Składniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz(...)smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku. Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku
Niezły Młynekząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego(...)była w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Rozłóż bakłażana na 2 blaszkach do pieczenia i wysmaruj oliwą każdy plaster z obu stron. Piecz przez 30 minut odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką
karmelowymielony do smaku olej rzepakowy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy ) 1 łyżeczka masła Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso(...)zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Do makaronu dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania. 6. Smacznego
Izabelawkuchniłyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm. Krok 2. Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy. Krok 3 . Plastry ananasa odsączamy z zalewy - kroimy na kęsy. Krok 4. W misce mieszamy kawałki mięsa, posiekaną cebulę, czosnek, ananasa oraz(...)pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez
Moja Książka Kucharskahansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h. Wykonanie – sos: W garnku roztopić masło i wymieszać energicznie
Kuchnia Bon Appetitliści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl(...)wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę
Gotowanie jest łatwepszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego). Kalafiora umyć i pozbawić liści(...)łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (nie można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko
Ugotowaćwłaściwie ze wszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy(...)się lekko zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej, do momentu, aż mięso się zrumieni. Następnie kroimy drobniutko kawałki cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany czosnek, przyprawiamy i smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody GatityDzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej
Marder&Marder Manufacturebezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze mamy pewność korzystania z niezwykłych właściwości naczyń żeliwnych. To tyle jeśli chodzi o producenta(...)kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie
Marder&Marder Manufactureprosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru
Bajeczna Kuchniażałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam(...)miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam
Kuchnia z widokiem na ogródProsta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje
Moja Delicjanowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu(...)czosnku suszonego po 1 łyżeczce ziaren: ziela angielskiego, kolendry, jałowca ok. 3 łyżki majeranku 1 szklanka wody cienkie jelita baranie Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso i słoninę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy na sitku 5/6 mm. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawy utłuczone w moździerzu. Dodajemy też zimną wodę. Mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone(...)kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy
Wanilia i Kardamon