syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfitury WYKONANIE : wlaczyc piekarnik na 180°C platki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikow polowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce(...)mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki rozprowadzic na ciescie konfiture rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie piec w 180°C 20 minut studzic na kratce kuchennej przed podaniem pociac w kwadraty Uwagi:batoniki owsiane mozna przechowywac w zamknietej puszce do 2 tygodni.Jako nadzienie mozna wykorzysta mase orzechowa lub z karobu. Przepis zaczerpnelam z "Natürlich"-Heft April
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier waniliowy i 1 cale jajko.Z reszty jajek odzielic zoltka od bialek.Caly czs ubijajac dodac 3 zoltka i ubijac 5 minut,az masa zgestnieje. make wymieszac z proszkiem do pieczenia i z koniakiem wymieszac z ubita masa czekoladowo-maslana bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowa ciasto rozprowadzic rownomiernie(...)blaszce.Ulozyc na ciescie morele piec 30-35 minut w 175°C w miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!umiescic w lodowce na 2 doby nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek i tak 2 nozki beda upieczone i rumiane juz po 25 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas(...)pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem.Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut piekarnik rozgrzać do 220`C żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na 12 sztuk: 125 g masła 25 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3 jajka 1 laska wanilii 250 g mąki orkiszowej 630 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka Wykonanie: masło utrzeć(...)cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.Mieszając dodawać po 1 jajku.Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,na końcu dodawać porcjami mleko.Ciasto powinno być gęste po 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie 2,5 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masy krówkowej kajmakowej ( w temperaturze pokojowej ) 2 duże wiejskie jajka 3/4 szk mleka 1/2 szk oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej(...)cukier puder do posypania Do miski wbić jajka, dodać masę krówkową i wymieszać. Następnie dodać mleko i olej i znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić
Ewa w kuchnicukru waniliowego 2 łyżki cukru 125 ml oleju rzepakowego 80 ml mleka 3/2% 50 ml maślanki naturalnej 250 g mąki pszennej typ 500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)oprószenia Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku
Ewa w kuchnimrożonych śliwek Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki. Wyłóż ciasto do formy 22-24cm. Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką(...)puściły soku. Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka. Krem: - 150 g masła - 1/3 szklanki cukru - 1 żółtko - 6 czubatych łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej) - 3 łyżki wiórków kokosowych - 2 szklanki mleka Zagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź. Masło utrzyj
Pasje Jolkiwypróbować. Składniki : 3 łyżki kakao 20 dag cukru 3/4 szklanki śmietany 30 % 12,5 dag masła 2 jajka 17,5 dag mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle mieszając- wystudzić w zimnej wodzie Nagrzać piekarnik(...)foremkę o wymiarach 30 cm wysmarować tłuszczem Masło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku Do masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubić Wlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min. przepis pochodzi
Proste Potrawyporcji: 12 babeczek Składniki: 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 170g masła 3 jajka 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z dwóch pomarańczy 50g kropelek czekoladowych Na krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)cynamonu Przy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około
Kolizje Smakówdomu u Aniołów cały czas pierniczymy:) Składniki; 40 dkg mąki, 10 dkg cukru, 20 dkg masła, 1 jajko, 15 dkg miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki przyprawy do piernika , Po przyprawy zapraszam do naszego(...)sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko i miksujemy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Formujemy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 C. pieczemy około 10 minut
Anioły w kuchnizawiodłam , było warto. Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni. A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ??? Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :) Wystarczy ,że zostanie(...)było za luźne pozostałą część mąki. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko ) Wykrawać wybrane kształty . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'C Upieczone pierniki polać czekolada , lukrem lub udekorować wg własnego pomysłu. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazawsze, okazało się że nie potrzebnie. Jest doskonały. Składniki: 1,5 szklanki mąki z przemiału 5 jajek 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy(...)sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopni 50 minut. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem
pieprzny smaczekkakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik(...)wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto nie będzie się do niego przyklejać, znaczy że ciasto dobre). 4. Przekrajamy ciasto gdzieś w 2/3 wysokości. Smarujemy wyższą część dżemem i wykładamy herbatniki ( jeżeli ktoś ma w dużych rozmiarach herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu: 5. Drugą
Gotuj Z Muzyką