pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:115/265)

Pizza z awokado 141

smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Pizzę piekę w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około 20 minut. Pizza z awokado gotowa

Gotuj Się Kto Może
Koszyczki z niespodziankami 188

pomidora 3 plastry szynki (dowolnej) kawałek dowolnej kiełbasy 15 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować delikatnie wałkiem, a następnie każdą kromkę chleba posmarować margaryną. Kromki wkładać do wysmarowanej formy na muf finki tworząc „koszyczki”. Pomidora pokroić, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szynkę, pomidora i kiełbasę wymieszać i nakładać(...)koszyczków”. Posypać serem żółtym, poszatkowaną natką pietruszki i posypać lekko pieprzem.  Włożyć do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć. Najlepiej smakuje ciepłe. Do smaku można polać keczupem

Gotuję Testuję
Mini pizza na specjalne zamówienie 182

sosem pomidorowym z ziołami. Cieniuteńko w piórka siekam cebule , następnie szynkę, pieczarki i na co tylko macie ochotę.  Serem posypuje jak już mini pizze się podpieką  jakieś 5 do 8 minut przed końcem pieczenia. Domownicy preferują chrupiącą, dobrze wypieczona (podpieczona ) pizze, więc piekę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
świeżonka 154

bardzo prosty... Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na patelni i potem podduszone razem z cebulą... Kupiłem szynkę... ale w opakowaniu i po otwarciu okazało się, że nie wygląda tak jak chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy

chleba naszego
Zakręcone pizzerinki do odrywania 790

pszennej 220 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 200 ml ketchupu 1 mała cebula 100 g szynki drobiowej 250 g sera mozzarella 100 g pikantnego sera (np. cheddar) 1/2 łyżki suszonego oregano W odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę(...)Cebulę drobno siekamy. Szynkę kroimy na paseczki. Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Podrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Następnie wałkujemy jak najcieńszy prostokąt. Równomiernie wykładamy ketchup, posypujemy oregano. Posypujemy posiekaną cebulą, szynką oraz mozarellą i cheddarem. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na około 3 cm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach

Smaki Na Talerzu
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 441

przepis. Dodatkowo, opiszę piec do pizzy, który na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przypuszczam, że większość imprez ze znajomymi będzie opierała się na przygotowywaniu domowej pizzy! Piec do pizzy Bella Napoli zajmuje naprawdę mało miejsca w kuchni. Jego średnica to 31cm także bez problemu zmieści się na kuchennym blacie. Przechowywanie pieca też nie powinno być(...)pokrywy pieca gołymi dłońmi – jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Najważniejszy element pieca

Kuchnia Bazylii
Ślimaczki z pesto i pieczarkami 154

smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach

Pyry na Gaz
Muffinki jajeczne 220

ścieram na tarce z dużymi oczkami. Szynkę podsmażam na patelni. Do foremek na muffinki wkładam pokrojoną i podsmażoną szynkę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i ser. Następnie muffinki prawie do pełna zalewam roztrzepanymi jajkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piekę aż jajko nie będzie płynne.  Smacznego

Kuchnia Viki
Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem 19646

stron solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie po kolei na każdym kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami

Simply Food
Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową 277

całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli.  Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki. Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp

Cukiernia Pychotki
Kurczak faszerowany śliwkami i orzechami. 198

ściśle każdą pierś. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut

zadanie-gotowanie
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 228

posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.  (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem

Di gotuje
Comber z jelenia z orzechami 141

lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut

królestwo garów
Lazagne z brokułami i szynką. 234

serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne   Przygotowanie; Brokuły ugotować  w osolonej wodzie, odsaczyc, podzielic na rózyczki i wymieszać z serkiem ricotta(...)przykryc masą brokułowa, na niej rozsmarować porcje sosu i znów przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min.           Domowe płaty lazagne.   2,5 szkl. mąki pszennej

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem 226

ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut  Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 188

zielonego groszku 150 g szynki sól i pieprz margaryna Wykonanie: Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp

Tradycyjna Kuchnia
Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 168

szparagów kilka plasterków ulubionej szynki  ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 25 minut ( jeśli

Jemy Pijemy
Suszone śliwki w szynce parmeńskiej 340

zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 10min w 180C. Następnie w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 223

cebule, pieczarki na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na masełku najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy  po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku

Niezły Młynek
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 364

plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
SZYNKA PIECZONA Z PAPRYKĄ I SOSEM SOJOWYM 203

podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w płatkach. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę około

JejKuchnia
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 124

przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.  Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 3 ząbki czosnku sól, pieprz rękaw spożywczy nić(...)jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.  2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki

Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 210

plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu sól, pieprz kawałek parmezanu do posypania tarty Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia(...)być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę podpiekamy spód - aż się zarumieni. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 181

jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje  pieczeni Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg surowej szynki wieprzowej 3 jajka 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony(...)małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. 2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy. 3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona

Izabelawkuchni
Szparagi w boczku z żółtym serem 241

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta serowa 164

mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku

Kopystką po garach
Pizza bezglutenowa 130

Przygotowałam tortownicę i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobiłam, po czym uformowałam spód do pizzy, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Do rozgrzanego piekarnika do temp. 200 º C  wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut. W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Sos wymieszałam z ziołami, pokroiłam pomidory, szynkę oraz oliwki, delikatnie podsmażyłam cebulkę. (W przypadku dodatków

nietadieta
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 192

wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki salami polędwica lub szynka ser dojrzewający np. grana padano dwie garści rozmrożonej(...)obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować wierzch rolady rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190 stopni 45-50 minut. Na książkę "Nic nie trwa wiecznie" Sidneya Sheldona natknęłam się przez przypadek poszukując książki Maureen Lee o tym samym tytule. Książka Sheldona miała

Weekendy w domu i ogrodzie