W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w
Bon Ton ItaliaŚwięta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia
potrawyregionalneCzasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam
UgotujmyTo.plZbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005
Wypisz WymalujGołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym
https:KKuchniaMniambardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka(...)foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę
SzczyptaSmaQprzepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na Wieniec drożdżowy z orzechami , podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym(...)wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy do zarumienienia, czyli 20-25 minut. Studzimy
Rozpustne gotowanieJeśli majówka to sezon grillowy! Pogoda trochę nas zawodzi, ale mam nadzieję, że po weekendzie będzie można odpoczywać w plenerze i zajadać tego pysznego kurczaka! Wraz
Cooking MonsterUwielbiam ciasta miodowe, a miodownik to jeden z moich ulubionych. Jest nieco łatwiejsze w przygotowaniu niż CIASTO CZESKIE z TEGO PRZEPISU , a to ze względu
Calzonella.comMakowiec to „must have” na świątecznym stole. Jak dla mnie jedyny prawdziwy to taki robiony od początku do końca od podstaw i przede wszystkim z sercem. Bo co może być lepszego niż przygotowywanie pysznego wypieku dla najbliższych i to właśnie w okresie świąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu(...)krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Makowiec zawijamy w papier do pieczenia i zawiązujemy końcówki sznurkiem. Pieczemy go ok. 40 minut. Podajemy po wystudzeniu i posypaniu cukrem pudrem. Zapisz
rabarbarowoPomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą mogłam pokroić bardzo cienko, co przy tym gatunku wędliny jest wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca prezentuje się wspaniale. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na wędliny dojrzewające znajdujące się na blogu: Szynki dojrzewające Schab dojrzewający paprykowy
mojewypiekiinietylkoroku do Danii zawitały nieco wcześniej... Może tylko na naszą ulicę, nie mam pojęcia. W każdym razie w sklepach można już znaleźć: renifery, bałwanki, Mikołaje, czerwone fartuszki, świeczniki ze świątecznymi motywami, i tak dalej, i tym podobnie... Trochę mnie to przeraża - jeszcze się bowiem nawet październik nie skończył... (A w niektórych sklepach widziałam ozdoby choinkowe już na początku września(...)uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i
Ola la LCHFgulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek), powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny. Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który służy nam bez zarzutu(...)ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych garnkach lub piekarnikach. Przykładowo czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić(...)masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć
Proste Potrawy