pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:221/377)

PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 120

jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso. Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki. Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu(...)pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno

Ostra na Słodko
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 157

żółtego tartego bazylia świeża sól, pieprz przyprawa do kurczaka 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 por biała część olej rzepakowy 1 bakłażan 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżki parmezanu tarte Makarony gotuję aldente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno przesmażam na patelni dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam(...)mieszam.Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią

wesoła kuchnia
Kurczak tandoori 118

kurczak ( u mnie 1,50 kg) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala  1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób(...)przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty i natrzeć z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce piekarnia, podstawiając pod spód blaszkę. Piec z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Gołąbki bez zawijania zapiekane z serem 6033

zrumienić na oleju. Do miski włożyć mięso, podsmażoną cebulę, posiekaną kapustę, ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Lin w śmietanie i "Złota dama" 127

cierpliwości niż w przypadku innych ryb w usunięciu łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać(...)ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania śmietany. ----- Podobne: Karaś z patelni Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Dziś nabrałam ochoty na jakąś

Weekendy w domu i ogrodzie
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 117

starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników. Składniki na ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła ½ łyżeczki mielonej gorczycy 1 jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 surowe ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 60 ml bulionu(może być z kostki 1 biała cebula 1 łyżeczka tartego chrzanu ¼ łyżeczki musztardy sól i pieprz(...)chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz, zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Najprostszy Przepis Na Klopsa 179

foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach 1 mała namoczona bułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa 1 Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną(...)lodówki na jakieś 2-3 h. 2. Po tym czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez

Gotowanie...to proste !
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 111

ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego

Kolorowy Przepisownik
Musaka 211

warstwę plastrów cukinii, a na niej drugą warstwę mięsa - wykorzystując całe pozostałe mięso. Na drugiej warstwie mięsa ułożyłem warstwę plastrów bakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo(...)dalej intensywnie mieszałem. Dodałem niewielką ilość soli, białego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzewałem intensywnie mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem

Wyprawy kulinarne
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 109

łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól oliwa z oliwek olej Na rozgrzany olej wkładamy drobno posiekaną cebule oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor.  Dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz, mieszamy.  Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie(...)podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut

upichcona
Kurczak z marchewką. 113

jest tak? Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny.  Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie

MamaOskarka
Roladki drobiowe z bananami 300

cytryny- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- papryka wędzona- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku  Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę(...)dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i  obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu  i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki

mojewypiekiinietylko
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 226

stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, odstawić. W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 152

pomóżcie mi wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj.  Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody!   Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety  500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka(...)układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek

Niezły Młynek
Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem 1127

Sałatka podana w oryginalny sposób który z pewnością zachwycie gości jak i domowników. Ładnie prezentowała się na stole. Oczywiście sałatka bardzo smaczna i pożywna. Źródło z

Ala piecze i gotuje
Klops z leśnymi grzybami 174

Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone  ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić(...)delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę. Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków

Proste Potrawy
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 118

patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki , jeśli(...)patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim pokrojona kiełbaskę i boczek , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni smażymy , pokrojone plastry karkówki , jak zrobią się złote , dodajemy do nich mielone papryki ( chilli ) i smażymy dosłownie parę sekund . Przekładamy całą zawartość patelni do garnka , lekko spłukują c ją wodą ( ten wywar daje najwięcej smaku ) Cebulę z marchewką , również podsmażamy , dokładamy

Ogrodnik w podróży
Kotleciki mięsno-warzywne 982

słodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki   Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce(...)kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej tłuszczem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 210 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika), następnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa serowa z mielonym 138

Fajna smaczna zupka, delikatna w smaku. Mięso mielone idealnie do niej pasuje, a chrupiące bagietki dopełniają smak potrawy.   SKŁADNIKI (6 porcji): 500g mięsa mielonego dałam wieprzowe, 1 duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr(...)ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć

Kubki smaku
Zapiekanka gołąbkowa 217

które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia(...)każdą warstwę i 3 na wierzch.  Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Zapiekankę przełożyć na talerz i pokroić, podawać z pozostałym sosem pomidorowym

Monia miesza i gotuje
Modra kapusta z jablkami 163

mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej(...)jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut by się z wierzchu nie spiekło

Dzieje kuchennej Wiewióry
76 przepisów na jesienne obiady 147

kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza(...)bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Placki ziemniaczane z polędwiczką. 117

Pomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki(...)dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków,  zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym. Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam! Zmieszałam ciasto

Kuchnia Beaty
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 110

SKŁADNIKI :  400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów(...)oczkach.  W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 206

mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych błonek, czy żyłek, kroję w dość spora kostkę, przekładam do miski. Do mięsa dodaje marynatę staropolską, czosnek, zalewam olejem ( ok. 0.5 szklanki ), mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin ( u mnie stało sobie całą noc). Paprykę kroję w kostkę wielkością podobną do wielkości pokrojonego mięsa, cebulę(...)wodzie ( zapobiega to ich przypaleniu i łatwiej się ściąga mięsko po upieczeniu) i nabijam kolejno mięso, cebula, papryka, mięso, cebula, papryka, aż do wyczerpania składników. Każdy szaszłyk przed położeniem na ruszcie smaruję jeszcze przy pomocy pędzelka pozostałą z mięsa marynatą. Swoje szaszłyki piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut przykryte folią aluminiową

Kuchnia z widokiem na ogród
Klopsy drobiowo-wieprzowe 150

Prosty i szybki obiad. U mnie do klopsów dodatki w postaci ziemniaków i kiszonej kapusty zasmażanej. Podany poniżej przepis jest autorstwa mojej mamy ;-) SKŁADNIKI 1 pierś

Passions hobbies life
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 137

podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy(...)maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną

Moniki Smakołyki
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 131

farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę(...)odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 152

żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku(...)znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Hamburger inny niż wszystkie 178

połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów  4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik(...)papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie smażyć na patelni 2 jajka. Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć

Piąty grzech główny