sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :) Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną, ale możecie je również przygotować z mięsem wołowym lub drobiowym. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto do 12 pierożków: 400 g mąki pszennej + 1 łyżka 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oleju arachidowego 14 g świeżych drożdży(...)wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut do ponownego wyrastania. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, wkładamy pierożki i pieczemy 11-13 minut do zbrązowienia. Wyciągamy, przekładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym
My Culinary ArtJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków oliwa z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Włożyć do nagrzanego do 220 °C piekarnika dodać też marchewkę i piec pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek , 1 ząbka czosnku i kilku igieł rozmarynu. Przełożyć ziemniaczki do piekarnika i dokończyć pieczenie razem z kurczakiem. SMACZNEGO
zielonacukinkałyżek kaszy manny 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki) 1 łyżka cukru pudu Wykonanie: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego(...)piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Malinowe PocałunkiCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki: porcja ciasta francuskiego (ok.300g) 2 jabłka surowe jajko cynamon cukier lub glukoza (kilka łyżek) Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie(...)rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią
prawdziwe jedzenietworzenia. Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 240 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki(...)jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia
Słodka Stronacukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć). Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Masa: Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie
Słodka Stronadałam cukier waniliowy) 1,75 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nutella (ok. 1/2 szklanki) Muffinki z Nutellą - Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dalej ucierać, po czym dodawać po jednym jajku. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę(...)proszkiem. Gotową masę przełożyć do foremek na 2/3 wysokości i na wierzch każdej z nich nałożyć po ok. łyżce Nutelli. Za pomocą wykałaczki stworzyć "szlaczki". Piec w temperaturze 160-170 °C przez ok. 15-20 minut. źródło inspiracji: h ttp://osiakowegotowanie.blogspot.com Moje posty
Słodka Stronaszarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki. Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)cukrem cynamonowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą
Słodka Stronaużycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku. Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Masa ajerkoniak(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki. Masa makowa
Słodka StronaMasą Śmietanową i Musem - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. Mus truskawkowy
Słodka Stronapapierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem
Słodka Stronasmaku. Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Z gotowego biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą
Słodka StronaPtasim Mleczkiem - Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż
Słodka Stronanaprawdę smakuje jak "Bounty". Ciasto "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty(...)wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy
Słodka Strona