łyżki gęstej kwaśnej śmietany masa * 1 puszka gotowej masy makowej * 4 żółtka * 7 białek * 100 g cukru * 100 g rodzynek * 100 g orzechów włoskich * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. masa Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy(...)Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy. Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę. Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto można polać lukrem lub czekoladą
Mix smakugdzieniegdzie mogą być większe kawałki jabłek. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia. Kokos: 6 białek 150 g cukru kryształu 150 g kokosu 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się(...)składników. Orzechy: 5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wykonanie: Formę o wymiarach
Made By Mom And Sonłyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli - 3 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 900ml mleka Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy(...)całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy placek morelowo budyniowy. Już podczas pieczenia – zapach moreli i ciasta maślanego ściągnie hordy łasuchów do kuchni. I jedno
mojewypiekiinietylkosurowo – w postaci tatara (bardzo popularne w Szwecji) oraz jako składnik sushi, smażonego i pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam ze strony Talerz Pokus.tv . Składniki: - łosoś ok. 2 kg - oregano (świeże) - bazylia (świeża) - kolendra (dałam(...)cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „ Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze.” Taką metodę pieczenia polecałam już na blogu
mojewypiekiinietylkoręcznikiem papierowym. Koperek wymieszałam z masłem. Powstałą pastą posmarowałam flądry w środku, a z wierzchu obsypałam je solą i pieprzem. Ryby przykryłam plastrami cytryny i zawinęłam w folię aluminiową. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawałam z surówką z kiszonej kapusty i sałatką ze świeżych warzyw
Kulinarny PamiętnikDzisiejsze mielenie to wspomnienie, jeszcze sprzed wyjazdu na urlop. Pyszny ryż, wspaniałe kuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka! 250 g pomidorków koktajlowych kilka gałązek tymianku 2 łyżki oliwy pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk) 1/2 świezej kajzerki pieprz i sól do smaku
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie wspólnie akcje blogowe??? ja bardzo! jak miło jest czytać o piekarniczych przygodach innych osób, jednoczyć się w doświadczeniach. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki. Takie chlebowe, na zakwasie. Ciasto chętnie współpracowało z dłońmi, bułki ładnie się formowały i pięknie mi się upiekły! chrupiące z wierzchu a w środku dość zwarte i wilgotne
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :) Krem z Pieczonej Papryki 6 żółtych papryk 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryBył to spontaniczny wymysł wypłowiałej głowy. Ile można w kółko te same sałatki wymemłane z majonezem jeść... Na sałacie rzymskiej wylądowały plastry pomidora, zielone oliwki, rodzynki oraz ciepłe kawałki pieczonego w esencjonalnej marynacie indyka (wg pomysłu Nigelli) a wszystko dosmaczyła czosnkowa oliwa. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie na lekki obiad lub kolację :) Sałatka
Dzieje kuchennej Wiewiórywołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco zostało więc nie było wyboru jak skorzystać z jego kolejnego pomysłu i zrobić kanapkę. Jak ona wyglądała zobaczcie sami! Danie bazowe - Pieczony mostek wołowy 2 kg mostka wołowego oliwa 2 duże cebule 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka w zależności od wielkości bułki), dodajemy szynkę pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit Małgorzatyśrodku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze
Bon Appetit Małgorzatyszklankach wody. 4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem res zta ryżu. Całość zalewamy bulion em. 5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę. 6. Ryż i mięso podajemy z surówkami. I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza :) Smacznego
Kuchnia domowa AniNaczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część ce buli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem. 4. Wstawić do nagrzanego piekar nika i piec 30-40 minut w 180 st. C , aż kiełbasa się ładnie przyrumieni. 5 . Smakuje na ciepło i na z i mno. Smacznego!!! Źródło: We dwoje
Kuchnia domowa Ani