tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie(...)papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy i smażymy farsz jeszcze przez kilka minut. Połówki papryk dokładnie wypełniamy farszem. Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Faszerowaną paprykę można podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników
My Chcemy Jeśćcały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny(...)natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Formę przykryć folią aluminiową i piec dalej przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec dalej przez kolejne 30 minut. Na tym etapie można włączyć termoobieg (lub zwiększyć temperaturę
Świat Domowej KuchniSkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy(...)zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu
Emcia PichciTak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze
Kuchnia z widokiem na ogródskórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy(...)się nie skleiły i nie wyschły. Nagrzewamy piekarnik do 200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut aż sos zabulgocze. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aby makaron był
Smaczna Stronaczasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami. Do zmielonego maku dodać miód(...)brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. Najlepiej zawinąć dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem ( aby makowiec miał miejsce do rośnięcia ). Zawinięte makowce umieścić w podłużnych foremkach/keksówkach
Opowieści z piekarnikawody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki(...)najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonrzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g suszonych śliwek, 100 g migdałów, laska cynamonu, skórka z ½ cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół. Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać. Mięso pokroić na spore(...)dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć na talerz. Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać
królestwo garówstartego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać(...)maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę
w mojej kuchniwidząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)solą. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Brzuszki Łakomczuszkiskładniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaMoja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak - upiekłam za mało. Składniki: 750
KardamonovyFarsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło(...)ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem *** *** Paszteciki wkładamy
Blog z Apetytemgrubo mielony (łyżeczka) • imbir suszony (pół łyżeczki) • papryka ostra (łyżeczka) • musztarda rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając(...)umieścić blaszkę.Ziemniaki pokroić na cząstki, a cebulę w piórka. Skropić delikatnie olejem, oprószyć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić na blaszce włożonej na dole piekarnika(pod koniec pieczenia rozwinać folie aby ziemniaki się przyrumieniły). Piec razem z kurczakiem , w zależności od wagi kurczaka, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Polewać
KUCHNIA POLSKAsól pieprz 1/2 łyżeczki kminu mielonego bulion warzywny olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por. Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około(...)szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos. Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól pieprz około 1/2 szkl bulionu warzywnego olej mąka Posikaną cebulę smażę na oleju, dodaję pokrojoną
MojaQchnia.pl