pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:226/377)

Kotlety drobiowe (mielone) 135

najdzie Cię ochota na mięsne danie, przygotuj smaczne i proste kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)piersią z kurczaka (maszynką do mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też

Kulinarne S.O.S.
Gołąbki z meksykańską nutą 141

ryżu – surowego 2 ząbki czosnku 2 -3 papryczki jalapeno , najlepiej czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy(...)ząbki ) .Jak już zmięknie dodajemy do niej mieloną ,słodką paprykę mieszamy i smażymy jeszcze około minutki . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy do niego surowy ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki z mięsa ,a gołąbki będą smaczniejsze . Następnie jajka , siekane drobniutko jalapeno , mielony kumin , paprykę wędzoną , sól do smaku , ketchup

Ogrodnik w podróży
Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu 125

surówką. Oryginalny wygląd a wykonanie bardzo proste… dla osób, które potrafią zaplatać warkocze Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 6 ziemniaków Przyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno(...)dołu folią aluminiową, do rozcięcia wlewamy małą łyżeczkę oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków .     Warkocze razem z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu

Za drzwiami kuchni
Pasztet z królika z żurkiem 156

mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało. Formę keksówkę 25 cm na 12 wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną(...)majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia. Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam

wesoła kuchnia
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 180

startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu /3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki bazylii(...)wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety. Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć na mocno rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z obydwóch stron lub piec piekarniku. Na koniec podlać odrobiną wody i poddusić

Ola la LCHF
Shepherd's Pie 136

zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula * ser żółty (opcjonalnie) poziom trudności: średnie kaloryczność: średnia porcja: 6 osób czas przygotowania: 1.5 godziny Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Doprawiamy solą(...)małą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i smażymy. Do gotowego mięsa dodajemy sól i pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Klasyka Gotowania
TAURUS 149

produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna i Perła 2010 za pasztet pieczony z dziczyzną, Perła 2011 za kiełbasę swojską pilzneńską. - Znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) szynki swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, polędwicy paradnej i kiełbasy wachmistrza drobiowo - wieprzowej. 15 produktów jest wpisanych(...)wszystkie etapy procesu produkcji. Od rozbioru mięsa, (które przyjeżdża z własnych zakładowych ubojni, a kupowane jest od małych lokalnych producentów) po pakowanie gotowych wyrobów i wysyłkę do sklepów. Te świnki jeszcze dwie godziny temu biegały po podwórku. Są naprawdę świeże. A pracownicy to prawdziwi wirtuozi piły i noża. Używają wyłącznie prawdziwe przyprawy. Sami mielą pieprz i sami obierają całe wielkie

królestwo garów
Kartoflane pączki 1154

wanilią -16 g Duża szczypta soli 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki rumu Konfitura lub marmolada różana Olej do smażenia Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę. W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy(...)stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kotlety wieprzowe z cukinią 201

Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki, 1 cukinia starta(...)namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45 minut w ok. 160 stopniach w piekarniku. Można też kotlety usmażyć na patelni, będzie szybciej ale za to kotlety będą mieć więcej kalorii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu 160

surówką. Oryginalny wygląd a wykonanie bardzo proste… dla osób, które potrafią zaplatać warkocze Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 6 ziemniaków Przyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno(...)dołu folią aluminiową, do rozcięcia wlewamy małą łyżeczkę oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków .     Warkocze razem z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu

Za drzwiami kuchni
Steak z rostbefu 249

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno

Wyprawy kulinarne
CHILI CON CARNE 236

nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)papryki rozkrój na pół i pozbaw ich gniazd nasiennych, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i posyp solą, wstaw do nagrzanego piekarnika. W momencie kiedy skórka papryki będzie czarna przełóż ją do spożywczego worka strunowego i zamknij. DODAJ FASOLĘ DO mięsa i pomidorów, mieszaj co jakiś czas przez 40 minut. Sos powinien dość solidnie się zredukować

Kuchnia bezglutenowa Loli
CHILI CON CARNE 236

nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)papryki rozkrój na pół i pozbaw ich gniazd nasiennych, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i posyp solą, wstaw do nagrzanego piekarnika. W momencie kiedy skórka papryki będzie czarna przełóż ją do spożywczego worka strunowego i zamknij. DODAJ FASOLĘ DO mięsa i pomidorów, mieszaj co jakiś czas przez 40 minut. Sos powinien dość solidnie się zredukować

Kuchnia bezglutenowa Loli
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 184

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry(...)mięsa polecam nie oszczędzać na pieczarkach :) Czekamy aż farsz troszkę przestygnie i działamy dalej. Na blat kuchenny, najlepiej wyłożony folią wykładamy nasze mięso. Ważne by było rozłożone równomiernie. Następnie wykładamy przestudzony farsz i posypujemy serem żółtym. Gdy już nasza rolada jest nadziana, przy pomocy folii rolujemy nasze mięso na kształt rolady. Owijamy plastrami boczku ii do piekarnika. Można piec

BezglutenowaIzabela
Miodowe pałki kurczaka 208

mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do zamykanego pojemnika i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Możemy jeszcze kilka razy obrócić mięso i natrzeć go marynatą z każdej strony. Zamarynowane pałki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na 40 minut (pieczemy bez przykrycia). Po tym czasie(...)stopni i dopiekamy do miękkości jeszcze przez mniej więcej 20-30 minut (na sam koniec należy sprawdzić miękkość mięsa. W razie gdyby było twardawe, a mocno się dopiekało, obniżamy temperaturę o około 5-10 stopni i pieczemy do miękkości). W trakcie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem.   Źródło

Smaki Na Talerzu