pieczenia - 22046 przepisów (strona:958/1470)

Sałatka drobiowa z liczi 219

zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie dodałam pokrojoną cebulę i szczypiorek. Posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta

mojewypiekiinietylko
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 230

warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym beszamelem kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut. Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą ”na życzenie

mojewypiekiinietylko
Bigos ze słodkiej kapusty 229

innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.   Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - ok. 3 łyżki słodkiej śmietany - koper   Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby i kroimy

mojewypiekiinietylko
Surówka z papryki 278

pomocą widelców i podajemy. Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw. Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat. Pod każdą postacią wydobędziemy z niej różne smaki. Jej walory zdrowotne są dodatkowym atutem, dla którego warto się

mojewypiekiinietylko
Tzatziki 250

Tzatziki , to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.   Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie)   Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 273

najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez ok. 30 minut. W połowie tego czasu szaszłyki obracamy. Słowo szaszłyk wywodzi się z kultury tatarskiej i oznacza „coś

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 191

naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120 ° C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób. Mini serniczki

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 229

lekko polewamy olejem z pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową ( oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz ). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 364

Obiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać.   Składniki: - biszkopt o średnicy

mojewypiekiinietylko
Melon w szynce 176

wzdłuż (ja do tego używam nożyczek) i owijamy nimi cząstki melona, na całej długości. Ponieważ zabrakło mi szynki serrano pozostałe kawałki melona zwyczajnie zawinęłam w duże, cienkie plastry szynki pieczonej. Gotowe porcje układamy na kratce, lekko skrapiamy olejem sezamowym (lub arachidowym) i zapiekamy w piekarniku lub na grillu, ok. 15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące. Przystawka lub kolacja

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 214

już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam-suszyłam przez ok. 3 godziny. Po dwóch godzinach sprawdziłam, bo zmieniły już kolor. Okazało się, że jeszcze są miękkie. Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik wyłączyłam i nie otwierając

mojewypiekiinietylko
Key Lime Pie 218

cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 190

powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina Blue appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 269

Okres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”.   Składniki

mojewypiekiinietylko
Chałka z makiem 273

wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie