pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:217/377)

Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 129

granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone(...)jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą. Potrawkę przekładamy do kokilek, przykrywamy ją ciastem francuskim i każdą nacinamy z góry. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut, do zezłocenia się ciasta francuskiego. Smacznego Artykuł Indyk z warzywami pod ciastem francuskim pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z KIEŁBASĄ 239

mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko,trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać. Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe(...)brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry. Roladę można podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno - obie wersje smakują rewelacyjnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Babeczki makowe - mini makowce 248

pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić(...)grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje
KROKIETY Z MIĘSEM 214

Krokiety z mięsem to jedne z moich ulubionych. Naleśniki nadziane, panierowane i pieczone, podane z barszczykiem, po prostu pycha.                                                                    SKŁADNIKI : około 20 naleśników z tego przepisu(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie.  Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu

Kulinarne Fantazje Marioli
Szynka drobiowa z szynkowaru 173

Szynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru(...)Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas całkowity 1 hr 50 min Składniki 800 g filetów z kurczaka 300 g mięsa indyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 1/3 łyżeczki białego pieprzu 1/3 łyżeczki cukru szczypta

Wędrówki po kuchni
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 129

postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego 1 mała cebulka 100 gr pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2+2 łyżki natki 2+2 łyżki sera żółtego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie Cukinie(...)olej pociętą cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy pieczarki. Po 4 min dodajemy mięso. Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając 2 łyżki natki i 2 łyżki sera żółtego, startego. Doprawiamy do smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym

Mieszam w Garnku
Proste i szybkie lasagne bolognese 222

W mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z

Ana Mari's world
Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli 162

smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez(...)bułki. Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy olej. Smażymy burgery przez ok. 4-5 minut z pierwszej strony i ok. 3-4 z drugiej. Przekładamy na dużą blachę do pieczenia. Na wierzchu burgerów układamy cheddar. Obok kładziemy przekrojone na pół bułki. W piekarniku rozgrzewamy górną grzałkę lub grill do 180°C. Zapiekamy bułki i burgery do czasu

Poezja smaku
Papryka faszerowana 140

razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczeniaPieczemy w piekarniku nagrzanym

Qchnia po prostu
Naleśniki z mięsem mielonym 205

Składniki: (8 sztuk) Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 puszka pokrojonych pomidorów, sól, pieprz, bazylia, majeranek, garść startego sera żółtego.  Naleśniki: 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mleka ( 375ml), 1 i 1/2 szklanki mąki ( 275g), olej, sól. Ponadto: dwie garście startego(...)sera żółtego, 500g przecieru pomidorowego z kartonika. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, dodać do niej wyciśnięte ząbki czosnku oraz łyżkę masła. Podsmażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego

W kuchni u Moniki
Faszerowane papryki z mięsem 186

zwiędnie.Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak,   posolić popieprzyć(...)wody, przykryć odciętą czapeczką.. Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego! Uwagi: Ilość farszu może się

Stare Gary
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 341

prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :) Przepis jest na obiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy(...)się nie posklejał.  Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty. Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze

Niezły Młynek
befsztyk tatarski 182

powołują się na opis sporządzony w XVII wieku, przez francuskiego inżyniera i kartografa ( niejakiego Beauplana), mówiący o zwyczaju trzymaniu przez jeźdźców tatarskich, pod końskim siodłem, kawałków surowego, tylko solonego mięsa. Wywód ten jednak zdaje się być mocno wątpliwy i mało wiarygodny. Po pierwsze dlatego, że do tatara nie używamy koniny, lecz tylko najlepszych kawałków wołowiny (a na wołach przecież Tatarzy(...)maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą, maggi i olejem w miarę potrzeby dodając wody gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy na 30 minut

Miód i pieprz
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 187

następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy(...)zmiękną, przecedzamy, dodajemy masło, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko.4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego

My Culinary Art
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 295

papierze do pieczenia przez 20-30min.  Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt oczywista. A mielone(...)oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania. Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.).  Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą.  400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które

bastalena
Kremowa pomidorowa z grzankami 167

Zupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 183

pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy kolejne

My Culinary Art
Tajin- kuchnia marokańska 83

polega na losowaniu państw świata i gotowaniu charakterystycznych potraw z danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy brytfankę, które też sprawdziła się odpowiednio. Danie jest typowo slow food, bo dusiło się około(...)pomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 100 g suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki prażonych płatków migdałów 1/2 papryczki chilli Marynata: sól gruboziarnista świeżo mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez Internet, a naprawdę warto) 1 łyżka kuminu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 171

oliwy. Na gorącą patelnię wrzucić plastry schaby i obsmażyć. Schab musi zmienić kolor, zamknąć pory mięsa. W ten sposób nie będzie suche. Nie musi być brązowe, tylko lekko przyrumienione. Zdjąć z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Doprawić dopiero teraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę(...)wodę i dodać serek topiony i pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem

Kuchnia Pokoleń
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 102

jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki(...)bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. • Piec jeszcze przez

To co kocham
Sandacz smażony 168

jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię(...)drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Jeżeli będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa. Przed podaniem rybę oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
kurczak pieczony w rękawie w pysznej marynacie z kefiru i Prymatu... 181

kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje, odciąć(...)rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne,. podać z czym się lubi, jest dobre i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 122

Skusicie się ?:) 1 godzina składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 g makaronu (u mnie muszelki z pszenicy durum) 2 cebule 2 ząbki czosnku około 200 g kukurydzy (użyłam słodkiej kukurydzy Dawtona ) pomidory w puszce słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie 10 dag żółtego sera wykonanie: Mięso mielone usmażyć na patelni, rozdrabniając jak na spaghetti. Doprawić(...)ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso i pozostały makaron. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć serem żółtym i piec kolejne 10 minut. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Muffiny mielone 151

Mięso wkładamy do naczynia , marchew i seler ścieramy na tarce na drobnych oczkach , szczypior i natkę pietruszki siekamy . Kiedy mamy warzywa już przygotowane to dodajemy wszystko do mięsa,dokładamy także jajka i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i bardzo dokładnie wszystko mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły i powstała jednolita masa .   Jak już mięso mamy dokładnie wymieszane(...)następnie mięso wykładamy do sylikonowej formy na muffiny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 45 minut .  Po upływie naszego czasu wyjmujemy mięso i można podawać jako danie główne , a jeżeli chcemy muffiny wykorzystać jako dodatek do kanapek  to mięsko musi bardzo dobrze ostygnąć i aby się dobrze zastygło

Mój Smak
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 118

żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję grilla. Bakłażana pokroić na 0,5cm krążki, ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy(...)grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą

Prosto i Smacznie z Anetą
pasztet drobiowo-cukiniowy... 142

Składniki: mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć(...)składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny pasztet jest smaczny, delikatny................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki greckie 122

Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować(...)patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku. 4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach

Szefowa kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 297

rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki:   tuszka kaczki(...)czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie zanim umieścimy w nim mięso. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się lekko twarda - uważamy

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami 172

szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula 1 szklanka suchego ryżu 1 marchewka 1 por (biała część) sól, pieprz papryka słodka papryka ostra zalewa 3 szklanki wody(...)posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę

Ugotować
Pasztetowa słoikowa 171

właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram majeranku 150 gram kaszy(...)osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i ziaren ziela angielskiego. Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze  około 15 minut.  Kaszę manną zaparzamy w wywarze z gotowania mięsa ( wywaru nalewamy znacznie więcej niż kaszy ). Mięso odcedzamy i po wystudzeniu mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Zaczynamy od zmielenia surowej, obranej cebuli. Do mielenia używamy najpierw

Smaki Ewy
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 174

kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu pszczelego sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki pieprzu(...)pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny. Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z kaszy manny 223

manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do zagęszczania zup: Wegetariańska zupa pieczarkowa Jednak dzisiaj polecam mój pomysł na wytrawną kaszę manną w postaci pysznej zapiekanki z dodatkiem pieczarek, mięsa mielonego, z pomidorkami i mozzarellą. Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki gotujemy w ok. 350 ml bulionu lub rosołu, gotujemy ją na gęsto, często mieszając aby kasza się(...)100g), dodajemy również ok. 450 g surowego zmielonego mięsa wieprzowego, trochę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy aby składniki zapiekanki równomiernie się rozłożyły. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zapiekankę z kaszy manny pieczemy ok. 45 min. w 160 stopniach, pod koniec pieczenia obkładamy powierzchnię zapiekanki plastrami pieczarek, pomidorkami koktajlowymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 120

dodaniu jakiegoś chłodnego sosu, będzie można zjeść jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)wszystkie składniki (poza śliwkami) i doprawić masę do smaku. Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce. Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek. Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić. Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku. Upieczoną mielonkę odstawić do ostudzenia, a potem wyjąć z formy do góry spodem

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab świąteczny- "Zielony Smok" ;) 289

zieloną pierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy(...)siekamy drobno. Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę i żółtko, mieszamy. Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym Farsz nakładamy do nacięć schabu i na jego wierzch. Obok schabu wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Pu upieczeniu, odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Szisza kebab z warzywami 142

warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa jarzynka  1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny  2 ziemniaki  1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę(...)plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 143

Składniki: Szaszłyki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi(...)rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube plastry.Pokroić szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem oraz

A Ty Smakuj Mnie
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

harissy (ostra pasta z papryki) 1 łyżeczka mielonego kminu skórka otarta z limonki sól pieprz oliwa gruszki 4 gruszki garść listków mięty, posiekanych 1 limonka 1 łyżeczka harissy sól oliwa sos 250g jogurtu greckiego garść mięty, posiekanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka harissy sok z 1 limonki sól oliwa przygotowanie mięso Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić(...)pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać. Podzielić na równe części ( u mnie wyszło

Stare Gary
Kurczak faszerowany 253

SKŁADNIKI: kurczak świeży 2 kg pieczarki 0,5 kg wieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny do smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki(...)Farszem nafaszerować kurczaka.  Zaszyć  lub spiąć wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą,  włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez    1 godz 25 minut Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania