pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:137/201)

Wołowina z żurawiną 130

swoimi umiejętnościami przed rodziną , znajomymi lub chcemy ugościć swoich bliskich na świątecznym obiedzie. Polecam to danie, bo zachwyci niejedno podniebienie. Wołowina z żurawiną na talerzu wygląda bardzo okazale i świątecznie. Szczerze polecam z pewnością zadowoli Waszych gości:) Składniki 1 kg wołowiny 100 ml czerwonego, wytrawnego wina konfitura z żurawiny lub 500 g świeżej żurawiny( sok z 1/2 cytryny, kilka łyżek(...)każdej strony. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, dodajemy przyprawy oraz wino. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na min 1,5h. Sprawdzić na koniec pieczenia widelcem miękkość mięsa. W razie konieczności czas wydłużyć czasem potrzeba 2h aby mięso było miękkie. Zależy od jakości mięsa, nie można sztywno określić czasu pieczenia. Jeżeli robimy

gotuj ze mną
Jeżynowa babka z melisą 275

delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach.  Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt: 2 jajka wielkość M 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy(...)poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki

wesoła kuchnia
IDEALNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 172

pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe, świąteczne wypieki. Dla takich chwil- warto. Składniki: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu(...)kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy, posypujemy posypkami Delecta.  Z tego

Z Majeczką w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 276

Bardzo ciekawa i smaczna propozycja na śniadanko, na kolację, na świąteczny stół, imprezę imieninową czy urodzinową... Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska(...)wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Masę szpinakową zmiksować z żółtkami, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę szpinakową, delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki i piec 15 minut w temperaturze 190 st.C.  Po upieczeniu zaraz po wyjęciu z piekarnika oderwać od ciasta

In my kitchen
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym 289

razem kuchnia kaszubska... Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa. A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc? 0,8 kg schabu wieprzowego 250 g mięsa mielonego z indyka 200 g zupy pieczarkowej 1 cebula(...)zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem

VioletoweKucharzenie
Ogarniam bloga - pierniczki 191

Ogarnięcie bloga nie jest łatwe. Myślę, że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony(...)łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu jak i później jeśli przetrwają

Delicious Titbits
Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 181

Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo

Różne smaki w kuchni
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 237

zeszłoroczne wspomnienia, a głównie te grudniowe, które przywiozłam z sobą z kolejnej edycji świątecznych warsztatów kulinarnych Jadalne Prezenty (klik).  Ze wszystkich warsztatów, jakie miałam przyjemność dotychczas prowadzić, te świąteczne należą do moich ulubionych. Gromadzą Osoby, wraz z którymi pojawia się niecodzienna aura wyjątkowości, tej energii i ciepła, jaką niosą z sobą święta.   To doprawdy wielkie szczęście spotykać przy(...)paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje

KUCHARNIA
Owsiane muffinki z dżemem i kruszonką 141

Dziś kolejny przepis na muffinki. Takie w sam raz na przekąskę w czasie świątecznych przygotowań. Bardzo proste do zrobienia, pożywne i po prostu pyszne. Te muffinki będę idealne nie tylko na deser, ale śmiało można je zjeść na śniadanie. Bardzo polecam. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych  1/2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki miodu(...)łyżeczce dżemu do każdej muffinki. Kruszonka : Płatki owsiane, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe wsypać do miseczki, dodać miód i olej kokosowy i wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na muffinki. Piec ok. 25 min. w temperaturze ok. 180ºC

Healthy food explorer
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 191

Przepis na babkę, jak i formę do niej dostałam od mojej Teściowej. Babka gotowana zawsze bywała u nich na świątecznym stole. U nas nie zawsze, ale niekiedy bywa. Kiedyś przygotowywałam ją na mące pszennej, pomimo iż w oryginalnym przepisie była pszenna i ziemniaczana, (ja nie daję mąki ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam(...)choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g masła - 370g mąki orkiszowej typ750 (700 dałabym 340g) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 186

Jeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4 żółtka 4 łyżki brązowego cukruszczypta soli2 pomarańcze1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPRZYGOTOWANIEMąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej(...)folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami. Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut

Magiczna kuchnia Darii
Szarlotka klasyczna 184

Wygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: b ył „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w

Domowe ciasta
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 197

Jego słoneczna barwa i korzenny aromat urzekły wszystkich członków rodziny. Oto kolejne weekendowe ciacho pachnące Świętami. Czego tu się innego spodziewać skoro do Wigilii pozostał już

Dzieje kuchennej Wiewióry
miodownik z masą kajmakową 482

składniki na ciasto: 520 g mąki 250 g cukru 160 g masła 3 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki sody wykonanie: Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 187

Smaczna babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis

Gotowanie-uk
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 380

pudełeczka i wystawiam na stół  w pierwszy albo drugi dzień świąt.  Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400(...)wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.  Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry. Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 214

Czy w waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się

Niezły Młynek
Ciasteczka makowe z czekoladą 113

Magda Bardzo proste i bardzo smaczne ciasteczka aż proszą się aby je przygotować i podać w świąteczne dni. Ktoś kto ma dzieci bardzo polubi ten przepis – lepienie z dziećmi kulek, robienie dziurek paluszkiem to świetna zabawa. Dla dorosłych to niech niezła frajda i relaks, o jedzeniu ciasteczek potem już nie wspomnę. Składniki (na około 20 sztuk): 100g miękkiego masła(...)wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia.   Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 154

upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie kremu czekoladowego z jabłkami. Taka tarta z jabłkami doskonała jest do kawy na co dzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole. Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: 1 jajko 200 g mąki pszennej typ 500 100 g masła (schłodzone) 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem

Kuchcik gotuje
Makowiec drożdżowy 208

Makowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy.   Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl(...)prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając  ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem

Smakołyki Asi
Włoskie krasnale w czapeczkach 193

Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego(...)mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Koniec każdej czapeczki zanurzamy w lukrze. Odkładamy do zastygnięcia. Źródło: Tina Smacznego nr 2/2016

Smaki Na Talerzu
Kruche babeczki z makiem 240

święta, zupełnie o nich zapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu.  Ciasto na babeczki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki  i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Rolada schabowa z kurkami i serem 191

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli(...)boczku, końcówki zawijamy pod spód rolady. Gotowe mięso przekładamy na foli aluminiowej do foremki. Roladę skrapiamy olejem i okrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 1 godzinę 40 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Drożdżowy wieniec adwentowy 119

która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe(...)miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej. • Wstawić do ciepłego ale nie gorącego piekarnika, nastawić temp

To co kocham
Pierniczki 146

Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie przygotowaliście jeszcze pierniczków, te na pewno Wam się spodobają - jedyna wada- tak jak powiedziałam - te pierniczki z początku są twarde - ale można temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić(...)albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części

Słodkie Przyjemności