pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:149/201)

DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 187

stołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej(...)żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć do dna i boków formy. Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut. Nagrzać

Pink Envelope
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 442

pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy.  Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli(...)nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie.  Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję. A jak? Wystarczy zebrać 6 naklejek (każda za zakupy

Moje Kuchenne Rewelacje
Plecione wianuszki drożdżowe 151

albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką skórkę! Gdy je przygotujecie, będą ozdobą Waszych święconek i oczywiście Waszych świątecznych stołów! Smakowicie zapraszam na Maślane wianuszki!Składniki:325 g mąki37 g drożdży65 g cukru125 ml mleka3 żółtka50 g masłamak, sezam1 białkoSposób przygotowania:Do miseczki wrzucić drożdże i rozrobić z łyżeczką(...)ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek, natomiast prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przełożyć przez pętlę do góry).Uformowane wianuszku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając je do ponownego wyrośnięcia (około 15-20 minut), każdy z wianuszków smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem albo sezamem.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 693

Smaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki(...)dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia

Słodka Strona
Sałatka caprese inaczej 175

Trwający u mnie #FestiwalWŁOCH oznaczał iście włoski tydzień, a jeśli kuchnia słonecznej Italii, to także i sałatka caprese, u mnie w wydaniu na ciepło. :) Sałatka caprese

Cooking Monster
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 195

przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu(...)Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.  2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już

Izabelawkuchni
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 184

Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę

Ola la LCHF
Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake 216

Sernik składa się z 2 części, z dolnej czekoladowej z odrobiną kawy i górną, bardzo waniliową. Nie jest on za słodki bo obie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół. Scroll down for recipe in English Sernik waniliowo-czekoladowy (14 porcji) Składniki: sok i skórka z 1 cytryny 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 175 g masła(...)masę do tortownicy, na nią wyłóż jasną masę serową następnie wyłóż na wierzch punktowo odłożone 4 łyżki ciemnej masy i rozprowadź po wierzchu widelcem. Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czy zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 40 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku. Smacznego! English version Vanilla chocolate cheesecake (14 servings) Ingredients: juice

karmelowy
Roladka łososiowa 218

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz(...)pianę. Do zmiksowanej masy dodać żółtka, wymieszać.  Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Na koniec do masy dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na papier wyłożyć naszą masę.  Rozsmarować równomiernie na całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.  Po ostygnięciu na ciasto wyłożyć pozostałą część szpinaku

Garniec Magalie
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 329

reklama, te barwniki po prostu są świetne). Są bardzo wydajne, wystarczy nabrać odrobinę barwnika na wykałaczkę czy czubek noża i pół szklanki białego lukru zmienia swój kolor w intenswyną świąteczną czerwień, choinkową zieleń, czy mroźny błękit. Barwniki w proszku też nie są najgorsze, dają intensywne kolory i na długo wystarczają, ale trzeba je o wiele dłużej "wmieszywać" w biały lukier(...)lurku, zamiast woreczków strunowych można używać również jednorazowych rękawów cukierniczych, wystarczy nałozyć do nich lukier odciąć rożek i dekorować. Jak zrobić papierowy rożek? Bardzo prosto :) Potrzebujemy pasek papieru do pieczenia, który tniemy nastęnie na dwa trójkąty. Trójkąt składamy w rożek. Bardzo ważne jest to, aby czubek był zupełnie zamknięty, niepotrzebna nam teraz dziurka przez którą wyciskamy lukier, będziemy

DefinicjaSmaku
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 176

szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują i udekorują stół świąteczny czy koszyczek. Muffinki doskonale się do tego nadają, żeby dekorować je dokładnie tak, jak lubimy. Dając upust drzemiącej w nas kreatywności, nawet jeśli ma ona prosty kształt serduszek namalowanych serkiem mascarpone(...)serkiem mascarpone Składniki (na 12 muffinek): 2/3 szklanki mąki pszennej (110 g) niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć) 1/3 szklanki oleju (70 g) 2 jajka roztrzepane widelcem 1 szklanka posiekanych orzechów 1 i 1/4 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach

KulinarneImpresje.pl
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 177

się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki(...)wyrośnięcia. Ok. godziny 15-stej ciasto było już ładnie wyrośnięte, więc garść odłożyłam do pojemnika z przeznaczeniem na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Opatuliłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia. Po 17-stej ciasto powędrowało do piekarnika na ok. 1,5 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z farszem. 185

oczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło(...)dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży

Kuchnia Beaty
Drożdżowy wieniec świąteczny 306

Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec:1 jajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych śliwek100 g suszonych moreli100 g rodzynek100 g orzechów włoskich1 duże jabłkoPRZYGOTOWANIE: 90 MINWYRASTANIE: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie(...)przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon. 4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

My Culinary Art
Świąteczne bułeczki z orzechami 345

Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym wieczorem i ciepłym mlekiem. Składniki:ciasto podstawowe560 g mąki50 g świeżych drożdży250 ml mleka100(...)samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki. Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki

Niezły Młynek