pieczenia - 22046 przepisów (strona:945/1470)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 183

razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą . Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :) Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne

bistro mama
Babeczki z sokiem pomarańczowym 217

weekendzie bardzo kulinarnym i nie mającym nic wspólnego z Food Blogger Fest ;) tydzień zaczynam od przepisu na słodkie pomarańczowe maleństwa. Babeczki pieczone w silikonowych foremkach, dostępnych w tej chwili w każdym wzorze i kolorze. Dla dzieci mogą stanowić dodatkową zachętę, żeby pomóc w kuchni. W dodatku silikonowe foremki myje się błyskawicznie, nie zajmują wiele miejsca w kuchennej szafce, a babeczki

bistro mama
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 213

Wybrałam bananowe. Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał być

bistro mama
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 243

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu. Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej. W kuchni

bistro mama
Drożdżówki z budyniem waniliowym 233

sobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej

bistro mama
Błyskawiczne ciasto z owocami 149

podróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. Czytaj więcej

bistro mama
Pączki pieczone 174

lepsze, mniej kaloryczne czy bardziej puszyste. Jedne i drugie mają zalety, tak samo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki, jej chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej

bistro mama
Delikatny sernik z polewą czekoladowo-miętową 263

Dawno nie piekłam sernika, aż dziw, bo serniki bardzo lubię. Kiedy już zapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe składniki. Ser, jajka, śmietana, czekolada. Ta czekolada z myślą o tym, żeby ją wmieszać w serową masę. A może tak nuta mięty. Po chwili miałam jasność. Czytaj więcej

bistro mama
Kanadyjska szarlotka Froda 206

jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku. Czytaj więcej

bistro mama
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 283

czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :(  Warunkiem, aby potrawa była pyszna  oprócz przypraw jest jogurt  naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy

Walijskie Pichcenie
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 227

niej ciasto, następnie rozłóż farsz cebulowy. Teraz rozłóż fileciki anchois tworząc z nich wzór kratki, a w powstałe okienka powkładaj czarne oliwki.  Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 207

ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca). Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 360

mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę. Po wyjęciu

Taste Of My Day
Drożdżowiec leniwiec 256

połowy wysokości . Przygotowujemy kruszonkę umieszczając wszystkie składniki w misce . Rozcieramy palcami aż wszystkie skłądniki sie połączą. Posypujemy nią ciasto w formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170'C . pieczemy ok 45 -50 min . Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku się do niego nie klei  , a wówczas jest gotowe . Smacznego :) Inspiracja pochodzi z tego bloga (klik) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Chleb wieloziarnisty 223

minut. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie. Smacznego!!! Źródło: Every cake you bake

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania