pesto - 3241 przepisów (strona:4/217)

Zielone pesto 167

Jeszcze kilka lat temu tylko nieliczni w Polsce słyszeli o pesto. Obecnie zielone pesto przygotowane z bazylii pozwala rozkoszować się w zapachu lata nawet w zimie. Klasyczne pesto przygotowywane jest ze świeżych liści bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych . Oczywiście jako dodatek nie może zabraknąć prawdziwej oliwy z oliwek i czosnku . Zielone pesto może służyć jako dodatek(...)pieczywa, ale równie dobrze smakuje z makaronem . Tak naprawdę wystarczy nam pesto, makaron spaghetti i mamy gotowy obiad. Przepis na makaron z pesto znajdziecie w dziale makarony . Zielone pesto – składniki 1 doniczka świeżej bazylii garść orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 50g parmezanu sól pieprz Zielone pesto – przygotowanie Z bazylii obrywamy liście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paprykowe pesto z kaparami 99

orzechy pinii i od początku lata czekają na mnie 4 doniczki bazylii własnej hodowli by w końcu zrobić zielone pesto! No i jakoś tak wyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P 1 duża papryka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka(...)ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć.  Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo

Bon Appetit Małgorzaty
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 195

bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane). W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto. Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster rzodkwi, piórka cebuli, posypać szczypiorkiem, orzechami laskowymi i czerwonym pieprzem. Przybrać listkami i płatkami nasturcji

SzczyptaSmaQ
Spaghetti w pesto z chipsami z salami 174

mini papryczki chili, sok z cytryny do smaku, 1  kopiata łyżka startego parmezanu, 50 ml oleju rzepakowego, sól himalajska, 1 marynowane papryczki czereśniowe. pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem i  ozdabiamy świeżym oregano.    Rada: jeśli zostanie nam pesto, należy schować je do lodówki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pizza z cukinią i pesto 147

pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek(...)łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 okrągłe żółte cukinie ok. 10 dag starego żółtego sera 2 czubate łyżki  pesto z natki pietruszki i orzeszkow listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z pesto z rukoli 169

gębie :-).    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gnocchi z pesto z rukoli Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 4 łyżki  pesto(...)widelcem delikatnie odciskamy wzorek. Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pierś kurczaka caprese 74

nawet Twój niemowlak będący na etapie rozszerzania diety metodą BLW. Kurczak wychodzi soczysty i mięciutki, nawet niemowlak bez ząbków poradzi sobie z rozdrobnieniem pokarmu. Bardzo lubię ten przepis, sosu pesto przygotowuję zawsze większą ilość i korzystam z niego w kolejnym dniu przyrządzając makaron z sosem pesto. Polecam takie przemyślane gotowanie, kiedy można zrobić czegoś więcej i zużyć(...)dniu kolejnym. Szczególnie przy małym dziecku taki system się sprawdza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierś kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 2 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 180 kcal Soczysta pierś kurczaka z bazyliowym pesto, mozzarellą

ProstePesto.pl
WOŁOWINA NA PESTO Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 69

Danie dla wytrawnych graczy. Wołowina na pesto z rukolą i parmezanem to potrawa gdzie na opisanie doznań aż brakuje słów. Ta wołowina z rukolą jest po prostu niesamowita, niebiańska, klasa! Na chmurce z pesto wszystko się zgadza. Dobrze skomponowana kompozycja smaków, które rozkosznie przenikają się między sobą, powodując totalną eksplozję. Danie od którego nie da się oderwać. INNE(...)PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ   Wołowina na pesto z rukolą i parmezanem: – Danie dla wytrawnych graczy – Niebiańskie wręcz połączenie smaków – Dobrze skomponowana kompozycja – Eksplozja doznań i smaków – Danie od którego nie da się oderwać ILOŚĆ PORCJI

globuskulinarny
Pyszny obiad zgotowałam! 82

Zapraszam na pyszny i szybki obiad, makaron z pesto i grzybami. Wreszcie pokazały się grzyby. Co prawda ostatnio nie miałam czasu na zbieranie, choć bardzo bym chciała pochodzić po lesie ale koleżanka z pracy ostatnio mi nazbierała kurki i pieprzniki. Świeże grzyby z lasu, domowe pesto i własnoręcznie zrobiony makaron. Proste danie z makaronu z tego co miałam(...)ręką. Uwielbiam makaron wymieszany z zielonym pesto z bazylii. Jest to przepyszne danie. Nie żałuję pesto. To pesto jest specjalne, ponieważ zmiksowałam je z przyprawą dukkah . Nabrało orientalnego smaku. Domowe pesto do makaronu to podstawa. Jaki smak ma pesto tak będzie smakować danie z makaronu. Drobne dodatki jak otarta skórka z cytryny czy dukkah sprawiają

codojedzenia
Domowe pesto jest najlepsze! 89

Prawda, że domowe pesto z bazylii jest najlepsze? Bardzo lubię zielone pesto z bazylii, które miksuję z różnymi orzechami. Najczęściej dodaję parmezan ale zdarzy mi się, że wybiorę manchego, który ma podobne właściwości, a więc jest twardym długo dojrzewającym serem. Bazylia w tym roku pięknie mi obrodziła. Rośnie cały czas ale już troszeczkę jest dla niej za zimno(...)nocy. Dlatego obcięłam wszystkie liście, a część łodyg wstawiłam do wody aby puściły korzenie. Tak, tak w taki sposób można rozmnażać bazylię. Taką ilość bazylii mogłam tylko wykorzystać do pesto lub zamrozić. Jakoś nie za bardzo lubię suszoną bazylię, ale świeża czy mrożona bazylia bardzo mi smakuje. Pesto z bazylii przyrządziłam z włoskimi orzechami. Praktycznie każde orzechy

codojedzenia
Domowe pesto z rukoli 124

nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach – do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: – garść świeżej rukoli – kawałek parmezanu – odrobina płatków migdałów – oliwa z oliwek – sól i pieprz do smaku Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały(...)zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji – możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony

Szybko Tanio Smacznie
TROCHĘ INNE PESTO, WERSJA II, IDEALNE DO KANAPEK 174

trochę innym pesto , które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze lepsza wersja już i tak idealnego pesto. Polecam, przepis wart wypróbowania. Idealne zarówno do kanapek (taka kanapeczka z pesto i plastrem pomidora- mniam, pyszności! ) jak również do makaronu. Składniki: - listki oberwane z 2 doniczek bazylii

Smaczne Zdrowe
Pesto z czosnku niedźwiedziego 28

czosnkiem niedźwiedzim polubiłam się parę lat temu, będąc na wakacjach w Bieszczadach. Jadłam go chyba w formie pesto z makaronem. To było w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Niby nic, z wielu zielenin można zrobić pesto, ale to było wyjątkowe, nie do podrobienia. Od jakiegoś czasu zaczęłam się rozglądać w lasach za czosnkiem niedźwiedzim, ale okazało(...)posadzić na balkonie. Nie mam pytań. Ostatecznie dostałam przyzwolenie na to, że mogę sobie wziąć większą część liści. Anioł, nie człowiek. Jak możecie się domyślić, liście wylądowały w pesto. Myślałam, że dodanie do niego normalnego czosnku, zatłucze cały aromat czosnku niedźwiedziego, ale nic z tych rzeczy. Nadal czuję w nim bieszczadzki klimat. Coś niesamowitego. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Kardamonovy
Moje pesto 142

Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato sporządził przepis na pesto ( bardzo podobne do znanego nam dzisiaj) i wpisał je do swojej książki " La Cuciniera Genovese". Tak właśnie ten zielony sos został przypisany do Genui (Liguria). Liguria znana jest ze swojej(...)przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup na świecie. Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej receptury) składa się z liści bazylii, czosnku, soli morskiej, oliwy z oliwek najlepszego gatunku i włoskiego sera - najlepsze są Parmigiano-Reggiano i  Pecorino

Gotowanie to kochanie