Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą. Wioleta Gargula
MamaOskarkaSkładniki na ciastka: 300 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 60 g cukru łyżeczka soli 2 żółtka 8 łyżeczek kawy 150 g zimnego masła Przygotowanie: Suche
Karczma HonoriettyKorzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu
Kuchnia Elliegulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula(...)pyzami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemelement dziesięciny wypłacanej sieneńskim klasztorom przez chłopów w 1205 r. (źródło). Legenda z diabelskim kotem w tle Historia powstania panforte okryta jest pięknymi legendami, które nadają magiczną otoczkę temu świątecznemu wypiekowi. Czy został wynaleziony przez zakonnicę Sour Leta w 1200 r., która przypadkiem odkrywszy na dnie kuchennej szafki wymieszane mąkę, migdały i korzenne przyprawy przywiezione z Ziemi Świętej i natchniona(...)panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy. Papier do pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie również, zgodnie z tradycyjnym zwyczajem, wyłożyć dno formy waflami opłatkowymi. Zaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe
Chilli Czosnek i OliwaMałe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić(...)grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. * ( korpusy do babeczek piekłam w blasze do muffinek ) Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte
kolorowotorcikowoświątecznego menu. Jeżeli szukacie kulinarnych inspiracji, serdecznie zapraszam Was do siebie ;) W najbliższych dniach będę dzieli ł a si ę z Wami naszymi ulubionymi i sprawdzonymi świątecznymi przepisami. Pierwszy przepis na k ruche ciasteczka waniliowo-kakaowe w kształcie laski św. Mikołaja dedykuj ę małym łakomczuchom. Na pewno nie jedno dziecko będzie zachwycone nie tylko wyglądem(...)formujemy wałeczki o tej samej długości (ok. 15 cm) i grubości. Przygotowane wa łecz ki przeplatamy wokół siebie, zlepiając oba końce. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zakrzywiamy jeden koniec ciasteczek, formując kształt laski. Ciasteczka schładzamy ok. 15 minut w lodówce. Schłodzone ciasteczka pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka przechowujemy
La grande e la piccola cuocapęcherzem. Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch imprezach. Pierwszą będą wygrane przeze mnie warsztaty w Akademii Smaku Boscha a drugą świąteczne spotkanie w przedszkolu u Syncia. Obie zapowiadają się interesująco. Z racji lepszego samopoczucie zmobilizowałam się wczoraj i upiekłam korzenne ciastka. Przyznam szczerze, że kiedy je zobaczyłam u Fika z Facet(...)użyciem foremek. Ja na jedno ciastko brałam ok 50 g ciasta i formowałam je okrągłą foremką. Między ciastkami muszą zostać odstępy, ponieważ w piekarniku ciastka mogą zwiększyć objętość. Piecz ok. 10 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Dzieje kuchennej WiewióryIdealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie
CiastkozercySkładniki: 300 g sera twarogowego 50 g masła 200 ml mleka 20 g mąki kukurydzianej 50 g mąki tortowej 100 g
Karczma HonoriettyMimo, że na co dzień staram się ograniczać spożywanie wszelkiego rodzaju słodkości, to czasami niestety jest to silniejsze ode mnie i wtedy przygotowuję małe, słodkie co
UgotujmyTo.plWami naszym przepisem na pierniczki, których cudowny aromat miodu i przypraw roznosi si ę po całym domu, wprowadzając wszystkich domowników w świąteczny nastrój. Pozdrawiam Was w ten piękny czas Adwentu :) **** Benvenuti nel più magico dei mesi dell’anno! Il 1° dicembre è per noi il momento in cui si preparano i biscotti(...)dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito
La grande e la piccola cuocamusu pomarańczowego, a dokładnie od dobrego schłodzenia rozpuszczonej kremówki z białą czekoladą. Aby dobrze się ubiła, musi być naprawdę bardzo zimna.Wersja tortu, którą widzicie na blogu jest typowo świąteczna, ja dla mojego Synka udekorowałam tort zupełnie inaczej - z jedną z jego ulubionych postaci z gier, którą "rysowałam" na torcie lukrem:D Na każde urodziny moich Dzieci przygotowuję im torty(...)nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sól i cukier.W garnuszku na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj do niego cukier, dobrze zamieszaj. Następnie wbij do niego po jednym jajku, mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym
Słodko-Słony Świat IlonyPerfekcyjny duet na jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Moje ciasteczka
CiastkozercyWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-uk