pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:117/265)

Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 240

krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę

Relaxtime
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem 275

szynką Naturalnie Smaczne! 200 g makaronu pełnoziarnistego gniazdka 150 g szynki 200 ml słodkiej śmietany 450 ml wody 4 łyżki startego parmezanu 1/2 średniego brokuła odrobina masła do wysmarowania formy Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w nim makaron - nie gotować go, ma być surowy.  Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Wysypać ją na makaron. W garnku zagotować(...)gotować (mieszając) przez około 1 minutę. Sos zdjąć z ognia i wylać go na makaron z szynką i brokułem. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 170 stopni) i zapiekać przez 35 minut. W połowie pieczenia odkryć naczynie, a pod koniec zapiekania wierzch zapiekanki posypać resztą parmezanu. Ci, którzy lubią pikantne smaki po upieczeniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 298

wypełnić każdą po jednej łyżce szpinaku, sera i bułki tartej. Każdą pierś owinąć ściśle dwoma plasterkami szynki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut pod przykryciem. Na patelnię po smażeniu piersi wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażyć 5 minut

zadanie-gotowanie
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 173

ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. • Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments

To co kocham
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 233

naczynia. Teraz do każdej pieczarki  nakładamy odłożony wcześniej farsz z szynki. Grzyby układamy na warstwie ryżu i całość  wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej pieczarki  układamy żółty ser pokrojony plastry. Gotowe danie wyjmujemy z piekarnia

Miód i pieprz
Szynka wieprzowa 209

wkładam od razu w rękaw do pieczenia i przekładam do naczynia żaroodpornego) wstawiam do lodówki. Mięso wyjmuje z lodówki przed pieczeniem aby nabrało temperatury pokojowej, rozgrzewam piekarnik do 220*C i wkładam mięso na 20 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180-190 stopni i piekę jeszcze 90 min po tym czasie wyjmuje mięso rozcinam(...)rękaw foliowy piekarnik przełączam na termoobieg i piekę jeszcze ok 15-20 min do zrumienienia się wierzchu mięsa, od czasu do czasu podlewając sosem powstałym z pieczeni. Po tym czasie wyjmuje mięso z piekarnika przekładam na talerz odczekuje 10 min żeby mięso odleżało swoje, a później to już wystarczy pokroić i na talerz. UWAGA !!! Czas pieczenia zależy

Piekielna Kuchnia Pati
Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym 178

łyżki oliwy z oliwek sos: 2 małe szalotki lub 0/5 dużej 2 ząbki czosnku 150 ml soku pomidorowo-warzywnego łyżka oliwy dodatkowo: 2 dojrzałe figi duży plaster dobrej szynki serrano kulka mozzarelli 30 g gorgonzoli 30 g camemberta odrobina parmezanu 2 małe szalotki lub 0/5 dużej kilka listków bazylii   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około(...)łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy sok i gotujemy aż zgęstnieje. Umyte figi i szalotkę kroimy, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy wszystkie składniki—>KLIK. Całość razem z papierem

Mienta blog
Zapiekane roladki kapuściane 183

Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, skropić olejem i posypać przyprawą.  Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.  Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie

Tradycyjna Kuchnia
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 256

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad

kgwjanczewo
Zapiekanka makaronowa 379

czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :) Składniki: 30 dkg pieczarek 30 dkg szynki 0,5 kg makaronu (kolanka) 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 pomysł na zapiekankę makaronową puszka śmietanki 12 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego oregano ok 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki pokroić w drobna(...)zapiekankę połączyć z wodą, śmietanką i koncentratem. Zagotować , pogotować kilka minut. Do blaszki wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę  pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia makaronu. Wyjąć i posypać wierzch starkowanym serem, posypać jeszcze szczyptą oregano

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cukinie nadziewane farszem pieczarkowo-awokadowym 164

przed nałożeniem farszu). Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni.Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy. Pieczarki, awokado, pokrojoną szynkę i szczypiorek mieszamy i doprawiamy do smaku. Cukinię oprószamy przyprawą do grillowanych warzyw, wypełniamy farszem, nakładamy jej "czapeczkę" i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy przez  ~25 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Rogaliki francuskie z szynką i serem 172

szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy. Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem. 3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia

My Culinary Art
Szynka pieczona w marynacie klasycznej (gotowej) 241

kanapkę.  1 kg szynki wieprzowej  marynata klasyczna Dodatkowo: woda do podlewania mięsa Szynkę (może być inny rodzaj mięsa) umyć, osuszyć i włożyć do worka z marynatą. Całość wstawić do lodówki - na około 24 godziny. (U mnie przeleżała 48 h.) Po tym czasie mięso (z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 2 godzin(...)stopniach. (W międzyczasie podlewać wodą i uważać, aby sos się nie przypalił.) Mięso prze zamarynowaniem można pokroić w plastry. Wtedy czas marynowania i pieczenia należy skrócić

Di gotuje
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 162

Wspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście(...)ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Nie dodajemy żadnych przypraw. Schab, szynkę i boczek kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 165

przesuwaniu łyżką albo widelcem. Jeśli w jednym miejscu zbierze się za dużo szynki lub szparagów, tarta przy krojeniu może się zacząć kruszyć i łamać. Piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Tartę posypujemy pozostałymi 3 łyżkami startego sera i wstawiamy na środkowy poziom do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek(...)minut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm   350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka twarogowego 6 pełnych łyżek drobno startego parmezanu, Grana Padano albo Pecorino Romano

Karo in the Kitchen