pieczenia - 22046 przepisów (strona:51/1470)

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 183

cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.                     Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą. Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Pączki pieczone z karmelem 162

więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je odtłuścić jak to tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam je czekoladą. W zeszłym roku(...)pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem.   Pozostawiamy je na blaszce na 30 minut aby jeszcze lekko podrosły i następnie pieczemy je przez 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ostygnięte pączki możemy posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kurczak pieczony z jabłkami 432

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak pieczony w całości z dodatkiem jabłek. Wychodzi bardzo smaczny i aromatyczny. Dodatkowo pod piersi kurczaka włożyłam plasterki pomarańczy oraz masło dzięki czemu pierś nie wyszła sucha. Była miękka i soczysta w środku. Moja dzisiejsza propozycja to idealny pomysł na niedzielny obiad lub spotkanie w większym(...)gronie. Polecam.   Post Kurczak pieczony z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczone skrzydełka z indyka 208

dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą

Kolizje Smaków
KREM POMIDOROWY Z PIECZONYMI PAPRYKAMI 160

trzeba) - oliwa z pierwszego tłoczenia do polania zupy - grzanki (ja miałam bez) Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i gąbczaste błony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojoną częścią do dołu (łatwiej zejdzie nam skórka). Pomidory umyć, wyciąć szypułki i ułożyć na drugiej blaszce, razem z całymi, niełuskanymi ząbkami czosnku. Blaszki wstawić do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Rogaliki półfrancuskie 170

Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny(...)weekend..Może macie jakieś propozycje ciast do wspólnego pieczenia? 3 szkl. mąki 250 g margaryny 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo dowolne nadzienie [ u mnie marmolada] Wszystkie składniki umieścić w misce i  zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Blat/stolnic

Moje domowe kucharzenie
Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem 271

Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Składniki: (2 porcje)  2 podudzia z kurczaka  1 mała cukinia  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki cząbru  1 łyżeczka suszonego oregano  2 szczypty ostrej papryki  3 łyżki oleju sól  Przygotowanie:  Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki(...)przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin.  Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st. Podajemy z ulubionym makaronem

Moja smaczna kuchnia
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 203

wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C (z termoobiegiem).  Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym tymiankiem

Delicious Titbits
Pieczone jabłka 226

Pomysł na prosty, słodki a zarazem dietetyczny deser.  Dziś przygotowałam pieczone jabłka dla dzieci. Nie dodałam do nich ani cukru ani miodu. Pieczone jabłka są słodkie nawet bez nadzienia. Są też idealnym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Rozwiń

w kuchni i w ogrodzie
Schabik kanapkowy pieczony nocą 196

lodówki na conajmniej 8 godzin. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy od góry olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni a po 30 minutach zmniejszamy do 150. Pieczemy przez godzinę i wyłączamy piekarnik ale mięso zostawiamy w piecu. Musi powoli ostygnąć a najlepiej jakby poleżało w piekarniku jeszcze przez kilka godzin. Polecam podać schabik z chlebem

prawdziwe jedzenie
Miodownik 422

tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej(...)zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami 337

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karkówka pieczona z sokiem jabłkowym z dodatkiem rodzynek i moreli. Sok jabłkowy nadaje jej wyjątkowego smaku. Mięso po upieczeniu staje się delikatne, kruche i soczyste. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Post Karkówka pieczona w soku jabłkowym z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Naleśniki z Serem, Miętą i Pieczonym Ananasem 220

można się najeśc jednym naleśnikiem? Można! Takim można :) Połączenie Pieczonego Ananasa , mięty i lekko słodkiego sera, a wszystko zawinięte w naleśniku smakowało mi. Składniki: kilka naleśników kostka sera białego cukier puder kilka gałązek świeżej mięty kilkanaście kostek  Pieczonego Ananasa Wykonanie: Nie podałam przepisu na ciasto naleśnikowe, gdyż zawsze robię je na oko i dorzucam to na co w danej

Blondynka Gotuje
Pyszny makaron z pietruszką, oliwą, suszonymi pomidorami i pieczoną piersią kurczaka 447

głównej- makaron. U mnie w wersji tricolore. Sam w sobie jest pyszny, nie potrzeba tłustych sosów. Wystarczy oliwa, pietruszka, czosnek... i już jest pyszny! Aby było bardziej treściwie dorzuciłam pieczone piersi kurczaka i suszone pomidory oraz szalotkę. I chilli, by było pikantniej. Nie wiem jak wy... ale to jest zdecydowanie mój smak.  Składniki: 2 piersi kurczaka (około 300 gram(...)ząbki czosnku 1 papryczka chilli  sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek chilli w płatkach pół pęczka natki pietruszki Piersi kurczaka opruszamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut (tak by nie był suchy). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy piersi kurczaka by odrobinę "odpoczęły". Gotujemy makaron. Szalotkę, czosnek

Mango Papaja
Ananas Pieczony 202

Ananasa obieramy, pozbawiamy ostrych oczek. Wycinamy zdrewniałą środkową częśc. Kroimy na duże kostki, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Celowo nie dodawałam niczego oprócz świeżej  mięty po upieczeniu. Piekłam kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ile piec? Na oko,  tak aby nie spiekł Wam się na brązowo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje