pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:250/377)

Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 244

piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje i od razu podajemy – z miksem sałat i kiełkami polanymi pozostałym sosem chimichurri. Kurczak zostaje wyjątkowo delikatny i soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi od kości, a skórka – cieniutka i wypieczona – chrupie(...)naprawdę duży i okazały pęczek pietruszki 5 średnich ząbków czosnku 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 płaska łyżeczka drobnej soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki płatków chili ok. 1/3 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego SKŁADNIKI DO PODANIA miks sałat kiełki pieczywo Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 263

wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę przykryj folią spożywczą i schłodź mięso około 1-2 godziny w lodówce (jeśli bardzo się spieszysz - pomiń ten krok). Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę(...)dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut  pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczony schab z kością 150

się z tymi esencjami chociażby po to, żeby móc swoje zdanie wyrobić. Bo, z tego co widzę w internecie, najwięcej krytykują ci, którzy w ogóle w rękach tego nie mieli. O próbowaniu nie wspominając... Przed nami zatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy(...)schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję

Marder&Marder Manufacture
Sos ogórkowo-czosnkowy. 383

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć

Kuchnia Beaty
Placki kalafiorowe 141

Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca

Kucharzyca
Sałatka z kaszą pęczak 217

Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs, serów dojrzewających, wędlin, pieczonych, marynowanych i świeżych warzyw. Z doświadczenia wiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować(...)postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka ala meksikana 169

nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.   Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach

Smakołyki Asi
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 211

jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier(...)mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 150

mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego)  papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona(...)smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem

Kuchnia w opałach
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 228

świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze(...)mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry , zioła prowansalskie , kminek, estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki

Zdrowie na języku :P
Buraki faszerowane 180

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Wykonanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić(...)środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu, wyjmujemy i podajemy na rukoli :) Smacznego

Taste Of My Day
Risotto z pieczonymi buraczkami 217

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy

Moja Delicja
Bezglutenowe burrito 264

maranty (arrowroot) 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego 170ml ciepłej wody Przygotowanie 1 Olej kokosowy rozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam(...)się zbijać w kulkę. 13 Jak już jest ciężko mieszać łopatką to zaczynam wyrabiać ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości

Book of spells
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 206

Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka    1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek  pęczek

Słodki Kompromis
Mięsne roladki w cieście francuskim 219

cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny(...)pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut

Kulinarne przemyslenia