posiekanej gorzkiej czekolady polewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowki Wykonanie: Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. Jajka z cukrem przy pomocy recznego robota ubic na jasna,puszysta mase.Polaczyc z olejem a na koncu z maka wymieszana z cukinia. Na koncu wmieszac posiekana czekolade(...)Keksowke natluscic olejem i wysypac maka krupczatka i wypelnic przygotowana masa. Piec w temperaturze 180 ° C 1 godzine i 10 minut,do suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawic jeszcze okolo 10 minut w foremce,potem babke wyjac i studzic na kratce. W kapieli wodnej rozpuscic kawalki czekolady z dodatkiem smietany kremowki i tak przygotowana czekoladowa glazura posmarowac wystudzone ciasto.Zycze smacznego! Jedna porcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczyste i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto(...)zimnej wody.Polaczyc z gotujacymi sie sliwkami.Odstawic do wystygniecia. Kruche ciasto na omaczonym blacie rozwalkowac pod folia na okrag o przekroju 30 cm.Wylozyc nim forme ,wylozona wczesniej papierem do pieczenia i formujac wysoki rant dookola. Na ciasto wylozyc przestudzone sliwki. Na gorze rownomiernie rozlozyc kruszonke. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 1 godzine i 15 minut.Zycze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zytniej pelnoziarnistej Skladniki dokladnie wymieszac (lyzka) ,przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia. Uwaga: jesli chleb chcemy zaczac robic rano,nastawic zaczyn juz po poludniu.gdy nastawimy wieczorem chleb bedziemy piec najwczesniej w poludnie . Nastepnego dnia: 400 g maki pszennej (dalam pol na pol 550 i 1050) lub orkiszowej 180 g wody 1,5 lyzeczki soli 30 g oliwy z pomidorow(...)wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 230°C.Wyrosniety bochenek wyrzucic z koszyczka na rozgrzana blache,pedzlem strzepnac nadmiar maki i naciac ostrym nozem. Piec przez 10 minut w 230°C, nastepnie zmniejszyc temperature do 200°C i piec kolejne 30 minut do chwili,gdy bochenek nabierze zlocisto-brazowego koloru.Chleb jest gotowy,kiedy postukany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem do pieczenia zachowujac duze odstepy.Na jedno ciastko przeznaczyc kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem nalozonej kupki ciasta.W trakcie pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana. Piec minut w 2oo°C przez 15 minut,az do zrumienienia brzegow. Ciastka wystudzic. Cukier puder rozmieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie(...)50x40 cm.Rozkruszyc amarettini.Rownomiernie rozlozyc jablka,pozostawiajac dookola wolny 2-4 cm rand. Boki ciasta zalozyc do srodka i od dluzego boku zrolowac. °Studel ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia na przekatnej,zlaczeniem do dolu..Posmarowac jajkiem rozbeltanym z 1 lyzka mleka. °Piec 40 -45 minut w 180°C,az sie ladnie zrumieni.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! Calosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrumienienie skorki,dlatego moze zajsc potrzeba obnizenia temperatury o 10-20°C.w polowie pieczenia.Okragle bochenki powinny sie piec dlluzej niz owalne. Upieklam 2 chleby jeden owalny i jeden okragly.I rzeczywiscie chlebek na drugi dzien jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach do 210°C.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto: 200 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 200 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe 50-60 g kakao 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka-opcjonalnie 4 lyzki dzemu-u mnie dzem jezynowy Skladniki na krem do W-Z: 750 g slodkiego serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik(...)cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic bialka od zoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta mase dodac make wymieszana z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko) ,a na samym koncu polaczyc z ubita na sztywno piana piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.Studzic na kratce. Wykonanie kremu: ser utrzec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowy mase serowa wylozyc na podpieczony spod i piec w 160°C 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzine w miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszac,odmierzyc(...)rozloz delikatnie i rownomiernie (bo sernik bedzie jeszcze caly drzacy) przygotowana mase kokosowa.Najlepiej wyrownac ja przy pomocy widelca.Wloz z powrotem do piekarnika ,podkrec temperature do 180°C i piecz jeszcze 20 minut..Po tym czasie wylacz piekarnik i studz przez pol godziny przy uchylonych drzwiczkach.Nastepnie studz na kratce.Gdy sernik ostygnie zdejmij obrecz. w kapieli wodnej rozpusc biala czekolade dodajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec w 250°C 12 minut na blaszce.Jesli uzywamy kamienia do pieczenia,nalezy uprzednio porzadnie go nagrzac.Potrzeba na to przynajmniej pol godziny.Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7 minut(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:jesli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wczesniejszego podgotowywania szparagow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cieple do podwojenia objetosci. wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci.Z kazdej uformowac po 3 waleczki dlugosci okolo 35-40 cm i splesc dwa warkocze.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka kuchenna i pozostawic do powtornego wyrosniecia.Wlaczyc(...)piekarnik ustawiajac temperature na 200°C wyrosniete chalki posmarowac mlekiem i posypac cukrem perlistym.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Studzic na kratce Uwagi:chalki posmarowalam tylko samym mlekiem (powod: nadmiar bialek!).Jednak chalki posmarowane przed pieczeniem zoltkiem rozbeltanym z 2 lyzkami mleka pieknie sie blyszcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfitury WYKONANIE : wlaczyc piekarnik na 180°C platki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikow polowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce(...)mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki rozprowadzic na ciescie konfiture rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie piec w 180°C 20 minut studzic na kratce kuchennej przed podaniem pociac w kwadraty Uwagi:batoniki owsiane mozna przechowywac w zamknietej puszce do 2 tygodni.Jako nadzienie mozna wykorzysta mase orzechowa lub z karobu. Przepis zaczerpnelam z "Natürlich"-Heft April
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier waniliowy i 1 cale jajko.Z reszty jajek odzielic zoltka od bialek.Caly czs ubijajac dodac 3 zoltka i ubijac 5 minut,az masa zgestnieje. make wymieszac z proszkiem do pieczenia i z koniakiem wymieszac z ubita masa czekoladowo-maslana bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowa ciasto rozprowadzic rownomiernie(...)blaszce.Ulozyc na ciescie morele piec 30-35 minut w 175°C w miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!umiescic w lodowce na 2 doby nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek i tak 2 nozki beda upieczone i rumiane juz po 25 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!