Naleśniki i kuchnię włoską kocham najbardziej na świecie, a w tym przepisie udało mi się połączyć jedno i drugie. Co z tego wyszło? Pyszna lasagne! :)
Cooking Monsterswoich dzikich biegów bo nic od ściany nie odstaje i nic nie zwisa , czyli nie kusi i nie zachęca do psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku(...)wypadkami i pożarami. Jemioła miała przynosić powodzenie i bogactwo. To właśnie od druidów zaczęło się wieszanie jemioły „u powały”, czyli na belce zaraz pod sufitem. W krajach anglojęzycznych tradycja świątecznych pocałunków kradzionych pod jemiołą kwitnie w najlepsze. No i ja też jemiołę powieszę. Całusów nigdy za dużo, prawda? Przy dzieciach i kotach w domu pamiętajcie, żeby jemiołę kupić
Karo in the KitchenAngielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc- Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.Poni
Gotowanie-ukBetlejemska drożdżowa gwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych(...)ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy blaszki (można użyć dna tortownicy), na której będziemy piec ciasto. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć pierwszy placek. Na placku rozsmarować 1/3 masy makowej – zostawić ok. 1 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masę położyć drugi placek
Pociąg Do KuchniProwadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z
UgotujmyTo.plNiezwykle aromatyczny, chrupiący i cudowny w smaku kurczak. Ważne jest, aby do podlania użyć jasnego, naturalnego piwa z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Warto również przygotować wcześniej esencjonalny
Kulinarne przemysleniaWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćW bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało
Wypisz WymalujWitam Kochani tego ciepłego, jesiennego, słonecznego popołudnia. Zawitała do nas cudna, złota,polska jesień. Mam nadzieję,że taka piękna pogoda utrzyma się do Wszystkich Świętych :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardziej jest odczuwalna niż jesień. Rynek już czeka ustrojony na jarmark a półki w marketach uginają się pod piernikami i czekoladowymi figurkami. My jednak chcemy pomału wdrażać się w świąteczny klimat (poczekajmy z tym do grudnia 😃 ) i upiekłyśmy wyczekiwany od dawna makowiec ale jeszcze w jesiennym klimacie. Przepis to do wyboru dwie wersje! Jedna to głównie mak i dodatki(...)Dodać skrobię, wymieszać. 8. Czekoladę pokroić w dość duże kawałki. Dodać do masy makowej jak już całkiem ostygnie. 9. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 50-60 minut (będzie upieczone gdy góra makowca będzie zarumieniona). 10. Gdy wystygnie włożyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. KARMEL KOKOSOWO
Candy Pandaszastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę(...)Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę i usmażyć na patelni. Powinna mieć wyraźny aromatyczny smak
Pełny talerzChciałam podzielić się z Wami przepisem na piernik, który będzie przepyszn ą ozdob ą świątecznego sto ł u a jego aromat tworzy niesamowit y zapach roznosząc si ę po całym domu. Niesamowicie aromatyczny, wilgotny, pachnący przyprawami korzennymi piernik z musem jabłkowym, orzechami i rodzynkami. Przygotowuje się go błyskawicznie, jeszcze szybciej zjada. Mam nadziej(...)składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka ( w środek ciasta należy wbić wykałaczkę, gdy po wyjęciu przywarło do niej ciasto, trzeba je jeszcze piec; jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie). Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Mascarpone
La grande e la piccola cuocaŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam
potrawyregionalne