Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 262Cranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie
Food Square
Pieczeń z polędwiczką 302Polędwiczka wieprzowa obtoczona mięsem mielonym z pieczarkami i zawinięta w boczku. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na świątecznym, uroczystym obiedzie. Szczególnie jeżeli chcemy zaskoczyć gości i podać im coś wyjątkowego. 1 polędwiczka wieprzowa 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko(...)zawijać w plasterki boczku, tak aby zachodziły jeden za drugi. Przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 45 min. Przed końcem pieczenia , za pomocą pędzelka posmarować boczek miodem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna odczekać ok 10 min. wtedy można pokroić na plastry. Smacznego :) Pieczeń będzie ładnie się prezentować
https:KKuchniaMniam
Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 211niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero(...)białko zostawiamy do posmarowania ciasta). 100 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g migdałów blanszowanych łyżka esencji waniliowej keksowka posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia Przepis na ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe, ale nie parzyło (ok 40 stopni), rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i drożdze. W kąpieli wodnej
Ugotowane pozamiatane
Kostki Domino 186Smaczne, niewielkie kosteczki piernikowe z dodatkiem masy marcepanowej oraz konfitury morelowej oblane czekoladą. Przepyszne, malutkie kwadraciki dosłownie na jeden kęs to idealny pomysł na deser lub świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Wcześniej zajadałam się jedynie kupnymi kostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza(...)Dodaję jajko i masę miodowo- maślaną. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy (20 cm x 20 cm). Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 15-20 minut. Ciasto piernikowe studzimy, następnie kroimy wzdłuż na pół, tak by otrzymać dwa cienkie blaty. Dolną warstwę piernika smarujemy połową konfitury. Masę marcepanową wałkuje (u mnie jest
Mango Papaja
Sernik gotowany w miodowym cieście 245pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru
My simple kitchen
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 332tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście(...)kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj rano, tuptając do autka z przykrością stwierdziłam, że po wieczornej zimie nie został nawet ślad. Przynajmniej nie trzeba było
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 174obojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości.Działamy!Co potrzeba?Do ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo(...)było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy nadzienie i za pomocą płótna zwijamy. Wierzch smarujemy masłem i wkładamy do naczynia posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Pieczemy w 185-190 stopniach przez 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepas
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 252długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej
Malowane smakiem
Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady 380Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona
kolorowotorcikowo
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 177serce. Jest wilgotny, mięciutki, a oblewa go polewa krówkowa, która fantastycznie podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka(...)mąkę oraz kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do masy, ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, przelać do niej masę. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu
Cooking Monster
Pizza ” Valencia „ 226Pizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje(...)ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii
Ogrodnik w podróży
Drożdżowe króliczki z czekoladą 196wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami do herbaty, czy kawy :) A dookoła sami najbliżsi ludzie, świąteczny, niespieszny klimat i wiosenna jasność żonkili i tulipanów. Zaplatanie tych pysznych króliczków to czysta przyjemność, którą możecie dzielić w kuchni z najmłodszymi i świetnie się przy tym razem bawić(...)dokładnie. 6. Podziel ciasto na 10 równych części i jedną mniejszą (na ogonki). 7. Z każdej części uformuj cienki wałek i zapleć króliczka. 8. Króliczki ułóż na blasze do pieczenia i odstaw na 40min. do ponownego wyrośnięcia. 9. Każdego króliczka posmaruj białkiem i piecz 12-15min w 170*C. Smacznego! Yeast bunnies buns with chocolate for 10 buns
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Migdałowy wieniec z makiem 195Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła(...)długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
Kucharzyca
Ciasteczka serowo-cynamonowe 157Ciasteczka serowo – cynamonowe Polecam Wam dziś gorąco przepis na przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasteczka serowo-cynamonowe. Są tak smaczne, że znikają w mgnieniu
Blog z Apetytem
Serniczki z makiem 254makiem to moja propozycja małych wypieków na nadchodzące Święta. Takie babeczki, umieszczone w ładnych i kolorowych papilotkach, a do tego udekorowane kremem, będą bardzo ładnie prezentować się na świątecznym stole i idealnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości, gdyż nie wymagają porcjowania i można je jeść łyżeczką prosto z papilotki. Jeśli do ich upieczenia wykorzystacie sztywne foremki, nie potrzebujecie formy(...)serową wyłożyć do sztywnych papilotek (jeśli takich nie macie, w formie na muffiny należy umieścić zwykłe papilotki), wyrównać (u mnie było to około 2/3 wysokości papilotek, gdyż wykorzystałam do pieczenia duże foremki, w których zostawiłam jeszcze miejsce na krem) - serniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni, piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy - upieczone serniczki
Smakołyki Bereniki