łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie kuru waniliowego, Wykonanie; Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich pod koniec ubijania cukier waniliowy.Delikatnie ubite białka łączymy z masą makową.Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło
Anioły w kuchniwaniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej 80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady) Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną(...)godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10-15 minut funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią
Monia miesza i gotujełyżeczki soli, łyżka cukru waniliowego, jajko, 150g cukierków landrynek o różnych kolorach ( u mnie Verbena różne smaki). Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukry, jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką(...)wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościprzesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru 160 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy
Walijskie Pichceniepudełku (żeby nie chłonęły wilgoci) nawet kilka tygodni, spokojnie więc można przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta. Składniki: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników) + cukierki do dekoracji Masło(...)konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykarkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę 2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych(...)szerokości. W dwóch rzędach na środku mięsa wzdłuż ułożyć kuleczki mozzarelli Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym
Czerwień i błękitjest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 400 g marchwi - 4 jajka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - szczypta soli polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki(...)cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy a na koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki
Zainspirowana w kuchnigotujemy, a farsz jest gęsty, wszystko trzyma się jak należy). Jeśli jeszcze takich nie jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz(...)palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany). Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi. Przed pieczeniem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Moja Mama robi je zawsze przynajmniej z podwójnej porcji. Ja tym razem zrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzekółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt(...)znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Wierzch posypujemy kakao. Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady. Mierzymy obwód tortu i jego wysokość. Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu. Rozpuszczamy białą czekoladę. Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie. Rozpuszczamy gorzką czekoladę. Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając gwiazdki. Owijamy
Mienta blogczarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy, 100 ml mleka, 1 jajo, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie: Porzeczki odsączyć(...)sicie. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny). Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól). Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.). Piec 18 minut
SzczyptaSmaQzimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia. Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem. 2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na ciasto nalozyc przygotowana mase z jablkami.Reszte ciasta zetrzec na grubych(...)oczkach tarki i rownomiernie rozlozyc na jablkach Wstawic do piekarnika i piec 50-60 minut.Studzic na kratce.Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.Smacznego! Do wypieku ciasta uzylam stewii zamiast cukru.Niestety nie jest to stewia 100%.Uzylam stewii,ktora stoi juz na wszystkich sklepowych polkach,a jest to produkt stewio-podobny,poniewaz ma w swoim skladzie 50% cukru.Niestety na stewii przemysl cukierniczy polozyl
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gesta.Tu trzeba wyczuc,czy caly budyn to nie bedzie za wiele zagestnika.Przy bardzo soczystym rabarbarze moze trzeba bedzie odlac troche soku.Odstawic do wystudzenia. Forme wylozyc papierem do pieczenia,a bok foremki wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 180 ° C. Ubic piane z bialek.Pod koniec ubijania powoli lyzka po lyzce dodawac cukier caly czas ubijajac. Miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej rozwalkowac(...)smaczniej zmielonami migdalami. Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi. Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut.Po 15-tu minutach przykrylam wierzch folia,zeby beza sie za bardzo nie zrumienila
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru(...)wody wg opakowania) WYKONANIE : Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem. Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec na pulchna mase. Porcjami wmieszac make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli 200 g malin 1 lyzka cukru Wykonanie: Czekolade z maslem powoli rozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C. Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki. Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona. Przy pomocy szpatulki(...)czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo! Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase serowa,pozostawiajac 1 cm wolnego od sera dookola.Na gorze ulozyc maliny,posypac cukrem. Piec 40 minut w temperaturze 180 ° C.Ostudzic .Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla 20 g groszkow czekoladowych 60 g cukru 1 lyzka wiorkow kokosowych Skladniki na spod: 50 g twarozku 4 lyzki mleka 4 lyzki oleju 1 lyzeczka proszku do pieczenia 30 g cukru 140 g maki 500 g czerwonych porzeczek lub wisni Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 190 ° C. Maslo ,120 g maki i 60 g cukru rozgniesc miedzy palcami(...)ciasto. Ciasto wylozyc na omaczony blat i rozwalkowac na okrag o przekroju 22 cm.Ja zrobilam to palcami,poniewaz ciasto jest bardzo miekkie. Wlozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia,formujac dookola foremki 2-cm rant. Bezposrednio na ciasto wysypac przygotowane owoce.Bezposrednio na owoce rozlozyc rownomiernie kruszonke. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowej szynie 35-40 minut.Gotowe mozemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!