pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:93/291)

Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS 18977

pomysł na mięsną ucztę. Przepis na szaszłyki z piekarnika Składniki: około kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 250 gramów wędzonego boczku, dwie duże cebule, 2 większe świeże papryki, 5 ząbków czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, trochę oleju. Zrób tak: dzień przed pieczeniem mięso pokrój w grubą kostkę. Czosnek drobno posiekaj, a następnie rozetrzyj na desce za pomocą

Kulinarna Polska
Żeberka w sosie pomidorowym 244

Bardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić

Kuchnia Pokoleń
Mięsna rolada 188

namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy 1-1,30 h w temperaturze 180 stopni C. Źródło: "143 przysmaki Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Pieczona peklowana szynka 171

Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet z królikiem 191

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej(...)przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab nadziewany śliwkami 149

Taki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki

Kuchnia Pokoleń
Pulled pork 137

dachem. Marynowanie i pieczenie zakupionej 1,5 kg szynki trwało tak długo, że pulled pork zamiast na obiad zjedliśmy na śniadanie dnia następnego. Warto było czekać, gdyż szarpana wieprzowina w aromatycznym sosie z dodatkiem ogórków chilli i papryki w oleju była pysznym początkiem niedzieli. Udostępnij Składniki na pulled pork 1 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki(...)opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski z marynatą, dokładnie je nią natrzeć. Odstawić na godzinę. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie pieczona wieprzowina. Dodać przyprawy wyjęte z zalewy, położyć mięso wraz z całą marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 30 minut . Po tym czasie wlać szklankę

niecodziennikpary
Pieczona szynka w marynacie sojowo imbirowej. 187

Nadszedł czas na kolejne pyszne mięso, tym razem z imbirem, miodem i... a zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam! Składniki; 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżki startego świeżego imbiru pół szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu akacjowego Skworcu 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu 1 łyżka  goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese , czerwonego(...)najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziołowa karkówka pieczona z ziemniakami 299

łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka(...)piecz mięso przez 20 minut. W międzyczasie umyj ziemniaki, usuń nadmiar skórki lub obierz jeśli tak wolisz. My jemy młode ziemniaki ze skórką. Wymieszaj ziemniaki z ziołową mieszanką i oliwą. Możesz troszkę dosolić. Włóż ziemniaki do naczynia z mięsem i piecz jeszcze przez 40 minut. Następnie wlej śmietanę i piecz przez 10 minut. Temperatura mięsa powinna uzyskać 80ºC. Ja piekłam

codojedzenia
Schab po cygańsku 314

kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni(...)drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 193

się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek(...)delikatnie olejem, przekładam do niego mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę aby mięsko się ładnie zrumieniło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Hawajska wieprzowina Kalua i polskie podpłomyki 209

Najpierw o wieprzowinie. Kalua to tradycyjna metoda przygotowania mięsa na Hawajach, polegająca na pieczeniu w specjalnych, podziemnych piecach zwanych imu. Przygotowane w ten sposób kawałki

Moje Małe Czarowanie
Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą 262

No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń

Smaczna Pyza
Roladki z karkówki z boczkiem i różowym pieprzem 251

Roladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry

SMYKWKUCHNI
szynka pieczona w miodowej glazurze 171

zachwyci wszystkich smakiem i aromatem.  Będzie wszystkich wabić również wyglądem, równie apetycznym co zapach i smak. składniki  dla sześciu osób 1,5 kg  zgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu  szczypta papryki ostrej składniki glazury szczypta(...)piekarnika, nagrzanego 180 stopni.  W tym czasie trzykrotnie łyżką podlewamy szynkę sosem z pieczenia, aby była równomiernie pokryta miodową glazurą. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i wyłączamy piekarnik  zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku na dalsze 30-40 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) .  Podajemy wedle upodobania na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 193

pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani