pieczarki zapiekane - 2000 przepisów (strona:115/134)

Raclette z kiełbasą i brokułami 97

Przepis na raclette został wymyślony przez szwajcarskich pasterzy w XIX wieku w kantonie Valais. Wtedy danie nie nazywano “raclette”, ale “fromage rôti”

Tajemnice Smaku
Parówki zawijane w ciasto francuskie 190

Parówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 448

Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa  pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy(...)osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam

Smaczne Zdrowe
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 94

warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej(...)liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i zapiekamy około 45 minut. Podajemy z sosem z pieczonej papryki. Sos:   Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórą do góry, można posmarować oliwą. Zapiekamy około

Smakowity Blog Kulinarny
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 180

Trafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych  (słoik(...)Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów bakłażana. Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
5 obiadów za 14 zł i mniej 99

składniki w różnych daniach, poznasz listę wszystkich produktów, koszt całego koszyka, podpowiemy też jak obniżyć cenę. Najpierw zobacz co jest w menu: Poniedziałek: Spagheti al ragu Wtorek: Dynia makaronowa zapiekana z sosem Środa: Polędwiczki pieczone w miodowym sosie Czwartek: Strogonoff z ryżem z kalafiora Piątek: Dorada pieczona po baskijsku 14 zł za obiad Kiedy na początku poprzedniego tygodnia wrzuciliśmy(...)znalazła się w spaghetti, a drugą połowę zachowaliśmy na dzień następny. We wtorek była Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu Sos był już gotowy, wystarczyło tylko upiec dynię: rzecz prosta jak grzywka Donalda Trumpa. Czas: 40 minut. Potem 20 minut zapiekania z sosem. Sos al ragu niby ten sam co w poniedziałek, ale jednak inny, gdyż wzbogaciliśmy

Niedzielny kucharz
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 164

Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta

W kuchni Karmel-itki
Czosnkowe grzanki 154

Czosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 264

/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu(...)polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Pyzy z mięsem 217

Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 156

zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE(...)łyżki -możecie więcej) lub kefir, wierzch polewam boczkiem, cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam. Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut. Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe.  Smacznego :)  Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy

Moja Książka Kucharska
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 134

papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa(...)odrobinie z każdego rodzaju.  Ściśnij cały farsz tak, aby wygodnie można było go zawinąć. Gotowe sajgonki układaj kolejno na przygotowanej blasze tak, aby nie stykały się ze sobą. Zapiekaj przez ok. 15- 20 min, w połowie pieczenia delikatnie odwróć je na drugą stronę. Warto od czasu do czasu zaglądać i sprawdzać, czy są już zarumienione i chrupiące. Podawaj

Roślinna - blog wegański
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 209

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 259

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 178

przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd(...)żurawiną (4 porcje) Składniki: 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę

karmelowy