pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:181/201)

ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 138

Witam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie  kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 134

Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek

My Chcemy Jeść
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 181

W bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało

Wypisz Wymaluj
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 141

Witam Kochani tego ciepłego, jesiennego, słonecznego popołudnia. Zawitała do nas cudna, złota,polska jesień. Mam nadzieję,że taka piękna pogoda utrzyma się do Wszystkich Świętych :-) 

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 114

bardziej jest odczuwalna niż jesień. Rynek już czeka ustrojony na jarmark a półki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru dwie wersje! Jedna to głównie mak i dodatki(...)Dodać skrobię, wymieszać. 8. Czekoladę pokroić w dość duże kawałki. Dodać do masy makowej jak już całkiem ostygnie. 9. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 50-60 minut (będzie upieczone gdy góra makowca będzie zarumieniona). 10. Gdy wystygnie włożyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. KARMEL KOKOSOWO

Candy Pandas
Pasztet tradycyjny 176

zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę(...)Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę i usmażyć na patelni. Powinna mieć wyraźny aromatyczny smak

Pełny talerz
Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 129

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszn ą  ozdob ą  świątecznego sto ł u  a jego aromat tworzy niesamowit y zapach roznosząc si ę  po całym  domu. Niesamowicie aromatyczny, wilgotny, pachnący przyprawami korzennymi piernik z musem jabłkowym, orzechami i rodzynkami. Przygotowuje się go błyskawicznie, jeszcze szybciej zjada. Mam nadziej(...)składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka ( w środek ciasta należy wbić wykałaczkę, gdy po wyjęciu przywarło do niej ciasto, trzeba je jeszcze piec; jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie). Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Mascarpone

La grande e la piccola cuoca
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 142

 Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam

potrawyregionalne
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 411

W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w

Bon Ton Italia
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 134

Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia

potrawyregionalne
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 462

 Czasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam

UgotujmyTo.pl
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 198

Zbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005

Wypisz Wymaluj
Gołąbki z wołowiną i grzybami 197

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym

https:KKuchniaMniam
Mazurek dla początkujących 152

bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka(...)foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 137

przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na  Wieniec drożdżowy z orzechami , podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym(...)wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy do zarumienienia, czyli 20-25 minut. Studzimy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania