Kotlety mielone z oliwkami 213Mała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki 400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula 1 szalotka ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka(...)bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania
Mój Smak
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 324Pyszne danie, który nada się idealnie na świąteczny obiad. Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło(...)ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły.Polędwiczkę kroimy w plastry
Mania Gotowania
Szafranowy wieniec z pistacjami, różaną wodą i płatkami róży 169ciasta podczas wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde. Szafranowy wieniec drożdżowy 2 wieńce Składniki(...)rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce. Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone
codojedzenia
Chrupiąca choinka z grzybami 216mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych składników i ziołowych przypraw zmieniają się w zależności od tego do jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek(...)pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika
Smaczna Pyza
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 169moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić. A świeży tran był taki jak olej, nie czuć było zapachu. Trzeba było jakoś żyć(...)przerwy były pijane. W: Ja za mały byłem, aby być w tej kaście uprzywilejowanej, więc nie wiem jak z tym bimbrem było dokładnie :) W każdym razie okres świąteczny to zawsze było wzmożone zainteresowanie gromadzeniem jedzenia. Nad tym się wszyscy koncentrowali. Innego wyjście nie było. To mięso które dostawaliśmy to po pierwsze było parszywe, a po drugie było go mało
Kryzysowa Książka Kucharska
Wyjątkowe mydełka – jak przygotować je wraz z dziećmi 216Święta już tuż tuż. W tym roku wraz z moimi maluchami postanowiłam przygotować dla całej naszej rodziny małe upominki. Pewnie pomyśleliście od razu o wypiekach lub
Słodkie okruszki
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 173Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian do mojego przedświątecznego życia i umilić sobie(...)rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypełnić nasze mazurki jaglano-orzechowym kremem i obłożyć do połowy powidłami śliwkowymi. Piec kolejne 5-10 minut w temperaturze
Kuchnia Ellie
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 237brew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego(...)pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić do napuszenia na 30-45 minut. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Pistacje posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przełożyć do woreczka
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 209Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to... B A R D Z O P Y S Z N E!!! Przepis z książeczki autorstwa Doroty Świątkowskiej dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży(...)papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy blaszkę do pieca i pieczemy ok 15 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 194przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku(...)rumiano z obu stron. 10. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć podsmażoną białą kiełbasę. Posypać delikatnie majerankiem i piec ok. pół godziny. 11. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażyć pokrojoną w dość grube talarki pozostałą cebulę. 12. Przed podaniem cebulę ułożyć na kiełbasie. Krótko, przez 5-10 minut, zapiec
W mojej kuchni
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 238godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto na plasterki o grubości 0,5-1 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każde ciasteczko wcisnąć orzech. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Też macie takie wrażenie, że jak nie dzieje się nic , to absolutnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik – szybko i tanio 493Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikownia
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 267Wesołych Świąt! Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy. Składniki: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej(...)kształt prostokąta o wymiarach ok. 40×60 cm. Ciasto posmarować masą makową. Rozsypać rodzynki i płatki migdałowe. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki ciasta zawijać na przemian, a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić
Zasmakuj Kuchni