pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:177/201)

Dwukolorowa strucla świąteczna 159

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. LUKIER: Białko

Wanilia i Kardamon
Tort bezowy Lusette 147

Pavlovą uwielbiam, szczególnie  z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim

Wanilia i Kardamon
Jagodowy sernik na zimno bez laktozy 128

Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi. Składniki: Spód: 110g okrągłych biszkoptów Masa serowo-jagodowa: 920g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 6 łyżek cukru pudru 16g cukru wanilinowego 4 łyżki żelatyny 7 łyżek mleka(...)nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik z masą z kaszy manny 310

warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna(...)Wyłączamy kuchenkę, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ta polewa jest idealna do ciast, gdyż jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. Wykorzystałam ją m.in. w tym przepisie na sernik świąteczny. The post Torcik z masą z kaszy manny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 112

Włoską pizzę kocham miłością gorącą i szczerą. Za to, że jest chrupiącą, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak

Cooking Monster
Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy 160

Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i zdrowe odżywianie. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu – a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje(...)oczyszczonej szczypta soli 2 gorzkie czekolady ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym) 2 duże jajka 1 szklanka masła migdałowego ½ szklanki posiekanych migdałów Instructions Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm). Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Jedną czekoladę i ⅓ drugiej połamać na kawałki i dodać

Cooking for Emily
Ciasto krówka 388

Ciasto krówka to wypiek znany i lubiany w wielu domach, pojawiający się na świątecznym stole lub imprezach okolicznościowych. Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie(...)równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia

Smakołyki Bereniki
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 127

Rewelacyjna w smaku babka. Delikatna, z pysznym, lekko wilgotnym nadzieniem czekoladowo-cynamonowym. Zachwyci niejedną osobę. Idealnie sprawdzi się również na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Na babkę: 130 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka(...)ponownego wyrastania na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyrośniętą babkę włożyć do piekarnika i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Najlepiej po 30 minutach babkę przełożyć na niższy poziom i przykryć z góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę

Passions hobbies life
Sernik królewski-pyszny i prosty 147

pierwszy, czy dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę  37x26 c m. , także(...)dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie  37x26 )  wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1 część ciasta tworząc spód. Na to wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy 2 część. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Toskański placek świąteczny 162

Toskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą(...)wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier

Moniki Smakołyki
Półkruche paszteciki z kapustą i grzybami 153

Czas Przygotowania : 3 h Czas Gotowania : 4 h   Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejny przepis który można wykożystać jako danie świąteczne jak również zaserwować rodzinie jako danie obiadowe. Sprawdziłam wiele przepisów i ten właśnie po małej modyfikacji został z nami na lata. Podstawą idealnych pasztecików jest dobra kapusta kiszona ja wykożystuję własną. W przepisie znajdują się grzyby suszone(...)mięka i odpowiednio kwaśna pozostaje nam już tylko doprawienie. 4 Ciasto wałkujemy i formujemy w dowolny kształt ale ja przyznam że najbardziej nam smakują w formie pieczonych pierożków ponieważ farsz nie wysycha podczas pieczenia. Białka które pozostały nam po wykonaniu ciasta mieszamy z odrobiną mleka i smarujemy przygotowane paszteciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Mleczna Kanapka na Słodki stół 111

Często dostaję od Was pytania, jakie ciasta najlepiej wykonać na przyjęcie weselne. Ach, opcji jest całe mnóstwo: ale musimy pamiętać o kilku podstawowych czynnikach: np. o

Domowe ciasta
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 189

Przyjdzie dzisiaj Nowy Rok, już 2016.  Mam nadzieję, że lepszy pod wieloma względami, szczególnie zdrowotnymi, a na pewno nie gorszy... Życzę Wam wszystkim zdrowia i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki brukowce 153

  Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody

Gospodyni Miejska
Babka drożdżowa z rodzynkami 121

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania