pieczenia - 22046 przepisów (strona:951/1470)

Makowiec krucho-drożdżowy 670

Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki z masłem orzechowym 193

całość szybko zagniatamy tworząc niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć kupnego) – klik. Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę masła orzechowego

Słodkie Przyjemności
Babeczki z kremem bananowym i truskawkami 231

około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem bananowy. Banany obieramy -powinny być dojrzałe - rozgniatamy na paćkę i łączymy z serkiem

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 202

cukrem trzcinowym. Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko łączymy tworząc małe okruszki  którymi następnie wypełniamy foremki na tartaletki, które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie tartaletki odstawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie przygotowujemy twaróg. Zimną śmietankę ubijamy. Ser miksujemy lekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie

Słodkie Przyjemności
Hulaj dusza! 191

wczują się w klimat grupowych friendsie. Psst.. Lord będzie widział wszystkie zdjęcia z Twittera, Instagramu oraz te, które na Facebooku zostały opublikowane jako posty publiczne, więc hulaj dusza, piekła nie ma, bawcie się i tagujcie

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 190

zjeść, jednak czas oczekiwania (ponad 40 minut) nas odstraszył, więc ruszyliśmy w poszukiwaniu czegoś mniej zatłoczonego - tego dnia wcale nie było to łatwe. Ostatecznie wybraliśmy wcześniej zareklamowaną pizzę z pieca. Tradycyjna Hawajska i Pepperoni 50 cm szerokości na cienkim, kruchym cieście. Muszę przyznać, że naprawdę smaczna. Choć po powrocie do domu zrobiłam własną z której byłam bardziej zadowolona ;)   Cały

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 211

dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką.  Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 224

mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 225

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.  Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników

Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 197

ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut.  Studzimy w formie. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 171

może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut! Składniki 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny 100 g cukru

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z sosem żurawinowym 245

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją

Słodkie Przyjemności
Sernik świąteczny 323

Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Migdałowe serniczki z kajmakiem 255

muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po tym czasie na wierzch upieczonych serniczków nakładamy po łyżeczce kajmaku, rozsmarowujemy i posypujemy migdałami. Podajemy schłodzone. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup 203

garlic 2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar imbir / ginger czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałek masła / piece of butter jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6   Zanim

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania