pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:254/377)

Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 299

twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku(...)mozzarelli. Potem znów makaron, sos, szynka, jajka i mozzarella, aż do wykończenia składników. Na końcu musimy rozłożyć ostatnią warstwę sosu i posypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki

Poezja smaku
Pasterskie babeczki 128

całkowitej miękkości. Myślę, że nie dłużej niż 10 minut od zagotowania. Po ostygnięciu kroimy w plastry. Mielimy mięso, cebulę kroimy w pióra, kiełbasę w plastry, przygotowujemy sery. Cebulę szklimy na 3-4 łyżkach oleju Następnie dodajemy mięso. Gdy to już będzie podsmażone, wrzucamy zioła, sól, pieprz, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze dosłownie chwilę podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozwijamy ciasto(...)porcję mięsa. Potem odrobinę mozzarelli i żółtego sera. Mozzarelli nie dodawałam dużo, jest dość wilgotna i mogłaby przesadnie rozmiękczyć ciasto. Dokładamy następny plaster ziemniaka i plastry kiełbasy- 3-4 na babeczkę. Następnie rogi ciasta, w miarę możliwości ściągamy do środka i sklejamy na czubku. Jeśli jednak pozostanie do tego za mało ciasta nie martwmy się, ciasto podczas pieczenia

Pichceniomania
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym 225

kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na pieczone szynki http://ugotujmyto.pl/szynka-pieczona-z-musztarda-i-miodem/ czy http://ugotujmyto.pl/pieczona-szynka-w-rozmarynie/ . Obie pyszne :)! Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na szynkę pieczoną w pomarańczowo-miodowej glazurze. Wymaga trochę więcej pracy i czekania, ale naprawdę jest tego warta(...)szynce. Dodać kawałek gałązki rozmarynu. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 35 minut na każde 500 g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 1 kg piekę około 105 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę pozostałą mieszanką pomarańczowo-miodową i dopiekać bez przykrycia. Smacznego Post Szynka pieczona miodowa

UgotujmyTo.pl
Wontony z wieprzowiną 178

warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka(...)pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte koło), spryskujemy delikatnie olejem i robimy w nim nożem kilka otworów. Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na jak najcieńszą warstwę, podsypując mąką w miarę potrzeby. Kroimy ciasto w kwadraty

W kuchni wieczorem
Pate z wątróbki z dzika 144

Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam  pasztet z dzika   i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić  z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina.   Pate z wątróbki z dzika Czas przygotowania: 80 minut Proporcje(...)osób Składniki: 600 g wątróbki z dzika 2 szalotki 100 g masła + 2 łyżki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak faszerowany pieczarkami 1337

mnie ok. 1,5kg, 1 cebula, ok. 10 pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek   Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy(...)pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka.  Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później 50 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 256

czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól pieprz(...)czosnkiem . Mięso zwinąć  ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić  do lodówki na 12-24h. Po tym czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 234

rozgrzewamy tłuszcz i smażymy  zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą(...)wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak pieczony na butelce 4099

nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać(...)olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy

Poezja smaku
Boczek pieczony w majeranku 133

Dziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a

Kuchcik gotuje
Paprykowe udka z kurczaka 155

Tym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować

Kuchcik gotuje
Pasztet drobiowy babci Basi 145

która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka wyjałowią ) startą gałką muszkatołową (najlepsza świeżo starta(...)wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min.   Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy i kroimy na plastry. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kebab w chlebku pita 196

cukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka  papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję

Bea(u)ty kitchen
Pikantny pieczony kurczak 189

maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką

R'n'G Kitchen
Burger z suszoną szynką i serem owczym 154

tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco(...)minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy na plasterki. Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 140

także do..... mielenia domowego sera do naleśników z rodzynkami. No cóż - pomysłowość i wyobraźnia Kobiet jest nieograniczona :D zdjęcie ze strony producenta Natomiast kilka dni temu otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda(...)zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 164

zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po  terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę(...)osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania  Wykonanie: Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli peklowej i wyrabiamy, aż do uzyskania kleistej masy. Mięso przekładamy do dwóch osobnych  plastikowych

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa 141

Popularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny

kgwjanczewo
Tort gołąbkowy 139

małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą(...)pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.  6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kulebiak z kapustą i grzybami 106

jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło(...)bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Zawijamy najpierw krótsze boki na zakładkę *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Kulebiak odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć *** *** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków *** *** Gwiazdki przyklejamy

Blog z Apetytem
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 185

kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka(...)drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser pleśniowy kroimy na małe kostki.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy zmieloną cukinię, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy około 10 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując okrągły kształt i lekko

Kuchnia MagdaLeny
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 140

pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty 250 g, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto(...)dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników.  Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy

kulinarne odsłony pati
Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli 160

smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy  wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład  dzięki temu zachowamy piękny kształt  i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli i pieprzu i pozostawiamy mięso najlepiej na cała noc w lodówce. ALBO KILKA GODZIN Sos: Do rondelka dodajemy(...)bulion ,jagody z drzewa jałowca ,ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i  pieprzu . Gotujemy około  15 minut często mieszając , Następnie blendujemy i pozostawiamy . Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo w 200 C gdy nie mamy termoobiegu Wstawiamy mięso do piekarnika DODAJĄC smalec gęsi   w zależności

Viola cooks with passion
Zawijasy a'la pizza 143

Kolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej(...)brzegu.  Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 250 st i piec 13-15 minut. Teraz Twoja kolej, wypróbuj przepis

Kuchnia Viki
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 123

Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane(...)wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Miodowe udka z kaczki (2 porcje) Składniki: 2 udka z kaczki 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz

karmelowy
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 167

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy

Moniki Smakołyki
Tort gołąbkowy 234

małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą(...)pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.  6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kapusta pekińska na ciepło 149

znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło.       Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz       Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy(...)przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż

mojewypiekiinietylko
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 159

zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami(...)podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem

Smakowity Blog Kulinarny