pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:163/201)

Kotlety mielone z oliwkami 209

Mała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki  400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula  1 szalotka  ząbek czosnku  2 jajka  1 łyżka(...)bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania

Mój Smak
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 319

Pyszne danie, który nada się idealnie na świąteczny obiad.  Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem   Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło(...)ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły.Polędwiczkę kroimy w plastry

Mania Gotowania
Szafranowy wieniec z pistacjami, różaną wodą i płatkami róży 165

ciasta podczas wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde. Szafranowy wieniec drożdżowy 2 wieńce Składniki(...)rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce. Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone

codojedzenia
Chrupiąca choinka z grzybami 213

mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych składników i ziołowych przypraw zmieniają się w zależności od tego do jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek(...)pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika

Smaczna Pyza
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 164

moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić. A świeży tran był taki jak olej, nie czuć było zapachu. Trzeba było jakoś żyć(...)przerwy były pijane. W: Ja za mały byłem, aby być w tej kaście uprzywilejowanej, więc nie wiem jak z tym bimbrem było dokładnie :) W każdym razie okres świąteczny to zawsze było wzmożone zainteresowanie gromadzeniem jedzenia. Nad tym się wszyscy koncentrowali. Innego wyjście nie było. To mięso które dostawaliśmy to po pierwsze było parszywe, a po drugie było go mało

Kryzysowa Książka Kucharska
Wyjątkowe mydełka – jak przygotować je wraz z dziećmi 205

Święta już tuż tuż. W tym roku wraz z moimi maluchami postanowiłam przygotować dla całej naszej rodziny małe upominki. Pewnie pomyśleliście od razu o wypiekach lub

Słodkie okruszki
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 169

Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki?  Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian do mojego przedświątecznego życia i umilić sobie(...)rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypełnić nasze mazurki jaglano-orzechowym kremem i obłożyć do połowy powidłami śliwkowymi.  Piec kolejne 5-10 minut w temperaturze

Kuchnia Ellie
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 234

brew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew).  Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego(...)pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić do napuszenia na 30-45 minut. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Pistacje posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przełożyć do woreczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 206

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to...  B A R D Z O   P Y S Z N E!!! Przepis z książeczki  autorstwa Doroty Świątkowskiej  dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży(...)papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy blaszkę do pieca i pieczemy ok 15 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 190

przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku(...)rumiano z obu stron. 10. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć podsmażoną białą kiełbasę. Posypać delikatnie majerankiem i piec ok. pół godziny. 11. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażyć pokrojoną w dość grube talarki pozostałą cebulę. 12. Przed podaniem cebulę ułożyć na kiełbasie. Krótko, przez 5-10 minut, zapiec

W mojej kuchni
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 232

godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto na plasterki o grubości 0,5-1 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każde ciasteczko wcisnąć orzech. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Też macie takie wrażenie, że jak nie dzieje się nic , to absolutnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik – szybko i tanio 488

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą

kuchcikownia
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 247

Wesołych Świąt!     Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy. Składniki: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej(...)kształt prostokąta o wymiarach ok. 40×60 cm. Ciasto posmarować masą makową. Rozsypać rodzynki i płatki migdałowe. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki ciasta zawijać na przemian, a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić

Zasmakuj Kuchni
Świąteczny makowiec orkiszowy 289

daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy  Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym(...)dosłodzić, jeśli farsz wydaje się mało słodki.  Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach

FitKot
Kurczak z "odświętnym" farszem 192

Myśleliście już co podacie Rodzinie na świąteczny obiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się jakoś ze świętami kojarzą i to świętami Bożego Narodzenia właśnie- mięso, grzyby i kapusta.  Do tego kurczak jest wcześniej pięknie wytrybowany, więc jak ukroimy porcję, to żadne kosteczki nie będą nam chrupać między(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 226

Święta bez sernika?Nie u mnie!I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)Delikatny(...)sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego

Ostra na Słodko