pieczenia - 22046 przepisów (strona:333/1470)

Babka pomarańczowo-kakaowa 220

być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy. Foremkę do babki o średnicy 22 cm, wysmarować dokładnie masłem lub margaryną(...)oprószyć maką. Następnie wylać do niej naprzemiennie wcześniej przygotowane ciasta, aż do wyczerpania masy (jasne ciasto, ciemne ciasto, jasne ciasto itd.). Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.  linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 237

temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości(...)fot.1) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami. Smacznego! Źródło: mojewypieki.com linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Babka dwukolorowa 176

szybko.   Masło roztopić i zestawić z ognia. Jajka ubić z cukrem, wlać przestudzone (jeszcze ciepłe) masło i dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać aromat pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie porcję - jedną jasną (większą), a drugą (mniejszą) należy wymieszać z łyżką kakao.  Przygotować formę(...)babkę z kominkiem, którą należy dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw do formy wlać jasne ciasto (fot.1) a następnie ciemne (fot.2) . Piec w temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem. Źródło: wkuchennymoknie linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 172

podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość - tak więc na pewno cała rodzina będzie zadowolona :)   Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a po około minucie ubijania, olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie(...)łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2)  i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany kremówki (można ją lekko dosłodzić) i pokrojenie truskawek na mniejsze kawałki oraz ułożenie ich w dowolnej ilości na gofrach :) Smacznego! linkwithin

Świat Ciasta
Tarta truskawkowa z bezą 209

wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1) . Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski(...)Następnie wymieszać z proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne

Świat Ciasta
Ciasto jagodowo-waniliowe 161

biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm, lub kwadratowej foremki 21 x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Piec około 15-20 minut. Dobrze wystudzić. Następnie nasączyć go pączem, przygotowanym z mocnej, posłodzonej i wystudzonej herbaty oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha". Teraz czas na warstwę jagodową. Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać

Świat Ciasta
Sernik chałwowy 262

wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut. Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem(...)następnie wylać na podpieczony spód. Wyrównać powierzchnię.  Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą, a na drugim poziomie ustawić tortownicę z sernikiem. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Kiedy nasz sernik dobrze wystygnie, polać go polewą chałwową. Aby ją uzyskać należy zmiksować pokruszoną chałwę ze śmietanką

Świat Ciasta
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 313

Składniki na piernikowy spód: 2 jajka 140 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 130 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 50 ml wody 1 płaska łyżeczka cynamonu niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy Masa serowa: 1 kg twarogu(...)wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy (fot.1) , piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Teraz czas

Świat Ciasta
Ciasto z budyniem i rabarbarem 249

opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który(...)puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto z zamrażarki.  Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika i piec około 45 minut przy temperaturze 200ºC - lub około 35 minut przy włączonym termoobiegu. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Kora orzechowa 217

orzechów włoskich zmielonych 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę kremową: duża puszka brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 250 ml mleka UHT 250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca(...)sztywno (fot.1) . Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.  Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy (fot.2) , a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta

Świat Ciasta
Karuzela z piernika 264

nieco grubiej, na placki około 5 mm. Następnie przenosić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia sobie pracy największe elementy karuzeli rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia - dzięki temu nie musiałam ich odrywać od blatu i deformować, podczas przenoszenia na blachę. Pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ważne, żeby brzegi zaczęły się wyraźnie

Świat Ciasta
Kasztany jadalne z brukselką 211

solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.  3. Kasztany układamy na blaszce płaską stroną do dołu, nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż i pieczemy przez(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ja włożyłam je na 15 minut jeszcze z warzywami, a po wyjęciu warzyw zwiększyłam temperaturę i piekłam jeszcze 7-8 minut). Wyciągamy i obieramy jeszcze ciepłe - później kasztany ponownie twardnieją. 4. Kasztany łączymy z warzywami, przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego

My Culinary Art
Cycki Murzynki 418

Cycki Murzynki    Składniki:  Ciasto - 6 jajek - 1 szklanka cukru -1 szklanka mąki przennej - 1 szklanka maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa - budyń śmietankowy/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko  -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao(...)łyżki mleka  - pół kostki margaryny Sposób przygotowania:  1.Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C. 2.Masa: Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Następnie wylewamy na ciasto

Gotuj Z Muzyką
Makowiec na cieście cytrynowym 226

miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy. 2. Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta(...)Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.  Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego  Indie Rock. Peter Bjorn and John - I know you don't love me Pozdrawiam  Michał

Gotuj Z Muzyką
Piegusek 176

szklanka mleka  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowy Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.  2. Nastawiamy piekarnik(...)Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut. Można polać polewą czekoladową. Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;)  Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu.  Ed Sheeran - The A Team Pozdrawiam oraz życzę udanego tygodnia  Michał

Gotuj Z Muzyką