Składniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę
Mango PapajaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Nie dość, że świetnie smakuje to mam pewność co jem i co podaję mojej rodzinie. Tym razem zrobiłam pierś z indyka w aromatycznej panierce. Wyszedł bardzo soczysty i miękki w środku. Długo utrzymuje świeżość(...)Polecam. Post Pieczony indyk na kanapki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeposzedł ten filet, który widzicie na zdjęciu. Marynowałam go 2 dni, bo nie miałam kiedy włożyć go do piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy(...)potem ciasno owinęłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na około 2 dni. Po tym czasie upiekłam fileta w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym na 175 - 200 stopni. Ile piekłam? Około 40 minut. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości fileta mamy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesobą. Dodajemy jajka, miód i jogurt, łączymy dokładnie masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej jogurtu, jeśli zbyt rzadka - płatków owsianych. Przekładamy do kokilek wyłożonych papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Pysznie smakuje jeszcze ciepła, ale następnego dnia jest tak samo dobra :) Świetna z dodatkiem jogurtu
sama złodyczPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy(...)czosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej
Moja smaczna kuchniarewelacyjne ! Z niecierpliwością czekam na kolejną akcję, pozdrawiam wszystkie piekareczki. Niech się nam upiecze :-) Poniżej przepisu znajdziecie linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy bagietki. Bagietki na płynnym zakwasie, czyli wspólne pieczenie Składniki: 280 g letniej wody 480 g dokarmionego zakwasu (na mące żytniej 720) o konsystencji gęstej śmietany 650 g mąki chlebowej* 2 1/2 łyżeczki(...)domu jest chłodno, to możemy je włożyć do piekarnika z włączoną lampką. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, bagietki nacinamy ukośnie 3 razy na głębokość 1 cm. Pieczemy około 25 minut (ja w połowie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę, bo mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki
Kulinarne przygody Gatitybulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni , u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili
Kulinarne przygody Gatityjako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka czosnku 1 cytryna sok z 1/2 cytryny świeży rozmaryn sól(...)czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, żeby ziemniaki się piekły z każdej strony. Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy
Kulinarne przygody Gatityzaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski 2 duże garści rukoli kawałek sera(...)naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce 4. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem. 5. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie delikatnie
Chilli Czosnek i Oliwapozostawiając ok. 1 cm na miejsce dla jajka. Paprykę przy dnie nakłuwamy w 4 miejscach wykałaczkami, aby mógł z nich wypłynąć nadmiar soku. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 min w 190°C. Do każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy
Moniki Smakołykidoprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min. Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem
Moniki Smakołykiosuszyć Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem Pozostawić na co najmniej 2 godz. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć w kilku miejscach Piekłam w prodiżu około 50 min. Mięso powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki(...)przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło. Jeśli apetyt na ten kawałek nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu
Proste Potrawypapryki i kurkumy Posypać przyprawami wcierając je w mięso, na końcu obsypać majerankiem, nakłuć ostrym widelcem Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu Do naczynia wlać ( w którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej
Proste PotrawyDziś Kochani obiad lub nawet i śniadanie specjalnie dla niego, nie znam mężczyzny, który pogardziłby boczkiem zwłaszcza pieczonym...;) Składniki: 2 długie kiełbaski boczek pokrojony w plasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii(...)krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy w tem. 180 st do momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora
NaKońcuJęzykaoregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół i również pieczemy w 200 stopniach, aż pojawią się na niej czarne plamy. Następnie
Czerwona Porzeczka