Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy(...)pesto nie było zbyt gęste. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu
Gospodyni Miejskabędzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g makaronu rigatoni 3 łyżki pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie
Kulinarne przygody Gatitywszystko co przerabiam musi mnie oczarowywać. Podobno jest bardzo zdrowy, więc staram się go przemycać tam i tu. Z ostatniej partii zrobiłam chipsy, koktajl i hummus. Z poprzedniej – pesto. Chipsy trochę zjarałam, więc z tą zdrowotnością to bardzo średnio. Nie było więc mowy o zdjęciach i publikacji. Muszę poprawić przepis, wtedy zrobię zdjęcie i opublikuję go na Kardamonie(...)Koktajle zawsze są ok (możecie sobie przejrzeć bloga, mam parę propozycji dla Was), hummus też wjechał na bloga parę dni temu, z łatwością go znajdziecie. No i pesto. Hm… Było ok, ale niczego nam nie urwało. Jarmuż sam w sobie nie ma jakiego wybitnego smaku. Pesto z natki czy bazylii zawsze jest aromatyczne. W jarmużu ciężko
Kardamonovytańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki) 2 - 3 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano garść rzeżuchy sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron
Bon Appetit MałgorzatyPesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem(...)Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :) Polecam również przepis
Kulinarne PrzebojeCzerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać zbyt długo. U nas szybko znika, więc nie ma tego problemu, ale jakby komuś coś zostało, to pesto bez problemu można mrozić ;) Ważne jest również, by pesto nie podgrzewać, bo może nabrać gorzkiego smaku. Które pesto jest lepsze? Z Genui czy z Sycylii? Trudno powiedzieć, bo mi oba bardzo
Kulinarne PrzebojeWieniec drożdżowy z pesto to efektowna i wyjątkowo smaczna przekąska która wręcz idealnie sprawdza się na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Na pierwszy rzut oka wygląda, jakbyście spędzili długie godziny misternie układając i zaplatając poszczególne warstwy. Tymczasem zrobienie go jest tak łatwe, ze poradzi sobie z nim nawet dziecko. Z resztą nie musi być idealny. Najważniejsze, że za każdym razem(...)świeże drożdże ponieważ najłatwiej mi się z nimi pracuje, a dodatkowo pieczenie z nimi ma coś w rodzaju terapeutycznego działania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wieniec z pesto zrobić przy użyciu drożdży instant, które w można dostać w niemal każdym sklepie spożywczym w malutkich saszetkach. Stosując ten zamiennik należy koniecznie zachować odpowiednie proporcje, ponieważ nie można
okolicepalnika.plPesto z bobu i orzechów włoskich Macie zachomikowany jeszcze jakiś bób? Żeby sezon zaliczyć do w pełni udanych, to nie może zabraknąć tu przepisu na pyszne pesto z bobu! Na moim blogu znajdziecie już przepis na pesto z wykorzystaniem tych strączków, w którym dodatkowo wykorzystałam delikatny twarożek włoski. Polecam tą wersję, jeśli szukacie czegoś lekkiego, mniej kalorycznego(...)dzisiejszej wersji postawiłam na minimalizm, i do pesto wpadł głównie bób i orzechy włoskie. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Delikatny posmak orzechów włoskich cudownie przebija się przez smak bobu. To zdecydowanie mój nowy faworyt Do przepisu polecam wybrać makaron, który “zbierze” pesto i fajnie się nim otuli, żeby było na bogato i nic się nie zmarnowało
Healthycreations.plszczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek dziki rośnie w cieniu. Jeśli pesto wyda Wam się za ostre, można wymieszac je ze śmietanką i serem gorgonzola. Zwykłe bazyliowe pesto także się tutaj sprawdzi. Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :) Składniki(...)dużych) 2 marchewki 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania sól i pieprz Składniki na pesto na oko: 1 wiązanka czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznika ok. 1/2 szklanki startego parmezanu ok. 1/2 szklanki oliwy Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki
Bon Appetit Małgorzatypesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego(...)dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja. Zachęcam do testowania i próbowania ! Pesto z natki pietruszki i orzeszków Składnik na słoiczek: 1 pęczek pietruszki 100 g dowolnego sera pleśniowego 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy w mikserze. Jeśli pesto wyjdzie nam za gęste możemy
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki i orzeszków , więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne(...)kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki: 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika 2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska gruboziarnista około
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pesto z rukoli Składniki: 50 g rukoli 3 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól morska Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około
Kulinarne przygody GatityMakaron z pesto bazyliowym. Makaron z pesto bazyliowym Ten makaron z pesto bazyliowym , pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami piniowymi, czosnkiem i serem burrata jest niezwykle łatwy do zrobienia i smakuje niesamowicie bosko! Potrzeba tylko kilku prostych składników, a przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Przepis na pesto z makaronem to doskonały pomysł na szybki(...)pyszny obiad - jest to proste w przygotowaniu danie, które fantastycznie smakuje i nie wymaga dużo pracy. Można wykorzystać gotowy sos pesto ze słoika albo zrobić własny, według takiego przepisu>>> Makaron z pesto Naprawdę uwielbiam prostotę tego przepisu na makaron z pesto . Jednak istnieje wiele sposobów i dodatków
Moja Książka KucharskaKluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań. Ugotowane kluski śląskie oblane pesto(...)kompozycja wyśmienita i wyjątkowo smakowita. Serwowane zarówno samodzielnie oraz jako dodatek do mięsa, dzięki czemu tworzy kompletne danie główne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 160 kcal Śląskie kluseczki ziemniaczane z charakterystyczną
ProstePesto.plPesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a to, do czego go wykorzystamy zależy już od nas samych i naszej kreatywności. Można pesto jeść zwyczajnie - do pieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też(...)wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz, że czeka Cię szalony dzień i na gotowanie nie będzie czasu - dzień
Kolorowy Przepisownikbardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól Wykonanie: Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową(...)trzy składniki razem) zgodnie z czasem na opakowaniu makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wrzucamy z powrotem do garnka, w którym gotowaliśmy makaron z ziemniakiem i fasolką i dodajemy pesto. Mieszamy. Można wedle uznania doprawić jeszcze solą, ale pesto z biedronki jest już dosyć słone, więc należy robić to rozważnie. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniTorcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa(...)czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony pieprz ok. 3/4 szklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków
Poezja smaku