Wielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek(...)masa stanie się jednolita.Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce)200-250 g cukru pudru1
Food Squareskładników, parę zamieszań i po kilku chwilach przyjemny, korzenny zapach wydobywający się z piekarnika, calutkich nas otula, powstaje przytulność, do której kawa komponuje się najlepiej. Zanim wpadniemy z zimowo-świąteczny szał, usiądźmy w ulubionym miejscu, weźmy głęboki oddech wdychając zapach kawy i aromat ciasta, a potem rozkoszujmy się każdym kęsem z czekoladowymi drobinkami :) Wciąż jeszcze jesień! Korzenny chlebek bananowy(...)mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie połącz z mokrymi składnikami. 4. Na koniec dodaj jaja i wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego połączenia. 5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175*C przez 65min lub do suchego patyczka. 6. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego! Spicy banana bread with chocolate Ingredients: 400g peeled, overripe bananas 200g
Kuchnia w Słońcu Skąpanarozpływający się w ustach torcik bezowy z kremem na bazie śmietanki i rozgniecionych malin. To propozycja wielkanocnego wypieku dla miłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty bezowe(...)więcej) 1 pełna łyżka żelatyny 1 pełna łyżka cukru pudru WYKONANIE BLATY BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze, po przekątnej odrysowujemy dwa okręgi o średnicy około 20-22 cm. (można odrysować kształt jajka). Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną, puszystą masę. Cały
cool and mintyoryginalny pomysł - za żurawiną bowiem przepadam, i wydaje mi się, że z takim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka(...)cynamon zmiksować na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 23 cm, podsypując mąką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwsze koło, rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałym kremem, na wierzchu ułożyć ostatni kawałek ciasta. Skleić brzegi. Na środku postawić szklankę o średnicy 5 cm. Rozciąć ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekskładniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaNiezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole. Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier(...)jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto
Smakołyki AsiPozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana(...)zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Obłożyć pokrojonymi w cząstki jabłkami. Odstawić na 2 godziny. Następnie obsmażyć na złoty kolor i piec razem z jabłkami około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować
Pieguskowa KuchniaDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego(...)będzie szklista przekładamy ją na blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy i pozostawiamy na kilka godzin do osuszenia. Następnego dnia dynię osuszamy w piekarniku termoobieg temperatura 70 C i pieczemy ok 2 godzin. Osuszoną dynię przechowujemy w szczelnych opakowaniach :) Smacznego
Niezły Młynekotworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja zrobiłam ciasteczka w nieco innym kształcie, serduszka z gwiazdą w środku. Po prostu stwierdziłam, że będzie to ładnie wyglądać i dawać taki Walentynkowo – Świąteczny klimacik :) Ciasteczka nie są trudne w zrobieniu, za to pyszne w smaku :) Składniki: 2 żółtka 10 dag cukru pudru 25 dag masła 40 dag mąki Skórka otarta z 1 cytryny(...)Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem, w temperaturze 180°C, około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu, całe ciasteczka smarujemy dżemem lub marmoladą, a ciasteczka z otworkiem posypujemy cukrem pudrem
Smakowy Rajponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)garść żurawinyW rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
Bon Appetit Małgorzatyniedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!Scroll down for recipe in EnglishŁatwy piernik z powidłami(...)Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż
karmelowyMoje ulubione ciasto tortowe, idealne na święta Bożego Narodzenia. Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej, biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto
Wanilia i KardamonDlatego kiedy dopadną nas zaburzenia żołądkowo – jelitowe warto mieć pod ręką Espumisan MAX. Pomoże on nam pozbyć się dyskomfortu związanego z uciskiem, uczuciem pełności i pozwoli dalej cieszyć się świąteczną atmosferą. Składniki na spody do mazurka: 400 g mąki typ 450 250 g masła 120 g cukru pudru 5 żółtek od ugotowanego jajka łyżka lodowatej wody szczypta soli otarta skórka(...)puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się do stolnicy i łatwo wyłożymy nim formę). Dno od formy o średnicy 28 cm, przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier
KierunekuchniaIdealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie(...)schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek
Bon Appetit Małgorzaty