pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:89/291)

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 223

pork.  Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu pieczenia robi się praktycznie sama, a po odgrzaniu nie traci na smaku, więc piekąc większy kawałek mięsa mamy obiad na 2 dni:) Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Składniki: 1,5-2kg łopatki wieprzowej (w płaskim kawałku) 3 duże cebule 2 główki czosnku marynata: 1 łyżka kuminu(...)czosnek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na cebuli położyć mięso. Piekarnik nagrzać do 200st C, wstawić mięso, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 180stC (górna grzałka lub grill), zdjąć pokrywkę i piec ok 20 minut, żeby mięso się zarumieniło

Obiad gotowy
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 469

pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią.    - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie(...)drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy nasze foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych

Smaczne Zdrowe
Papryki faszerowane z sosem pomidorowym 100

mój styl, ale już nie wydziwiam. Nie wiem czy w najbliższym czasie będę piekła papryki, a szkoda żeby przepis nie pojawił się w najbliższym czasie na blogu. Smacznego. Składniki: 4 duże białe papryki pół szklanki suchego ryżu (ja użyłam parboiled) 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 jajko sól(...)nasienne, pestki i inne „wnętrzności”. Oczyszczone papryki faszerujemy ryżem z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, wykładamy wszystkie papryki, przykrywamy je pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach (lub do miękkości), w połowie pieczenia można je obrócić. 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię i zrumienić papryki

Kardamonovy
Kociołek z jagnięciną i warzywami 91

kurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina   Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki   pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe)  5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g(...)będą miękkie.  Mięso i warzywa można obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka.  Garnek również można wstawić do piekarnika (jeśli nie ma plastikowych elementów typu uchwyty) i piec ok 2h w temp 179stC.   Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Karkówka faszerowana pieczarkami 154

świąteczny stół czy po prostu na co dzień do jedzenia zamiast sklepowej wędliny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: karkówka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg ok. 1 łyżka soli do mięsa ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego ok. 300g pieczarek 1 cebula kilka ząbków czosnku 0,5 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku do pieczarek olej do smażenia(...)przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam

Waniliowe Improwizacje
Spaghetti carbonara 646

carbonara zawiera dobrej jakości boczek. We Włoszech wykorzystuje się Guanciale czyli podgardla wieprzowego długo dojrzewającego bądź Pancetta długo dojrzewającego boczku wieprzowego, ale te produkty w Polsce są trudnodostępne i często bardzo drogie, dlatego można wykorzystać również boczek surowy wędzony bądź boczek parzony. Możemy również dodać czosnek, pieczoną cebulę bądź śmietankę 30%, ale wtedy nie będzie to już oryginalny przepis

To Musisz Wiedzieć
Gołąbki pieczone w piekarniku 147

Gołąbki pieczone z piekarnika to klasyka polskiej kuchni, są bardzo pyszne smakują wyjątkowo. Polecam przygotować tą metodą zamiast w garnku. Składniki • główka młodą kapustę • 1kg mięsa karkówki wieprzowej • 2 jajka • 3 łyżki bułki tartej • opakowanie przecieru pomidorowego z czosnkiem • sól morską • pieprz kolorowy • ziele angielskie • listek laurowy. Wykonanie •Kapustę sparzyć gorącą

Kulinarne pyszności Molki
Jajka po szkocku 194

Wami Jajka po szkocku znane też pod nazwą Jaskółcze gniazda. Biję się w pierś, bo do tej pory z premedytacją broniłam się przed ich wykonaniem. Myślałam, skoro mogę zrobić pieczeń rzymską, po co bawić się z mielonymi, skoro tak mam po prostu łatwiej i szybciej. No i może i tak jest, ale od teraz to smak tych kotlecików(...)anchois na blogu, to możecie skorzystać np z przepisu na: jajka z sosem tuńczykowym sałatkę z pieczonych ziemniaków, z groszkiem i fasolką szparagową sałatkę nicejską warzywa z makaronem w śmietanowym sosie trójkolorową słatkę sałatka a’la Cesar 500-600 g mielonej łopatki wieprzowej 6 jajek łodyżka rozmarynu 3 fileciki anchois 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej

Smaki Na Talerzu
Kiełbasa pieczona z porem. 194

dodaj do mięsa około 200 ml zimnej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Przepisy i porady kulinarne
Sprawdzone przepisy na grilla! 349

serem WOŁOWINA: Aromatyczny szisz kebab – szybkie danie na grilla! Szisz kebab: wołowina na grilla! WIEPRZOWINA: Szaszłyki wieprzowe z polędwicy DODATKI: Czatnej z mango i cebuli Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ketchup z cukinii Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Szaszłyki caprese Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków

MarcinChef
Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie. 264

tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-) Polecam! A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 1,5 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu 1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki czerwonego pieprzu Skworcu  (wcześniej zmielonego) 1 łyżka suszonych liści(...)kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki wody. Kiedy mięso przestygnie, kroimy w plastry

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos 207

porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być

Passions hobbies life
TAURUS 149

szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna i Perła 2010 za pasztet pieczony z dziczyzną, Perła 2011 za kiełbasę swojską pilzneńską. - Znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) szynki swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, polędwicy paradnej i kiełbasy wachmistrza drobiowo - wieprzowej. 15 produktów jest wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i rozwoju wsi Nagrody nagrodami degustacja degustacją

królestwo garów
Cannelloni pod beszamelem 193

farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być

Jacob Tastes
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 237

Moja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion

e-PrzepisyKulinarne
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 178

szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń

W Mojej Kuchni Lubię