pieczarki zapiekane - 2000 przepisów (strona:116/134)

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 208

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 160

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 157

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja - nie ma passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 141

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się(...)cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie

Zasmakuj Kuchni
Kapusta z grzybami 165

deformuje się pod wpływem temperatury. Ze względu na odporne na temperaturę rączki i uchwyt nadają się do używania w piekarniku. W związku z tym można w nich też zapiekać nasze dania do 240 stopni Celsjusza. Takie rozwiązanie sprawdza się również doskonale, gdy chcemy przetrzymać nasze w piekarniku, na przykład w oczekiwaniu na gości. Wieloma testami została wysoka odporność powłoki(...)grzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano

Kulinarne przygody Gatity
Schab zapiekany w kapuście włoskiej 86

Prawie sama ją przygotowywałam.  Mąż pomagał mi jak mógł, ale jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze…. Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę Miałam zamarynowany(...)przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego i wyłożyłam do niej pokrojone plastry schabu. Kroiłam na grubość ok 1 cm. Wszystko zapiekałam przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Przyznam, że kapusta w smaku jest rewelacyjna Włoska ma podobny smak do młodej. Schab jest soczysty i smaczny – palce lizać! Schab można

Pieprzyć z Fantazją
schab zapiekany w kapuście włoskiej 129

Prawie sama ją przygotowywałam.  Mąż pomagał mi jak mógł, ale jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze.... Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany(...)przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego i wyłożyłam do niej pokrojone plastry schabu. Kroiłam na grubość ok 1 cm. Wszystko zapiekałam przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Przyznam, że kapusta w smaku jest rewelacyjna :D Włoska ma podobny smak do młodej. Schab jest soczysty i smaczny - palce lizać! Schab można

Pieprzyć z Fantazją
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 236

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 242

pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej, na to ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki3 jajka ugotowane na twardo1 łyżka startego żółtego(...)gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski bądź kulki. Nadziałam na wykałaczki i zapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki. W miseczce umieściłam jogurt. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, startą połówkę ogórka (odcisnąć z wody) oraz kilka kropel soku

bastalena
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 146

serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii,  sprzedawano już bułki z pieczarkami, ale chyba nie nazywane jeszcze zapiekankami. Ach... co to były za czasy! Nad światem wisiała groźba atomowej zagłady. Nad Polską ponura mgła w kolorze zomo-blue. Ale na ziemi, wśród(...)oliwie. Po 5 minutach dodać czosnek roztarty z solą, kumin i cynamon. Dodać pomidory z puszki (odsączone), cukier i ocet. Dusić jeszcze około 15 minut. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć 1/3 sosu. Na nim ułożyć warstwę bakłażanów. Lekko posolić. Następnie znowu sos, bakłażany (posolić) i sos. Na wierzchu ułożyć paski pieczonej papryki. Całość posypać pokruszonym serem, przykryć folią aluminiową

zadanie-gotowanie
Pieczony kurczak w całości 228

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 139

serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi pieczarkami oraz konfitowanymi warzywami. Ciastko pełnoziarniste z musem waniliowym, lodami grejpfrutowymi podane z sękaczem oraz z sałatką z owoców. Zestaw B (bezmięsny): Krem z marchewki z dodatkiem chrupkich warzyw julienne oraz(...)sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry

Pasja Smaku
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 90

Kto z nas nie lubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 144

Kto z nas nie lubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu

Zdrowie i pysznie na talerzu