opakowania mąki Proste? To teraz będzie jeszcze prościej - jaja zmiksować z cukrem, dodać reszte składników i jeszcze chwile pomiksować. GOTOWE :) Wsadzamy do piekarnika, ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. U mnie dziś na wierzch poszły maliny i borówki amerykańskie. Ciasto zalałam dodatkowo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i jajkiem. Całość musiała się piec 1,5 godziny(...)stopniach, bo ciasto wyszło wysokie i mokre. Aha pieczemy w prostokątnej brytfance lub dużej tortownicy. Smacznego
Z butelką mleczka w tletargu mam pełne ręce roboty. Chce wykorzystać wszystkie warzywa i owoce póki są świeże, dlatego dziś powstała wielka micha ratatouille. Na zdjęciu widać jak wygląda tuż przed wstawieniem do pieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam(...)czasu wrzucałam oddzielnie na patelnie tylko na dosłownie 2-3 minuty (tyle ile czasu zajmowało mi pokrojenie kolejnej porcji). Wszystko wrzucałam do michy, żeby móc całość dokładnie wymieszać przed pieczeniem. Dodałam tez starty parmezan i tak zwanego śmierdziucha pleśniowego. Ale to wersja dla tych co lubia, przymusu nie ma :) Po połączeniu wszystkich składników przełożyłam ratatouille do naczynia żaroodpornego
Z butelką mleczka w tleObiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki - nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni
Z butelką mleczka w tlepieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku gorzkie kakao owoce, dżem, powidła lub co tam mamy Zagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy. 4 białka(...)partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić). Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z butelką mleczka w tleNastępnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzegi ciasta zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, przekładamy bułeczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru
Z butelką mleczka w tledaktyli bez pestek 2 dl wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 80 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 2 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g kakao Siekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy w małym rondelku. Po pierwszym wrzeniu(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Dodajemy daktyle. Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tleposmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu. Gorące smarujemy lukrem. Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów oraz dodatkową porcją dodatków użytych do nadzienia
Z butelką mleczka w tlebardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao w proszku 1/2 gorzkiej czekolady ( 50 g ) Składniki na krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo(...)polewę. Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze
Z butelką mleczka w tleminut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa..... Ciasto: 300g mąki 2 ł proszku do pieczenia 1/4 ł soli 150g miękkiego masła 250g miękkiego serka (może być z wiaderka) skórka starta z 1-2 pomarańczy 350g cukru 3 duże jajka (u mnie 4 normalne(...)masę 5. Dodaj cukier zmiksuj do jasnej masy 6. Dodaj po jednym jajki, miksując tylko do wymieszania składników 7. Dodaj mąkę miksując na wolnych obrotach 8. Nałóż do formy, piecz 40-50 minut, do suchego patyczka 9. Okrój nożem boki ciasta, żeby odeszło od fotmy, ale jeszcze przez 10-15 minut go nie wyjmuj 10. Wyjmij z formy i ostudź
Z butelką mleczka w tlełyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy
Z butelką mleczka w tleminut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze. Pierniczki
Delicious Titbitszamrażalce). Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia lub w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać dłonie mąką podczas formowania ciasta. Każdy spód pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik będzie miękki tuż po upieczeniu, dlatego zdejmujemy
Słodka Stronabrzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :) Składniki: - 250 g masła - 250 g mąki - 250 g cukru kryształu - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 g rodzynek - 100 g żurawiny Przygotowanie: Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki(...)Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Z miłości do słodkościskończyłam, a drugie pół nocy nadrabiałam zaległości blogowe. Nie przyznam się ile jeszcze zaległych przepisów do wpisania mi zostało, to będzie niespodzianka :) Wracając do tortu, przekroju nie ma, gdyż piekłam go dla pewnego sympatycznego 5 latka i tort pojechał na imprezkę. Jedyne co mogę pokazać to założone warstwy. Dlaczego w przepisie napisałam "dzielimy na trzy równe blaty"? Już wyjaśniam(...)mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PORZECZKOWY: 750 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 500 g serka mascarpone
Blondynka Gotuje