Jak smakuje Paryż w weekend 233również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak(...)zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi pate , słynną jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść jeszcze ciepłe zawinięte w woskowany papier. Chrupiące palmiery, croissanty, brioche, zawijasy z rodzynkami i wiele, wiele innych wyrobów piekarniczych
Słodki Kompromis
Pieczony omlet z ziemniakami, szynką i groszkiem 177Moja dzisiejsza propozycja to pieczony omlet - alternatywa dla tego tradycyjnego, smażonego na patelni, który tak ciężko przewrócić na drugą stronę;). Jest szybki i łatwy w wykonaniu. Przepis na dwie porcje. 250g ugotowanych ziemniaków 6 jajek 200g pieczarek 4 łyżki mleka 1 cebula 100g szynki 1/3 puszki groszku konserwowego sól, pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki(...)pieczarki i cebulę przyprawione solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, natkę i groszek mieszamy z masą jajeczną. Przelewamy ją do formy na tartę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 5-7 minut, do ścięcia jajek
Szefowa kuchni
Czeski knedlik z gulaszem 497smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól(...)ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso
Smakołyki Asi
Pizza 210oliwek Sos pomidorowy: 3-4 dojrzałe pomidory 100 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu suszona bazylia Dodatki: 1 kulka sera mozzarella kilka plasterków szynki 0,5 czerwonej papryki 20-30 g startego żółtego sera Najpierw należy przygotować zaczyn: w 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Do dużej miski(...)zacznie gęstnieć. Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch posmarować sosem (zostawiając czysty brzeg ciasta), na nim poukładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, kawałki szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Simply Food
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 204Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać(...)piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola
cool and minty
Zawijańce z szynki 1055Składniki: Kilka cienkich plastrów szynki 1 popakowanie serka Almette (naturalny) 1 łyżka chrzanu 3 kawałki papryki konserwowej pęczek szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2
kgwjanczewo
Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią! 249zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku, TO danie jest dla Ciebie! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: NA GOFRY: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - chili - kurkuma - 1/3 serka Apetina Pomidory i Bazylia - 2 jajka - 1/3 szklanki mleka - 1 łyżka masła klarowanego w/w składniki bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, smaż(...)cedzakowej. Pamiętaj że żółtko powinno pozostać płynne! 1. Pieczemy gofry. 2. Smarujemy serkiem Pomidory i Bazylia- Apetina 3. Układamy liście szałwii. 4. Świeże plastry pomidora i gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie. 5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce". 6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej 7. Całość posyp dodatkowo listkami bazylii
SMYKWKUCHNI
Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym 186nich rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowego oraz rozkładamy połowę szynki, szpinaku, cebuli i papryki, oraz 1/3 sera żółtego. Następnie znowu rozkładamy chleb tostowy i pozostałe składniki, które znowu nakrywamy chlebem. Ostatnią warstwę chleba smarujmy sosem pomidorowym i układamy na nim ser żółty. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. [caption id="attachment_8234" align(...)Jajkami Jajecznica Na Tostach Chrzanowe Tosty Francuskie Z Mozzarellą I Pomidorem Tosty Z Boczkiem I Jajkiem Sadzonym Tosty Hawajskie – Przepis Na Tosty Z Ananasem Artykuł Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Polędwica a’la Wellington 169Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę(...)środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę
Kuchnia Pokoleń
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 464smaku suchą wcierkę i – tak jak w pulled pork – bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze. Ilość składników przypraw do wcierki jest długa. Pocieszę Was, że wychodzi jej naprawdę sporo – wystarczy na jakiś czas. Nie tylko do żeberek, ale i do łopatki wieprzowej, karczku, szynki, a nawet do steków czy kotletów. Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach(...)Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie. Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki – długi pas mięsa wystarczy podzielić na dwie, trzy części. Przy tak długim pieczeniu nie dzielimy mięsa na małe porcje, żeby nie pozwolić mu zbytnio wyschnąć. Wszystkie składniki wcierki mieszamy ze sobą, z tym że kolendrę i gorczycę należy uprzednio mocno rozdrobnić
Karo in the Kitchen
Wytrawne babeczki 178zabrane ze sobą do szkoły. Składniki: 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego 200 g wędzonej szynki 0,5 czerwonej papryki 2 jajka 1 łyżeczka cukru 50 ml oleju 1 szklanka mleka sól 280 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Czosnek siekamy drobno
Krokusowy Dom
Roladki z kurczaka w sosie grzybowym 191delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody
Tradycyjna Kuchnia
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 172sól i pieprz do smaku granat i płatki kokosa do dekoracji Roladka drobiowa 400 gram piersi z kurczaka przyprawa czubryca 6-7 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion(...)wymieszaj, dopraw. Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 350rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Piecz około 20 – 25 minut w 180 stopniach Celsjusza (do zarumienienia ciasta). Podawaj z ketchupem
Via Gusto
Drożdżowe bułeczki z szynką i serem 183godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy na kształt prostokąta. Układamy na to szynkę na całej powierzchni a na to ser. Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze około 3 centymetrowe kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blasze w około 1,5 centymetra odstępach, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Pieczemy
Delusional Trine
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 189NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca
Kuchnia Bazylii
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 227jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu . Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Wianek z dodatkami 215posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki
Gotuję Testuję
Cykoria zapiekana z koperkiem w szynce parmeńskiej 193musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając po 1 łyżeczce masła klarowanego na sztukę roladki. Pieczemy 10 minut, następnie posypujemy po wierzchu znów serem i dodatkowo parmezanem . Pieczemy następne 5 minutek. To wszystko
Viola cooks with passion
Cannelloni pod beszamelem 226farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą
Jacob Tastes
Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 214delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką. Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gyros z kurczakiem i chlebkiem pita 245długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym, jako kilkucentymetrowej długości plasterki. Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy. Pita są to okrągłe, pszenne, płaskie chlebki. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Smaczne Potrawy
Razowa pizza z serem korycińskim 226dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dnia
Szynka myszka pieczona 181sklepowych. Składniki 1 kg szynki myszki Marynata : 4 łyżki piwa 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kolendry kilka ziaren ziela angielskiego całe goździki Przygotowanie Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem. Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę. Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki(...)ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na zrumienienie ( bez przykrycia
R'n'G Kitchen
Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym 273Młyn Kopytowa 0,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju dodatki 2 łyżki keczupu 8 pieczarek 50 g szynki w plasterkach 100 g sera z pleśnią, u mnie z niebieską pleśnią ser żółty do posypania olej do smażenia Drożdże rozkruszyć do kubeczka, zalać wodą i rozpuścić. Mąkę wymieszać z solą(...)przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut
Monia miesza i gotuje
Frittaty z szynką 388frittaty z brokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;) Ta wersja jest już mięsna ;) Frittaty z szynką Składniki: 1/2 brokułu 5 jajek 5 plasterków szynki 3 pieczarki suszony szczypiorek 3 plasterki żółtego sera sól pieprz papryka słodka bazylia suszona olej do foremek Przygotowanie: Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy(...)papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią. Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy w 190 stopniach około 15 minut. Porcja wystarcza na 8 muffinek. Pyszności
Lawendowe Niebo
Zapiekanka francuska z brukselką 172części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut
Jadło i czytadło