pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:94/291)

Pasztet pieczony z mięs różnych 200

Zapraszamy na pyszny pasztet. Jak nazwa mówi: z mięs różnych, bo i wieprzowy, i wołowy, i cielęcy, a nawet również drobiowy. Wszystko co najlepsze. Pasztet wyszedł świetny, taki lekko miękki, nie sztywny i suchy. Lubimy taki. Smakował doskonale, a po kilku sekundach od zjedzenia pozostawiał na języku delikatną, ledwo wyczuwalną nutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się(...)kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce,  że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem

Marder&Marder Manufacture
Najlepszy pasztet wielkanocny 1436

Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew(...)Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z serii - na domowe kanapki: Karkówka z Dijon 212

wieprzowego majeranek 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte mięso nacieram solą i pieprzem. Po wchłonięciu soli smaruję musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą noc. Piekę w rękawie do pieczenia

Kuchnia po mojemu
Kurczak nadziany mięsem i żurawiną 155

pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka 2 bułki kajzerki 1 szklanka mleka 100g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie(...)napełnić farszem, dokładnie zaszyć do końca i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 110-120 minut. AMBITION GRANITE to noże wykute z jednego kawałka stali, posiadające ergonomiczną, satynowaną rękojeść z tworzywa sztucznego zapewniającą doskonałe wyważenie. Zastosowana stal składa się z najlepszej

Szalona Kuchnia Eweliny
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 261

prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki(...)łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku 108

nimi przeproszą. Jakoś jesienią wędzone jest pyszniejsze, a wiosną pieczone lub parzone.. Polecam, jeśli masz piekarnik to jest coś co powinieneś wypróbować. Oczywiście nie jest to full profesjonal tylko domowy hand-made, więc kiełbacha jest taka jaką lubimy, a nie jaka być powinna według podręcznika składniki: 1 kg szynki wieprzowej, najlepiej ciut tłustej (najlepiej żeby to nie była kulka(...)czasie wyciągamy z piekarnika i odwieszamy powtórnie w chłodne miejsce do ostygnięcia na dobę lub testujemy na gorąco . Jeszcze taka wskazówka, nie nabijaj zbyt ciasno flaków, bo podczas pieczenia mogą zacząć pękać. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa. Idealna na zimno i na gorąco. Smacznego !     Artykuł Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 187

zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe. Tu nic nie może nie wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa          1 bagietka 3 łyżki oliwy(...)wyłożyć równomiernie obie części bagietki. Położyć mięso na dolnej części bułki, przykryć dokładnie górną i bardzo ściśle owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 234

pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu  pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy(...)Posypujemy tymiankiem, oregano, kminkiem, chili w płatkach, solą i pieprzem. Dodajemy jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu.  Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą

Mango Papaja
Pasztet z królika 192

pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny  zapach po całym domu.   Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :)  1,70 kg królika 1,20 boczku  świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża  marchewka średnia pietruszka połówka selera łyżka owoców jałowca(...)maszynce do mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę w lodówce. Jeżeli przygotowałaś/eś danie  lub deser z mojego

Takie tam pichcenie
Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim 330

Mięsne klopsiki pieczone w cieście francuskim to propozycja na efektowną przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Środek klopsika wypełnia mozzarella, która po upieczeniu jest płynna. 1 duże opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g sera mozzarella KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 bułka kajzerka mleko do namaczania 1 jajko 1 cebula bułka tarta sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)Odkładać na ręczniku papierowym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku umieścić po jednym klopsiku i ścisnąć rogi ciasta na górze. Jeżeli chcemy, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie otworzyło, to trzeba dobrze je skleić, boki również. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 20 min. Po upieczeniu można posypać mieloną

https:KKuchniaMniam
Pulpety pieczone z warzywami 184

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka białych szparagów 1 cukinia … Czytaj dalej Pulpety pieczone z warzywami

czarrna od kuchni
Karkówka z pieczarkami i cebulą 232

będzie świetną koncepcją na pieczoną wieprzowinę. Jeśli szukasz zatem pomysłu: Co na obiad z piekarnika? lub Co na obiad z karkówki? Nasz karczek z piekarnika w plastrach jest z pewnością godną uwagi propozycją. Karkówka z pieczarkami przepis, który zawsze się sprawdza! Kotlety z karkówki pieczone są bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Ryż, który przed pieczeniem został obficie polany bulionem(...)piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 50 – 60 minut. W trakcie pieczenia, sprawdźmy miękkość ryżu. Jeżeli jest jeszcze twardy, należy podlać odrobinę rosołu. Karkówka z pieczarkami i cebulą gotowa. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na karkówkę: Polecamy: pyszna karkówka wieprzowa w sosie własnym , niekwestionowany hit naszego bloga, czyli domowa karkówka

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekanka ryżowa z klopsikami 154

ryżowa z klopsikami Kolorowy i przepyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Podczas pieczenia ryż wchłonie bulion i zmięknie. Jednak polecam użyć ryżu długoziarnistego np. basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować.     Składniki: 200g białego ryżu długoziarnistego 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól

Blog z Apetytem
Żeberka pieczone 262

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka czubrycy czerwonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki kminku mielonego kilka ziaren jałowca 1 liści … Czytaj dalej Żeberka pieczone

czarrna od kuchni
Placuszki z batatów i cukinii 287

traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam

Kuchnia Bazylii
Pulpety pieczone z warzywami 308

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka białych szparagów 1 cukinia … Czytaj dalej Pulpety pieczone z warzywami

czarrna od kuchni
Schab dojrzewający 213

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Polędwiczka wieprzowa marynowana w jogurcie z bukietem warzyw 158

polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je na papierze do pieczenia ( góra i dół ) na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw. Składniki: na dwie porcje 260 g polędwiczka wieprzowa 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki Sól/ ewentualnie vegeta 1 opakowanie mieszanki

Smaki Ewy
Calzone 255

podwojenia swojej objętości. Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku. Dodatkowo : Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2   kostki

Na słodko lub wytrawnie
Wielki kluch – pyszny obiadek 216

jajko 3 łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej

Ogrodnik w podróży