy twaróg, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy

Słodkie Przyjemności
Mini serniczki z nektarynkami 225

które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku - babeczki powinny lekko opaść. Mini serniczki o dstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Aksamitne serniczki z malinami 196

mąkę i mieszamy. Masę serową przekładamy do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej babeczki układamy kilka sztuk malin. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130`C. Pieczemy około 35 minut. Studzimy w formie, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można zostawić je na całą noc). Podajemy na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 155

tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru.  W tym czasie przygotowujemy śliwki: Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas

Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 209

krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym. Wstawiamy do rozgrzanego do 165`C piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta gruszkowo-brzoskwiniowa 173

gruszki i brzoskwinie. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem - również część odsłoniętą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 176

Jesień pełną parą. A razem z nią przepyszne soczyste jabłka! Lubicie te owoce? Ja wprost kocham jabłka. I choć najbardziej lubię pieczone, to czasem na surowo również je przekąszę. Jabłka pasują do wszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser

Słodkie Przyjemności
Chocolate Cake 235

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy do momentu uzyskania puszystej, sztywnej piany. Do czekoladowej masy dodajemy 1/3 białka i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 175`C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przygotowujemy polewę kakaową - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kakao i mieszamy ciągle gotując, pod koniec dodając

Słodkie Przyjemności
Lekkie gofry cynamonowe 194

masy z żółtek dodajemy 1/3 piany i mieszamy, następnie wrzucamy resztę piany i mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzany ruszt wylewamy masę, tak aby zakryć cała powierzchnie. Pieczemy około 5-7 minut. Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1359

mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut. Studzimy na blaszce. W tym czasie przygotowujemy krem Do robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 190

wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut. Studzimy na blaszce. Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania