pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:256/377)

lazania z makaronem szpinakowym 182

Następnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia(...)ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 624

Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto:  1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,  

chleba naszego
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 138

śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty(...)słona więc nie musimy niczym posypywać liści,(na sam wierzch można ułożyć pozostałe liście kapusty lub nawet liście pekińskiej,żeby tylko od wierzchu się nie przypiekły),przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa   gołąbki nam się pieką

Swojskie jedzonko
Lasagne 182

razu przenosi mnie do Włoch... Dziś przyrządził je mój ukochany z okazji moich zbliżających się imienin. Jak kochać to tylko po włosku. Składniki na lasagne (4 porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi) puszka krojonych pomidorów pomidor puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty(...)mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać serem żółtym (utartym na dużych oczkach), a na nim ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni 20 - 25 minut

Karola gotuje
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 220

dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.  następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować i ocenić(...)układamy je w naczyniu żaroodpornym  Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.  WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa :-)  Nie rozpada się, jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jak grillować mięso? 150

dalszej kolejności pieczemy wołowinę, by na koniec przejść do wieprzowiny. Na koniec, gdy żar nieco przygaśnie, na kratce grilla umieszczamy steki wołowe , które mają pozostać krwiste. To, czy mięso będzie dobre nie zależy jednak tylko od tego, w jaki sposób zostanie upieczone. Nie wolno zapominać również o jego zamarynowaniu. Wykorzystywanie mokrej marynaty do wieprzowiny sprawi, że mięso stanie się miękkie(...)marynata do mięsa<<< Dużo prościej sprawa przedstawia się w przypadku marynowania kurczaka . Tu możemy użyć marynat różnego rodzaju, gotowych mieszanek suchych przypraw lub ziół. Kurczaka nacieramy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Wówczas mięso przesiąka zapachem i smakiem wybranych przypraw. Wołowina nie potrzebuje marynaty. Po upieczeniu można ją posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem . Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania z mięsem mielonym 178

gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE  Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy(...)beszamelowy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia  na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia  warstwa

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z mięsa mielonego 232

chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem.Gotowe mięso dzielę na 4 części i każdą formuję na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki(...)rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor.Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie ten rozpływający się ser i smak pieczonego jabłka w każdym kęsie roladki.Smacznego

Mechanik w kuchni
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 182

zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6   plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych   Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni(...)Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych.   Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso

Mania Gotowania
Kurczakowe oszczędności 659

jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko   i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą(...)mięso z piersi jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie

Buniabaje w kuchni
Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto 241

Uwielbiam dania jednogarnkowe . Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu, a do tego nie brudzimy innych naczyń Dziś polecam wam gulasz z kurczaka w sosie na

Słodkie okruszki
Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami 193

Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy kotlety a następnie przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Znów układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami

Qchnia po prostu
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 135

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule  3 ząbki czosnku(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu

Szefowa kuchni
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 211

piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje i od razu podajemy – z miksem sałat i kiełkami polanymi pozostałym sosem chimichurri. Kurczak zostaje wyjątkowo delikatny i soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi od kości, a skórka – cieniutka i wypieczona – chrupie(...)naprawdę duży i okazały pęczek pietruszki 5 średnich ząbków czosnku 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 płaska łyżeczka drobnej soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki płatków chili ok. 1/3 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego SKŁADNIKI DO PODANIA miks sałat kiełki pieczywo Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 224

wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź mięso około 1-2 godziny w lodówce (jeśli bardzo się spieszysz - pomiń ten krok). Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę(...)dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut  pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczony schab z kością 118

się z tymi esencjami chociażby po to, żeby móc swoje zdanie wyrobić. Bo, z tego co widzę w internecie, najwięcej krytykują ci, którzy w ogóle w rękach tego nie mieli. O próbowaniu nie wspominając... Przed nami zatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy(...)schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję

Marder&Marder Manufacture
Sos ogórkowo-czosnkowy. 358

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć

Kuchnia Beaty
Placki kalafiorowe 118

Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca

Kucharzyca
Sałatka z kaszą pęczak 197

Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs, serów dojrzewających, wędlin, pieczonych, marynowanych i świeżych warzyw. Z doświadczenia wiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować(...)postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka ala meksikana 147

nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.   Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach

Smakołyki Asi
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 190

jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier(...)mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 125

mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego)  papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona(...)smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem

Kuchnia w opałach
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 201

świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze(...)mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry , zioła prowansalskie , kminek, estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki

Zdrowie na języku :P
Buraki faszerowane 159

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Wykonanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić(...)środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu, wyjmujemy i podajemy na rukoli :) Smacznego

Taste Of My Day