kotleciki. Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki obieramy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki. Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego) - mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce(...)zależy od piekarnika. Szaszłyki należy obrócić co jakiś czas...3-4 razy. Danie podajemy z ulubioną surówką lub sosem na bazie jogurtu naturalnego...jeżeli ma być dietetycznie. Frytki możemy troszkę posolić. PS. Bataty w wersji frytek nie są tak chrupiące jak ze zwykłych ziemniaków. Aby przyśpieszyć przygotowanie dania...pieczarki i kotleciki możemy
Alutka-Gotujedekoracji Łyżka oliwy z oliwek SPOSÓB: Bakłażany,myjemy przecinamy wzdłuż na pół. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w 200C na jakieś 15 min. Mozzarelle tarkujemy na dużych oczkach. Siekamy pietruszkę kolendrę i szczypior drobno, Pora przekrajmy wzdłuż i również kroimy drobno. Paprykę i pieczarki tarkujemy na dużych oczkach Wszystko wrzucamy do miski dodajmy jajko ,sól pieprz i wędzoną paprykę (papryki
Viola cooks with passionSkondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić. Pokrywki nie będą potrzebne. Ziemniaki i bakłażana obieramy(...)całkowicie się rozpuści. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Ta porcja jako obiad nakarmi do syta dorosłą parę lub posłuży za lunch dla czterech osób. Całkowicie wegetariański, mocno aromatyczny, lekki i do pełna! ;) SKŁADNIKI 400g ziemniaków, typu C lub B 1 mały bakłażan 300-350g 250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku baby 50g sera z niebieską pleśnią
Karo in the Kitchenmiałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później dla zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO NA PIZZĘ(...)jakimś czasie pieczarki i jakiś czas smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę
Passions hobbies lifekoncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda 2 cebule 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich Kiełbasa śląska Pieczarki Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie mieszamy widelcem tak długo, aż drożdże się rozpuszczą(...)przywinąć i mocno ścisnąć palcami. Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :) Pizze wkładamy do gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać do 220°C, gdy będzie gorący, włożyć pizze (na środkowy poziom piekarnika
Smakowy Rajpiekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g. olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g. cebula 1 szt. masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml. przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku ziele angielskie(...)garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut. <3 Dla wszystkich
Kuchnia Paulettesnaczynia żaroodpornego. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zalać zapiekankę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypać całość startym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści. makaron zapiekany z pieczarkami
O kuchni z uczuciemparę dni później to ja zajadałam się jej wypiekiem :D Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę(...)godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem
Jak gotować i nie zwariowaćPieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy krótko na patelni. Kaszę gotujemy w szklance wody. Gdy kasza wchłonie wodę dodajemy wino, pieczarki i groszek. Mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Rybę doprawiamy, grillujemy na patelni lub w piekarniku. Podajemy z kaszą
Kucharzycasuche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokrojone produkty: cebulkę z kurczakiem, paprykę, kukurydzę oraz pieczarki. Mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno
Kuchnia MagdaLenygodziny pozostawiając w chłodnym miejscu :czosnek ,sól, majeranek. Następnie rozgrzewamy piekarnik 200C Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso. Kaczkę układamy na blaszce dodając olej. Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min. Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować
Viola cooks with passionwkładam koła z ciasta, smaruję je sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Teraz można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 220 st i piekę ok 15 minut. Nie zapomnij o pysznym sosie czosnkowym ! Dla mnie to podstawa. :) Smacznego
Kuchnia Vikidoprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano. Upiec w piekarniku w temp
Gotowanie jest łatweRybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut
Pan i Pani Smith w kuchniprzygotowania: Filety obieramy z tłuszczy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety poziomo robiąc kieszonkę, do której dajemy plasterek sera, duszone pieczarki i 3 paski papryki. Zawijamy w papirusy i zamiast na patelni, pieczemy na brytfannie w piekarniku ok 7 minut z każdej strony w temp. ok 180 st. (Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto sprawdzić po 5 minutach
Kuchnia w czekoladziemozzarellę ( u mnie jedna kulka starta na dużych oczkach, druga poszarpana w większe kawałki), salami, karczochy, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz oliwki. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii. W kładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy jeszcze kilkoma listkami świeżej bazylii. Polecam podawać z dodatkiem oliwy z oliwek
Zawsze głodna!muszę ciągle eksperymentować, bo nie ma nic gorszego od rutyny. Ten sposób przygotowania kotletów jest prosty, nie trzeba ich dopiekać w piekarniku i przede wszystkim dostarcza nam niezapomnianych doznań. Po rozkrojeniu obezwładnia niesamowitą mieszanką zapachów prażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane
Rozpustne gotowanieKiełbasę i ogórki kroimy w plastry . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej olejem blasze i nakłuwamy widelcem . Na wierzch ciasta nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką , na to plastry kiełbasy i ogórka . Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 20 minut
Smakowite Daniapatelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć na to plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać
VioletoweKucharzenie