pieczenia - 22046 przepisów (strona:57/1470)

Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 232

Odświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone jajko w bułce - śniadanie do łóżka nr 2 188

jajka w zależności od wielkości bułki), dodajemy szynkę pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser.  Jajko w bułce

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 183

środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy  około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak pieczony na ryżu 341

szklankach wody. 4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem res zta ryżu. Całość zalewamy bulion em. 5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę. 6. Ryż i mięso podajemy z surówkami. I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczona biała kiełbasa 257

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część ce buli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem. 4. Wstawić do nagrzanego piekar nika i piec 30-40 minut w 180 st. C , aż kiełbasa się ładnie przyrumieni. 5 . Smakuje na ciepło i na z i mno. Smacznego!!! Źródło: We dwoje

Kuchnia domowa Ani
Ryba z koperkiem pieczona w folii 186

oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 366

zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczony łosoś z koperkiem i cytryną 135

roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia. Smakuje bardzo bardzo dobrze! Smacznego!!! Źródło: Passionfruit

Kuchnia domowa Ani
Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem 275

kolację już macie zaplanowane. Ale trzeba też pomyśleć co podać na obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Może namówię Was na upieczenie pysznej kaczki z pomarańczami ? Długo pieczona jest mięciutka a słodkie cytrusy i przyprawy dodają jej mnóstwo aromatu i smaku. Polecam serdecznie bo jest cudowna i niezwykła ! Zobacz też przepis na Kaczkę faszerowaną z jabłkami i grzybami ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 185

małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 219

drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut. Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
Kruche ciasteczka – słodki prezent 223

dzieci, które wykrawały    i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika.  Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem(...)białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny, perełki do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy

Moniki Smakołyki
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 197

dodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Piekarnik/grilla rozgrzewamy do 165 stopni. W średniej misce mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nimi szynkę. Szynkę dajemy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 14 minut na każdy kilogram mięsa. Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Tę szynkę można również gotować w liściach kapusty pekińskiej. Liście kapusty muszą ją dokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami

naRuszcie
Karp pieczony w korzeniach 298

minut. Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry. Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody. Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku

Kulinarny karnet Christophera
pieczone grzyby nadziewane ricottą 168

oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w  rozgrzanym wcześniej do 200 st C  piekarniku,  na  złoty kolor - około 15 minut . Podawać  liśćmi rukoli lub np pietruszką

Stare Gary